Insuficienta cardiaca – ce este si cum se trateaza fara operatie

Actualizat: 13 Mai 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Insuficienta cardiaca este o afectiune intalnita foarte frecvent in randul persoanelor trecute de varsta de 50 de ani. De altfel, Romania se afla pe primele locuri in Europa in privinta numarului de cazuri de afectiuni cardiovasculare si a mortalitatii provocate de acestea. Atunci cand un pacient sufera de insuficienta cardiaca, inima sa isi pierde capacitatea de a pompa sange pe masura necesitatilor corpului.

Insuficienta cardiaca este practic un sindrom care poate avea foarte multe cauze. Ea reprezinta o afectare organica a muschiului cardiac. Poate aparea fie pentru ca pacientul a facut infarct, fie pentru ca are o valva care este infundata sau nu se mai inchide bine si are regurgitare severa. Cel mai frecvent simptom al acestei afectiuni este oboseala” explica dr. Iulian Calin, medic specialist cardiolog la ARES.

In acest caz exista o gama intreaga de interventii care pot ajuta pacientii. Fie interventii structurale, fie interventii de resincronizare cardiaca.

Procedura TAVI pentru inlocuirea valvei aortice

Cand problemele sunt de natura valvulara, cea mai frecventa este stenoza aortica. Aceasta reprezinta o ingustare a deschiderii valvei aortice. Practic, este redusa sau blocata complet trecerea sangelui in aorta, cea mai importanta artera a inimii.

”In acest caz exista un tratament interventional cu riscuri minime si foarte eficient - se reuseste implantarea unei valve, fara sa fie nevoie de operatie pe cord deschis. Procedura se numeste TAVI – Transcatheter Aortic Valve Implantation” explica dr. Calin. Procedura se realizeaza la ARES iar pacientul poate pleca acasa, in general, dupa numai 3-4 zile de la interventie.

Mitraclip pentru regurgitarea mitrala

O alta valva pe care se poate interveni este valva mitrala. Aceasta poate sa fie afectata de stenoza si atunci poate fi dilatata minim invaziv cu un balon. Exista si cazuri in care apare regurgitarea mitrala. Practic, in momentul in care inima se contracta si trebuie sa ejecte sangele in aorta, o mare parte din el se intoarce prin valva care este regurgitanta. in aceste cazuri, in special pentru pacientii cu risc chirurgical foarte ridicat este disponibila procedura Mitraclip. Aceasta implica implantarea unor pense de mici dimensiuni la nivelul valvei mitrale, care impiedica regurgitarea sangelui. Procedura are rezultate foarte bune pentru pacientii in varsta si cu risc chirurgical crescut. Pentru pacientii mai tineri care pot suferi o interventie chirurgicala, aceasta este recomandata.

Recomandari pentru pacientii care au suferit interventii minim-invazive

Pacientul care a suferit o interventie minim invaziva trebuie sa isi schimbe stilul de viata. Este ceea ce medicii numesc preventie secundara, post interventie. Aceasta inseamna miscare, un regim alimentar echilibrat, evitarea sarii si a mancarurilor grase in exces. Colesterolul trebuie tinut sub control. Se recomanda ca LDL colesterolul sa fie sub 100mg/dl, dar 70mg/dl ar fi ideal. si tensiunea arteriala trebuie controlata, pe principiul ”cu cat mai mic, cu atat mai bine”. Noile ghiduri indica tensiunea normala sub 130 cu 85.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica) Stenoza mitrala Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Ischemia arteriala periferica Cardiomiopatia hipertrofica Tetralogia Fallot Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani In urma preluarii activitatii de cardiologie a Spitalului Monza, Grupul ARES devine MONZA ARES, cea mai extinsa retea privata de servicii integrate de cardiologie din Romania Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Cancerul ovarian Insuficienta cardiaca cronica Insuficienta cardiaca si efectele asupra vietii Insuficienta cardiaca Principalele afectiuni care pot conduce la insuficienta cardiaca Insuficienta cardiaca, de la simptome la tratament Insuficienta cardiaca congestiva - cand suntem in pericol?
Cere sfatul medicului ×