Insuficienta cardiaca – ce este si cum se trateaza fara operatie

Publicat: 13 Mai 2020 | Actualizat: 13 Mai 2020

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Insuficienta cardiaca este o afectiune intalnita foarte frecvent in randul persoanelor trecute de varsta de 50 de ani. De altfel, Romania se afla pe primele locuri in Europa in privinta numarului de cazuri de afectiuni cardiovasculare si a mortalitatii provocate de acestea. Atunci cand un pacient sufera de insuficienta cardiaca, inima sa isi pierde capacitatea de a pompa sange pe masura necesitatilor corpului.

Insuficienta cardiaca este practic un sindrom care poate avea foarte multe cauze. Ea reprezinta o afectare organica a muschiului cardiac. Poate aparea fie pentru ca pacientul a facut infarct, fie pentru ca are o valva care este infundata sau nu se mai inchide bine si are regurgitare severa. Cel mai frecvent simptom al acestei afectiuni este oboseala” explica dr. Iulian Calin, medic specialist cardiolog la ARES.

In acest caz exista o gama intreaga de interventii care pot ajuta pacientii. Fie interventii structurale, fie interventii de resincronizare cardiaca.

Procedura TAVI pentru inlocuirea valvei aortice

Cand problemele sunt de natura valvulara, cea mai frecventa este stenoza aortica. Aceasta reprezinta o ingustare a deschiderii valvei aortice. Practic, este redusa sau blocata complet trecerea sangelui in aorta, cea mai importanta artera a inimii.

”In acest caz exista un tratament interventional cu riscuri minime si foarte eficient - se reuseste implantarea unei valve, fara sa fie nevoie de operatie pe cord deschis. Procedura se numeste TAVI – Transcatheter Aortic Valve Implantation” explica dr. Calin. Procedura se realizeaza la ARES iar pacientul poate pleca acasa, in general, dupa numai 3-4 zile de la interventie.

Mitraclip pentru regurgitarea mitrala

O alta valva pe care se poate interveni este valva mitrala. Aceasta poate sa fie afectata de stenoza si atunci poate fi dilatata minim invaziv cu un balon. Exista si cazuri in care apare regurgitarea mitrala. Practic, in momentul in care inima se contracta si trebuie sa ejecte sangele in aorta, o mare parte din el se intoarce prin valva care este regurgitanta. in aceste cazuri, in special pentru pacientii cu risc chirurgical foarte ridicat este disponibila procedura Mitraclip. Aceasta implica implantarea unor pense de mici dimensiuni la nivelul valvei mitrale, care impiedica regurgitarea sangelui. Procedura are rezultate foarte bune pentru pacientii in varsta si cu risc chirurgical crescut. Pentru pacientii mai tineri care pot suferi o interventie chirurgicala, aceasta este recomandata.

Recomandari pentru pacientii care au suferit interventii minim-invazive

Pacientul care a suferit o interventie minim invaziva trebuie sa isi schimbe stilul de viata. Este ceea ce medicii numesc preventie secundara, post interventie. Aceasta inseamna miscare, un regim alimentar echilibrat, evitarea sarii si a mancarurilor grase in exces. Colesterolul trebuie tinut sub control. Se recomanda ca LDL colesterolul sa fie sub 100mg/dl, dar 70mg/dl ar fi ideal. si tensiunea arteriala trebuie controlata, pe principiul ”cu cat mai mic, cu atat mai bine”. Noile ghiduri indica tensiunea normala sub 130 cu 85.


Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Mentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pieliiMentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pielii

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica)

Stenoza mitrala

Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile

Ce nu stiai despre Propolis si Vitamina C – scurt istoric

Zincul - aliatul tau in lupta cu raceala si gripa

Stresat? Iata ce trebuie sa stii despre stres si cum il poti combate in mod natural!

Ischemia arteriala periferica

Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani

Cancerul ovarian