Diferenta dintre artrita si reumatism

Actualizat: 22 Aprilie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Artrita se refera la bolile care afecteaza articulatiile in timp ce reumatismul este un termen nespecific mai general pentru afectiunile medicale care afecteaza tesutul conjunctiv al articulatiilor si al oaselor.

Practic, nu exista nicio tulburare numita reumatism, aceasta fiind o denumire frecvent utilizata pentru a denumi bolile reumatice.

Atat reumatismul, cat si artrita afecteaza diferite zone ale corpului, inclusiv articulatiile, muschii, oasele, tendoanele, pielea si organele. In plus, ambele conditii sunt cronice si sunt prezente pe termen lung.

Sunt dificil de tratat, iar tratamentul se va face in functie de tipul bolii. Totusi, in multiple situatii, ambele boli includ utilizarea de analgezice si medicamente antiinflamatorii.

Reumatismul

Bolile reumatice sunt, in general, clasificate in functie de zona din corp care este afectata. De exemplu

- reumatism localizat - bursita - inflamatia unor mici saculeti localizati intre tendon si os sau intre muschi
- reumatism regional - situatia in care apare durerea la unul din peretii toracici
- generalizat - fibromialgia.

Reumatismul poate afecta inclusiv pielea, inima, dar si alte organe. Alte forme de reumatism sunt considerate fibrozitele, miozitele etc.

Reumatismul este un termen folosit in trecut pentru febra reumatica. De asemenea, este utilizat pentru a face referirea la diverse dureri sau simptome de origine articulara ori in legatura cu diverse elemente ale sistemului locomotor. Boala reumatica este caracterizata de inflamatia muschilor si a articulatiilor, roseata, umflaturi si dureri.

Simptomele specifice reumatismului se inrautatesc mai ales noaptea si dimineata. Cu cat sunt mai solicitate articulatiile in timpul zilei, cu atat durerea dispare.

Artrita

Bolnavii diagnosticati cu artita au, in general, dureri articulare constante. Artrita poate ataca structurile invecinate cum ar fi muschii, ficatul, plamanii, rinichii si inima. Artrita tinde sa fie o boala cronica (pe termen lung). Invaliditatea cronica determinata de artrita este a doua, cea mai comuna cauza de invaliditate cronica, dupa bolile cardiovasculare.

Artita este inflamatia articulatiilor sau o stare caracterizata de inflamatia articulatiilor. Acest tip de conditie ar putea afecta sistemul musculo-scheletal.

Exista peste 100 de tipuri diferite de artita, dintre care osteoartita si artrita reumatoida sunt cele mai frecvent intalnite. Osteoartrita este o boala degenerativa a articulatiilor cauzata de leziuni articulare, infectii ale articulatiilor sau de varsta.

Aceasta conditie tinde sa afecteze mai ales varstnicii. Artrita reumatoida, artrita psoriazica, guta si alte boli autoimune sunt forme de artrita. Artrita reumatoida este rezultatul conditiilor autoimune in urma carora sistemul imunitar ataca articulatiile, dar si alte parti ale corpului. Poate sa apara la orice varsta si este, de obicei, ereditara.

Simptome similare ale artritei si reumatismului sunt durerile articulare, umflarea articulatiilor, rigiditatea prezenta in primele ore ale diminetii si roseata in jurul pielii sau articulatiilor afectate. Alte simptome ale artritei includ mobilitatea redusa a articulatiilor si caldura in jurul articulatiilor, febra, scadere in greutate, oboseala, articulatii dureroasa si umflaturi ferme sub piele.


Citeste si despre:

Artrita din bolile inflamatorii intestinale Mineralele: functii si beneficii Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna Protocol de practica in poliartrita reumatoida Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Protocol de practica in artrita idiopatica juvenila Artrita reumatoida si viata sexuala Colagenul si importanta lui Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Artrita reumatoida - optiuni terapeutice Artrita reumatoida Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic Ameliorarea durerilor artritice prin acupunctura Relatia dintre artrita psoriazica si psoriazis Artrita psoriazica Artrita juvenila reumatoida
Cere sfatul medicului ×