Recuperarea bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare

Publicat: 10 Februarie 2011 | Actualizat: 07 Decembrie 2018
Consultant: Dr. Carmen Mihalache
Director medical
Clinica: Sport Med Center

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Ansamblul de activitati necesare pentru influentarea procesului evolutiv al bolii si pentru a asigura bolnavilor cea mai buna conditie fizica si mentala, incat ei sa poata duce o viata normala, reprezinta definitia pe care OMS o atribuie recuperarii acestei patologii cardiovasculare. Recuperarea lor presupune un efort pe termen lung, atat din partea medicului cat si din partea pacientului.

Recuperarea bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare are rezultate pozitive prin faptul ca, in ultimele decenii, s-a observat ca, ameliorarea tolerantei la efort duce la diminuarea mortaliatii.

De asemenea, kinetoterapia amelioreaza calitatea vietii si la bolnavii operati pe cord. Tendintele medicinii moderne subliniaza faptul ca, in recuperarea bolnavilor cardiovasculari, kinetoterapia ocupa un loc important.

Kinetoterapia aplicata in aceste cazuri, urmareste obtinerea unei capacitati de efort maxim in raport cu boala coronariana pe care a dobandit-o pacientul. Programul de recuperare care cuprinde o echipa formata din medic cardiolog, kinetoterapeut, nutritionist, psiholog.

Ea va stabili timpul de efort, intensitatea, frecventa, acestea stabilindu-se in functie de severitatea procesului patologic, si a sechelelor post afectiune acuta coronariana. Antrenamentele se incep progresiv, si se urmaresc atent parametrii stabiliti de echipa medicala.

Exista si contraindicatii ale acestui gen de afectiuni cum ar fi: insuficienta cardiaca decompensata, angor instabil, angor de repaus, pericardite, endocardite, miocardite, boli acute sau boli generale severe, boli metabolice decompensate, aritmii ventriculare, hipertensiunea arteriala pulmonara, hipertensiunea arteriala severa, antecedente recente de embolie pulmonara, tromboflebita recenta, unele boli cardiace congenitale sau dobandite etc.

Trebuie sa luam in calcul profilaxia afectiunilor cardiovasculare care, include intre factorii de risc sedentarismul, obezitatea; acestea au rezolvare in momentul cand ne-am hotarat sa facem sport.

Trebuie avut in vedere faptul ca antrenamentul fizic trebuie sa se incadreze in procesul complex de recuperare a cardiacilor care cuprinde un program indreptat catre imbunatatirea conditiei fizice, imbunatatirea psihicului pacientului dar si profilaxia evolutiei bolii sau evitarea complicatiilor. Bolnavul va invata sa practice cu interes si cu placere exercitiile fizice recomandate si sa aplice reguli de viata sanatoase cum at fi: abandonarea fumatului, mentinerea unei greutati corporale normale, evitarea grasimilor, dulciurilor, si a alcoolului.

Deoarece factorii de risc (fumatul, alcoolul, sedentarismul, obezitatea, stresul) sunt foarte frecvent intalniti in viata noastra, atunci si riscul afectiunilor cardiovasculare a crescut iar rata de deces in cazul acestor boli este in continua crestere.

Este imperios necesar sa inlaturam pe cat posibil factorii de risc, sa invatam sa ducem o viata sportiva, sa ne preocupam macar o jumatate de ora pe zi de sport, sa abandonam autoturismul personal in favoarea mersului pe jos sau al celui pe bicicleta, sa invatam sa mancam mai sanatos, sa nu ne adaugam sare in mancare, sa evitam fainoasele, dulciurile dar si alcoolul. Sunt gesturi minore care pot duce la o intarire a sanatatii noastre, la o mai buna stare de spirit, la o mai mare incredere in fortele proprii.


Email

De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumat

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Recuperarea dupa o interventie la inima. Cum previi un nou eveniment cardiac

Recuperarea dupa angioplastie

Inundatiile: afectiuni provocate

Hepatitele

Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea!

6 ingrediente naturale pentru imunitate

Beneficiile Quercetinei pentru imunitate si nu numai

Gripa - cum separam mitul de adevar

Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate

Tulburarile de alimentatie

Hipermetabolismul

Gripa la copii - simptome, preventie si tratament