Avortul chirurgical

Publicat: 04 Noiembrie 2011 | Actualizat: 04 Noiembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Un avort chirurgical intrerupe o sarcina prin eliminarea pe cale chirurgicala a continutului uterului. Pentru avortul chirurgical sunt utilizate diferite proceduri, in functie de varsta sarcinii. Inainte si dupa avortul chirurgical sunt necesare un examen fizic si analize de laborator, informarea pacientei despre modul in care va decurge procedura, instructiuni de auto-ingrijire, simptomele ulterioare avortului care necesita interventia medicala de urgenta si modalitati de planning familial.

• Metodele chirurgicale de avort
In functie de varsta sarcinii se vor utiliza diferite metode chirurgicale:
- Primul trimestru de sarcina (5-12 saptamani) - Aspiratia manuala cu vacuum sau aspiratia cu vid implica aspiratia tesuturilor uterului cu ajutorul unui tub de mici dimensiuni.
- Al doilea trimestru de sarcina (dupa 12 saptamani) - Tehnica chirurgicala include o combinatie intre aspiratia cu vacuum, dilatare si chiuretaj precum si utilizarea unor instrumente chirurgicale (cum ar fi forcepsul) pentru eliminarea testurilor fetale si placentare din uter. Aceasta metoda este mai des utilizata, intrucat presupune sanse mai scazute de aparitie a complicatiilor decat avortul prin inductie.

• Metode nechirurgicale de avort
- Avortul prin inductie este utilizat pentru eliminarea unei sarcini care se afla in trimestru al doilea ca si dezvoltare, prin utilizarea de medicamente care au rolul de a declansa (induce) contractiile care determina expulzarea fatului din uter. In cazul in care fatul are probleme majore de sanatate, poate fi aleasa aceasta metoda de avort.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Intreruperea sarcinii

Intreruperea sarcinii prin aspiratie
Aspiratia este o modalitate de avort chirurgical care se va efectua intre saptamanile 6-12 de sarcina. Mai este denumita si chiuretajul prin aspiratie sau aspiratia cu vid.
Medicul va oferi calmante si misoprostol pacientei. Aceasta va sta intinsa pe masa ginecologica si i se va introduce un speculum in vagin pentru a-l mentine deschis. Se va administra un anestezic care va fi injectat in colul uterin. In cazul in care cervixul este dilatat suficient, va fi introdusa o canula conectata la un dispozitiv de aspirare pentru eliminarea fatului si a placentei.
Procedura dureaza 10-15 minute dar recupararea poate necesita internare in spital timp de cateva ore.

Care sunt efectele secundare si riscurile intreruperii sarcinii prin aspirare?
Reactiile adverse cele mai frecvente experimentate de majoritatea femeilor in urma procedurii includ crampele, greata, transpiratii si senzatie de lesin.
Reactiile adverse mai putin frecvente includ posibile sangerari prelungite sau abundente, cheaguri de sange, leziuni ale colului uterin si perforarea uterului. De asemenea, pot sa apara si infectii in cazul in care instrumentele folosite nu sunt sterilizate corespunzator.
Se va contacta imediat medicul daca efectele adverse persista sau se agraveaza.

Dilatatia si chiuretajul
Dilatatia si chiuretajul sunt implicate de avortul chirurgical efectuat intre 12-15 saptamani de sarcina. Dilatatia si chiuretajul sunt similare cu avortul prin aspiratie, introducandu-se in uter o chiureta. Chiureta este un instrument care are forma unui cutit lung cu ajutorul caruia se vor desprinde tesuturile, placenta si fatul de uter. Pentru aspirarea finala se va utiliza o canula. De obicei, procedura dureaza 10 minute si presupune internarea in spital cateva ore.

Dilatatia si eliminarea sarcinii
O alta procedura de avort chirurgical pentru eliminarea sarcinii cu varsta intre 12-21 saptamani este dilatatia si eliminarea sarcinii. In cele mai multe dintre cazuri, cu 24 de ore inainte de procedura medicul va introduce un dilatator sintetic in interiorul cervixului pacientei. In cazul in care procedura va avea loc in ziua urmatoare medicul va atasa un tenaculum pentru a mentine cervixul dilatat si a stimula procesul de dilatatie.

Va fi introdusa o canula cu ajutorul careia se vor elimina tesuturile din uter. Apoi cu ajutorul unei chiurete, aceste tesuturi sunt fragmentate pentru a se indeparta orice reziduuri. Daca este nevoie se va folosi si forcepsul. Ultimul pas include aspirarea finala pentru ca toate tesuturile sa fie eliminate complet.
Procedura dureaza in mod normal aproximativ 30 de minute. Se recomanda realizarea acesteia in cadrul unui spital din cauza riscului destul de mare a aparitiei complicatiilor. Resturile fetale sunt de obicei examinate pentru ca medicul sa se asigure ca avortul a fost complet.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic primar obstetrică-ginecologie Dr. Laura Leonte
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232
Medic specialist obstetrica - ginecologie Dr. Horatiu Alexandru Haradja
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Mentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pieliiMentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pielii

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Avortul provocat - pierderea provocata a sarcinii

Avortul medicamentos - pregatire, riscuri si efecte adverse

Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie

Avortul - efecte secundare

Stresat? Iata ce trebuie sa stii despre stres si cum il poti combate in mod natural!

Telemedicina a devenit oficiala si in Romania! Ce servicii medicale video pot fi acordate de la distanta

Tusea – ce rol are si cum o tratam in functie de felul ei?

Avortul: ce riscuri presupune?

Laparoscopia – in chirurgia sterilitatii

Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii

Intreruperea de sarcina

Galactoreea – secretia lactata patologica