Cauze care duc la aparitia durerii de genunchi

Actualizat: 23 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Durerile de genunchi apar de regula la varsta adulta, insa pot aparea si la copii. De cele mai multe ori, durerea de genunchi este rezultatul unor leziuni cum este ruperea unui ligament sau ruperea unui cartilaj, dar poate sa apara si ca urmare a artritei sau a unor infectii, sau sa fie provocate de osteoartrita sau de tendinita.

Tratamentul este in stransa legatura cu cauza care a dus la producerea durerilor si poate sa fie unul bland care sa fie alcatuit din antiinflamatorii, creme, unguente, din kinetoterapie, fizioterapie, sau este posibil ca pacientul sa necesite interventie chirurgicala.

Localizarea si gradul de severitate al durerii genunchiului vor varia in functie de cauza care a declansat durerea.

Principalele simptome

• Umflare si rigiditate,

• Roseata si caldura la atingere,

• Slabiciune sau instabilitate,

• Incapacitatea de a indrepta genunchiul,

Alte cauze care duc la aparitia durerii de genunchi sunt:

• Bursita – atunci cand putin lichid exista sub piele, deasupra articulatiei. Iar in cazul in care pacientul a cazut poate aparea o iritatie la nivelul genunchiului care se manifesta prin durere si tumefiere.

• Boala Osgood-Schlatter - aceasta apare foarte des la tineri si se manifesta prin dureri localizate sub genunchi.

• Osteoartrita este frecventa dupa varsta de 50 de ani si boala se manifesta prin durere accentuata. Boala duce la durere la nivelul articulatiei genunchiului si la umflarea acestuia, de asemenea, articulatiile sunt rigide.

Diagnostic

Medicul specialist ortoped va examina pacientul si dupa ce va face anamneza pacientului este posibil sa recomande acestuia o radiografie la genunchi, sau un examen RMN, precum si analize de sange. Radiografiile sunt necesare deoarece cu ajutorul lor sunt detectate fracturilor osoase si a bolilor articulare degenerative.

Totodata, investigatiile de imagistica prin rezonanta magnetica sunt un test necesar atunci cand exista suspiciunea existentei unor leziuni ale tesuturilor moi precum sunt: ligamentele, tendoanele, cartilajul sau muschii.

In ce consta tratamentul

Acesta depinde de diagnostic. Sunt situatii in care pacientul primeste tratament medicamentos cu rolul de diminuare a durerilor, sau tratament pentru tratarea afectiunii care sta la baza durerilor de genunchi, asa cum este artrita sau guta. De asemenea, exista anumite terapii care aduc beneficii musculaturii din jurul genunchiului.

Inclusiv exercitiile pentru imbunatatirea echilibrului sunt esentiale. Sunt si situatii care necesita injectarea unor substante direct in articulatia pacientului.

Mai exact, medicul poate solicita injectarea unor corticosteroizi sau a acidului hialuronic sau a plasmei bogate in plachete (PRP), care are rolul de a reduce inflamatia si uneori duce la vindecare. Sunt insa si cazuri mai grave in care este necesara interventia chirurgicala de reconstructie a genunchiului.

Exista mai multe tipuri de operatie printre care si chirurgia artroscopica. Aceasta poate sa fie de folos cand se doreste indepartarea corpurilor pierdute din articulatia genunchiului, pentru a repara cartilajul deteriorat sau pentru a reconstrui ligamentele vatamate.


Citeste si despre:

Afectiuni care determina durerile de genunchi Durerile de genunchi Cauze surprinzatoare ale durerilor Anotimpul rece si durerile Cum sa faceti fata durerilor aparute ca urmare a activitatii fizice Gonartroza - osteoartrita genunchiului Artrita genunchiului Spitalul Monza redefineste medicina din Romania cu achizitionarea sistemului robotic ROSA® Knee pentru chirurgia ortopedica Recuperarea dupa accidentele la schi prelungeste viata articulatiilor genunchilor Durerea in articulatia pumnului Apa la genunchi Psoriazisul - cauze, simptome, tratament Guta - cauze, simptome, tratament Hernia de disc - cauze, simptome, tratament Cauze comune ale durerii picioarelor Sindromul dureros patelofemural
Cere sfatul medicului ×