Colon iritabil

Publicat: 24 Septembrie 2012 | Actualizat: 08 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiSindromul de colon iritabil (SCI) este o afectiune intestinala comuna. Cauzele nu se cunosc. Simptomele pot fi destul de variate si includ dureri abdominale, balonare si uneori episoade diareice sau constipatie.

Simptomele tind sa se exteriorizeze si apoi sa dispara. Nu exista tratament specific pentru sindromul de colon iritabil, dar manifestarile se amelioreaza adesea in urma medicatiei.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Simptome


Sindromul de colon iritabil afecteaza in mod diferit, fiecare persoana in parte. Caracteristic acestei afectiuni sunt durerea si disconfortul abdominal persistente. Urmatoarele simptome sunt, de asemenea, frecvent intalnite:

Cauze


Nu se cunosc cauzele exacte care duc la sindromul de colon iritabil. Peretii intestinelor sunt captusiti cu straturi de muschi care se contracta si se relaxeaza intr-un ritm constant, in timp ce alimentele strabat stomacul prin tractul intestinal catre rect. Daca suferiti de sindrom de colon iritabil, contractiile pot fi mai puternice si dureaza mai mult decat in mod normal.

Factorii declansatori


Din motive neclare, daca aveti sindrom de colon iritabil este probabil sa reactionati puternic la stimuli care nu deranjeaza alte persoane. Factorii declansatori acestei afectiuni pot insemna gaze sau presiune asupra intestinelor, lucru cauzat in urma anumitor alimente, medicamente sau emotii. La multe persoane simptomele se agraveaza atunci cand consuma unele mancaruri.

Tratament


Poate fi de ajutor evitarea temporara a produselor lactate, pentru a evalua daca simptomele sunt de fapt ale intolerantei la lactoza sau, intr-adevar, ale sindromului de colon iritabil. Persoanele care evita produsele lactate ar trebui totusi, sa ia in considerare utilizarea de suplimente de calciu.


Anumite alimente, cum ar fi legumele crucifere (conopida, broccoli, varza, varza de Bruxelles) si leguminoasele (fasolea), pot agrava simptomele de gaze si balonare. Fibrele alimentare pot diminua simptomele.

Persoanele cu sindrom de colon iritabil trebuie sa consume multe lichide, in special apa si sa evite bauturile carbogazoase, care provoaca adesea gaze si disconfort abdominal. Mesele mai mici cantitativ pot diminua incidenta crampelor si diareei.

Tratament medical


Cele mai multe persoane cu sindrom de colon iritabil au manifestari doar ocazional. Unele dintre aceste persoane pot experimenta totusi, probleme de lunga durata si necesita medicatie pe baza de prescriptie medicala.

Un tratament comun pentru aceasta afectiune este adaosul de fibre la dieta. Teoretic, acestea extind interiorul tractului digestiv, reducand sansa acestuia de a manifesta spasme atunci cand transporta si digera alimentele. In plus, fibrele promoveaza miscarile regulate ale intestinului, ajutand astfel la reducerea constipatiei.

Stresul poate cauza semne care sa confirme afectiunea. Mesele regulate si echilibrate si exercitiile fizice pot ajuta la reducerea stresului si a problemelor asociate cu sindromul de colon iritabil. Fumatul poate inrautati simptomele sindromului de colon iritabil.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Cum ne protejam de alergia la ambrozie?Cum ne protejam de alergia la ambrozie?

Citeste si despre:

Colonul iritabil se poate combate si prin sport

Sindromul de colon iritabil

Colonul iritabil - recomandari alimentare

8 categorii de alimente care declanseaza sindromul de colon iritabil

Iulie – septembrie, sezonul alergiei la Ambrozie. Cum ne protejam?

Ingrijeste-ti ficatul in mod natural

Protejeaza-ti ficatul cu remedii naturale!

Probioticele amelioreaza simptomele sindromului de colon iritabil

De ce este sindromul de colon iritabil o boala de natura psihologica

Sindromul de colon iritabil, suferinta cu prelungiri intermitente

Sindromul de colon iritabil vs boala inflamatorie intestinala

Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si investigatii