Exista vreo legatura intre masa musculara si riscul de boli cardiovasculare

Publicat: 05 Decembrie 2019 | Actualizat: 05 Decembrie 2019
Autor: SfatulMedicului

Masa musculara si bolile cardiovasculare


Corpul uman are peste 600 de muschi, acestia reprezentand aproximativ 40% din greutatea corporala. Masa musculara este foarte importanta, avand numeroase functii in organism. De la puterea fizica a corpului si pana la functionarea unor organe importante, muschii sunt elemente fara de care nu am putea supravietui. O masa musculara crescuta este asociata cu o stare optima a sanatatii, dar si cu o speranta de viata mai mare.

Conform unor studii de specialitate recente, s-au gasit noi legaturi intre o masa musculara redusa si un risc mai mare de boli cardiovasculare. Totusi, trebuie stiut ca aceste noi cercetari au fost efectuate pe barbati cu varste de peste 45 de ani, iar rezultatele au fost valabile chiar si pentru barbatii fara antecedente de boli de inima.

Legaturile ce s-au observat intre nivelul masei musculare si riscul de boli cardiovasculare, dar si cateva dintre cele mai importante metode prin care musculatura poate fi ajutata sa fie in cea mai buna forma.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Pierderea masei musculare si cresterea riscului de boli cardiace

Unele studii mai vechi au sugerat ca persoanele cu afectiuni cardiovasculare care sufera o pierdere ridicata a masei musculare au un risc mai mare de moarte prematura. Cu toate acestea, pana in prezent, exista putine cercetari care sa fi analizat posibilele asocieri intre masa musculara si riscul unor persoane fara probleme preexistente ale inimii sau circulatiei de a dezvolta boli cardiovasculare.

In ciuda acestor lucruri, este important de cunoscut faptul ca cercetatorii din domeniul sanatatii din Spania si Grecia au realizat studii de specialitate pentru a completa aceste goluri in cercetare.

Ce spun studiile recente?

Printr-un nou studiu, specialistii din domeniul sanatatii au analizat informatiile medicale a 2020 de participanti, dintre care jumatate erau barbati, iar jumatate femei. Studiul a fost realizat pe o perioada de 10 ani, iar participantii au avut peste 45 de ani, toti fiind initial lipsiti de boli cardiace.

Concluziile sale sugereaza ca, cel putin la persoanele de sex masculin, mentinerea masei musculare in stare optima poate ajuta la evitarea problemelor cardiovasculare.

La inceput, participantii au furnizat date cu privire la stilul lor de viata, cum ar fi dieta si nivelul de activitate fizica, dar s-au efectuat si masuratori ale nivelurilor de grasimi din sange, ale biomarkerilor caracteristici inflamatiei, ale tensiunii arteriale si ale greutatii.

Specialistii au explicat ca toate aceste valori sunt foarte importante, deoarece pot afecta riscul unei persoane de a dezvolta probleme cardiovasculare. Pe langa aceste date, specialistii au analizat si masa musculara a participantilor, ajustand rezultatele obtinute in functie de greutate si inaltimea fiecaruia.

Pe parcursul celor 10 ani de urmarire a participantilor, cercetatorii au inregistrat 272 de evenimente cardiovasculare, inclusiv fatale, precum accidentul vascular cerebral. De asemenea, s-a descoperit ca barbatii au avut de 4 ori mai multe sanse de a dezvolta afectiuni cardiovasculare decat femeile. Mai mult, s-a observat o legatura intre nivelul redus al masei musculare si riscul mai mare de probleme cardiovasculare in cazul barbatilor.

La capatul opus, barbatii cu cel mai mare volum de tesut muscular au avut un risc cu 81% mai mic de a dezvolta tulburari cardiovasculare, precum accidentul vascular cerebral si atacul de cord.

Echipa de specialisti a mai descoperit si faptul ca volumul mare de tesut muscular a dus la o prevalenta mai mica a factorilor de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul sau obezitatea.

Momentan nu este clar de ce asocierea dintre problemele cardiovasculare si masa musculara a fost relevanta doar in cazul barbatilor, dar sunt incriminati factori hormonali. Astfel, discrepantele regasite in cadrul studiilor ar putea fi explicate analizand inaintarea in varsta si diferentele hormonale dintre barbati si femei.

In plus, autorii recunosc faptul ca studiul nu poate stabili o relatie exacta intre cauza si efect, dar sustin ca rezultatele pun in evidenta importanta conservarii masei musculare scheletice.

Cum poate fi intretinuta sau crescuta masa musculara?

Este cunoscut faptul ca o parte din pierderea masei musculare scheletice apare in mod natural pe masura ce oamenii imbatranesc. Acest proces afecteaza in special barbatii, dar femeile nu sunt ferite complet. De fapt, cercetarile arata ca, dupa varsta de 30 de ani, masa musculara tinde sa scada cu 3-5% pe deceniu in cazul barbatilor.

Oamenii pot preveni si minimiza aceasta pierdere ramanand activi. In cazul in care masa musculara nu este intretinuta, sanatatea si bunastarea organismului vor fi mult mai fragile.

Dezvoltarea musculara prin exercitii fizice este cea mai cunoscuta metoda. Aceasta poate imbunatati nu doar starea muschilor, ci si sanatatea cardiovasculara, sanatatea oaselor, rezistenta si bunastarea generala a organismului. Exista doua tipuri importante de exercitii fizice realizate pentru a antrena muschii: exercitii de tip aerob si exercitii de tip anaerob.

In cazul antrenamentelor de tip aerob, sedintele au durate mai lungi, iar intensitatea este medie sau chiar mica, muschii fiind utilizati sub capacitatea lor maxima de forta. Activitatile aerobe se bazeaza in principal pe oxigen, iar consumul de energie provine din carbohidrati, grasimi si proteine. Astfel, corpul va produce cantitati mari de oxigen si niveluri foarte reduse de acid lactic.

Exercitiile de tip anaerob implica un efort ridicat din partea muschilor, aproape de maximul posibil. Persoanele care isi propun sa isi imbunatateasca puterea, rezistenta si viteza trebuie sa se concentreze mai mult pe acest tip de exercitii fizice. O singura activitate anaeroba dureaza de la cateva secunde pana la maximum 2 minute, iar printre exemple se numara sprinturile si ridicarile de greutati.

Pe langa aceste lucruri, oamenii trebuie sa stie ca antrenamentele anaerobe utilizeaza niveluri reduse de oxigen, grasimi si proteine si niveluri crescute de ATP sau glucoza. Astfel, acest tip de activitate fizica produce cantitati crescute de acid lactic.

Pe langa exercitiile fizice, oamenii isi pot mentine o stare optima a masei musculare printr-o dieta sanatoasa si echilibrata. Proteinele, carbohidratii si grasimile sunt elemente necesare pentru construirea muschilor.

Astfel, se recomanda ca proteinele sa ocupe 10-35% din caloriile totale, iar carbohidratii sa fie de cea mai buna calitate. De exemplu, pot fi utilizate alimente precum painea integrala si lactatele cu continut redus de grasimi. Desi fibrele sunt importante, specialistii recomanda ca acestea sa nu fie consumate chiar inainte sau in timpul exercitiilor fizice.

Alte indicatii ce pot ajuta la intretinerea si cresterea musculaturii sunt reprezentate de:
• Cresterea consumului de apa;
• Evitarea epuizarii prin adoptarea de pauze frecvente;
• Adoptarea unui program optim de somn;
• Evitarea alcoolului;
• Evitarea stresului.

Concluzii

Musculatura are roluri extrem de importante in organism. Astfel, ultimele studii de specialitate au incercat sa determine daca exista legaturi intre masa musculara si riscul de boli cardiovasculare. Cercetatorii au descoperit ca exista legaturi cu privire la acest lucru, iar prevenirea declinului masei musculare poate ajuta la promovarea sanatatii cardiovasculare.

Pentru a proteja cat mai mult sistemul muscular, specialistii recomanda cresterea nivelului de activitate fizica, dar si adoptarea unei alimentatii potrivite. In plus, adoptarea unui stil de viata sanatos poate ajuta la mentinerea in stare optima a sistemului muscular, dar si a celui cardiovascular.

Bibliografie:
Is there a link between muscle mass and cardiovascular risk? https://www.medicalnewstoday.com/articles/326995.php
Why muscle mass is the key to your health and fitness goals https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/fitness/a25889744/muscle-mass/
Muscle mass - Growing and gaining muscles https://tanita.eu/help-guides/understanding-your-measurements/muscle-mass
Muscles: Why are they important? https://www.medicalnewstoday.com/articles/249192.php


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Evomed
Tel: 0740077337
Bucuresti, Str. Cezar Bolliac, Nr 21B

Medici

medic primar Andronescu Anna-Maria
Medicina interna - Evomed
Bucuresti, 0740077337

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Nu lasa ficatul sa duca tot greulNu lasa ficatul sa duca tot greul

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Tratamentul artrozei cu acid hialuronic

Numarul varstnicilor cu COVID-19 creste in Europa, inclusiv in Romania

Cum sa faci fata incertitudinii in pandemie

Cand devin atacurile de panica o problema? Esentialul despre tulburarea de panica

6 ingrediente naturale pentru imunitate

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Romania este pe locul 2 in Europa la mortalitatea COVID-19

Parasites – in lupta cu parazitii

Asociatia Pro Consumatori: Una din 5 masti folosite de romani este masca fashion. Protejeaza sau nu impotriva COVID-19?

Masca devine obligatorie si in spatiile deschise!