Semnele timpurii ale bolii Alzheimer

Actualizat: 06 Septembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Boala Alzheimer este o afectiune degenerativa si progresiva a creierului, specifica persoanelor in varsta, insa poate sa apara si mai devreme, in jurul varstei de 30 de ani.

Aceasta deterioreaza functiile de cunoastere ale creierului, iar capacitatile intelectuale si valorile sociale ale personalitatii celui afectat se pierd.

De cele mai multe ori, boala Alzheimer este deja instalata cu mult timp inainte ca bolnavul sa fie diagnosticat de cadre medicale de specialitate, deoarece procesul degenerativ ireversibil al celulelor neuronale din creier specific la aceasta boala este deja declansat, dar se petrece mai lent, asa incat nu este evident inca de la inceput ca maladia este prezenta.

Mai mult, marea majoritate a pacientilor ajung sa fie diagnosticati cu Alzheimer pentru ca cineva din familie observa ca anumite lucruri nu sunt in regula in comportamentul sau cu memoria persoanei in cauza.

Principalele semne

Pierderea memoriei. De retinut ca amintirile vechi, cum sunt cele din frageda copilarie, de exemplu, nu se pierd, insa pacientul diagnosticat cu boala Alzheimer nu-si mai aminteste lucruri petrecute recent, iar aceste lucruri sunt de fapt informatii pierdute definitiv.

Repetitia. Pacinetii care sufera de Alzheimer repeta la nesfarsit povesti, uneori exprimandu-se cu exact aceleasi cuvinte. De asemenea, acestia pun exact aceleasi intrebari, chiar daca au primit raspuns la respectivele intrebari foarte curand.

Uitarea datelor calendaristice. Este un alt semnal de alarma care indica instalarea maladiei Alzheimer. Pacientii uita data in care s-au nascut, cand s-au casatorit, inclusiv data la care s-a nascut propriul lor copil.

Problemele de limbaj. Persoanele cu Alzheimer prezinta dificultati in exprimarea celor mai simple cuvinte sau, altfel spus, nu-si gasesc cuvintele atunci cand vor sa spuna ceva.

Schimbarile de personalitate, de comportament. Pacientii pot trece de la stari emotive la stari de furie, fara nicio explicatie sau pot deveni suspiciosi inclusiv cu cei din familie.

Scade atentia pentru igiena proprie. Astfel, daca inainte pacientul nu iesea din casa nearanjat, acum nu mai prezinta niciun interes pentru aspectul exterior sau pentru igiena personala.

Dezorientare. Pacientii pot sa se rataceasca prin imprejurimile casei unde locuiesc sau pot avea probleme cu indeplinirea unor sarcini obisnuite, cum ar fi pregatirea unei mese.

Probleme de vedere. Problemele de perceptie vizuala si de coordonare in spatiu preced problemele de memorie specifice bolii Alzheimer. Este foarte posibil ca la debutul bolii, persoana afectata sa prezinte probleme de vedere atunci cand conduce, cand urca sau coboara scarile si chiar si cand merge pur si simplu pe jos.

Neputinta de a lua decizii. Boala poate reduce abilitatea pacientului de a lua decizii importante, ajung chiar sa nu mai stie sa-si gestioneze banii.

Lipsa de initiativa. Treptat, pacientul nu mai prezinta interes pentru activitatile care se desfasoara in familie, deoarece aceasta boala duce la diminuarea interesului pacientului spre orice activitate care presupune interactiunea cu alte persoane.


Citeste si despre:

5 semne surprinzatoare ale dementei Boala Alzheimer: ingrijirea pacientului Boala Alzheimer - sfaturi pentru o viata normala Afectiuni neurologice la copii – simptome, cauze si tratament Postul: intre credinta si dieta Delirium Dementa cu corpi Lewy Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 11 mituri despre dementa si deteriorarea cognitiva Pierderile de memorie: 5 motive de ingrijorare Simptomele leziunilor cerebrale Ce declanseaza o criza de epilepsie? Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer 7 mituri despre boala Alzheimer Ingrijirea pacientului cu Alzheimer
Cere sfatul medicului ×