Stresul mamei poate agrava astmul copilului

Actualizat: 13 Octombrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Emotiile, comportamentul negativ, dar si stresul mamei pot agrava si intensifica crizele de astm ale copilului, arata un studiu recent. In cadrul studiului, specialistii japonezi au studiat 223 de mame, timp de an, pentru a evalua modul in care nivelul de stres, abilitatile de adaptare si stilurile parentale pot influenta simptomele astmului copiilor cu varsta cuprinsa intre 2-12 ani.

In cazul copiilor care au trecut de varsta de 7 ani, agravarea astmului bronsic a fost asociata cu tendinta mamelor de a fi supraprotectoare. In randul copiilor mai mici de 7 ani, agravarea manifestarilor astmului au fost corelate cu iritarea, furia constanta a mamelor sau tendinta de a-si exprima emotiile, au descoperit oamenii de stiinta.

Studiul a fost publicat online pe data de 7 octombrie, in revista BioPsycho Social Medicine. "Stresul mamei (sau buna dispozitie) poate fi transmis la copil, verbal sau nonverbal si afecteaza copilul bolnav de astm atat fizic cat si psihic (de exemplu, prin imunoreactivitatea la alergeni sau vulnerabilitatea la infectii la nivelul cailor respiratorii", a explicat intr-un comunicat de presa, editorul revistei, Jun Nagano, de la Kyushu Univesity Institute of Health Science din Fukuoka, Japonia.

"Rezultatele noastre, sugereaza ca mamele cu copii mici, pana in 4 ani, ar trebui sa nu isi faca griji legate de abordarea unor stiluri parentale nepotrivite si ar trebui sa acorde o atentie deosebita diminuarii stresului. Iar mamele cu copii mai mari suferinzi de astm, trebuie sa incerce sa creasca propriul nivelul de buna-dispozitie", a conchis Jun.


Citeste si despre:

Astmul bronsic la copii Colicile Endometrioza - proliferare endometru Sanatatea femeii - vulnerabilitati Comportamentul sexual deviant Comportamente normale si anormale la adolescenti. Cum sa le diferentiezi si cum le putem gestiona ca parinti? Comportamentul suicidal si autovatamarea Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Psihologia crimei: cauzele comportamentului criminal Nevroza si comportamentele nevrotice Cum va pot influenta prietenii comportamentul alimentar Impactul pozitiv si negativ al alcoolului asupra sanatatii Efectele negative ale unei dureri netratate la timp Comportamentele asociate sindromului de stres post-traumatic complex Indispozitia emotionala si gandurile negative
Cere sfatul medicului ×