Diminuarea sau pierderea auzului, factor de risc pentru dementa

Actualizat: 04 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Persoanele de varsta a treia care isi pierd auzul sunt mai predispuse la dementa decat cele care nu au probleme auditive, potrivit unui studiu facut de cercetatorii americani de la Universitatea John Hopkins.

Diminuarea auzului determina micsorarea si deteriorarea creierului si instalarea dementei, reiese dintr-un studiu realizat pe 126 de varstnici, cu si fara probleme auditive.

Oamenii de stiinta au comparat activitatea cerebrala a acestora, timp de o decada, in care au realizat RMN-uri si teste de auz, anual, pentru a sesiza diferentele si impactul pe care slabirea acestui simt le are asupra creierului. Specialistii au constatat ca persoanele care manifestau probleme cu auzul aveau activitatea cerebrala mai afectata.

Cercetatorii sustin ca tratarea timpurie a problemelor auditive reprezinta una dintre cele mai importante masuri de prevenire a dementei.


Citeste si despre:

Surditatea - Pierderea auzului Diabetul si pierderea auzului Pierderea auzului odata cu varsta (prezbiacuzia) Cauze ale pierderii auzului Kernicterus sau icterul nuclear Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbara Celulita orbitala, infectia care duce la pierderea vederii copiilor Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Leucocitoza sau numarul crescut de globule albe Neurinomul de acustic, pierderea progresiva a acuitatii auzului Tot ce trebuie sa stiti despre sindromul Waardenburg Sindromul BOR, cauza rara de surditate Sindromul Kallmann Deficitul de substante nutritive - boli si simptome PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009
Cere sfatul medicului ×