Apendicele ne protejeaza de germeni

Publicat: 09 Octombrie 2007

Intr-un studiu recent, cercetatorii de la Duke University Medical Center, USA, au declarat ca apendicele are rol de protectie a organismului fata de germenii nocivi si de protejare a florei bacteriene saprofite (care se gaseste in mod normal in tubul digestiv). Pana in prezent majoritatea medicilor si oamenilor de stiinta credeau ca apendicele este un organ care nu are un rol foarte precis, fiind practic nefolositor.

Dupa ce au incheiat acest studiu, ceretatori au ajuns la concluzia ca bacteriile saprofite din apendice, care ajuta la digestia alimentelor, pot supravietuii unui episod diareic care curata aproape in totalitate intestinul, favorizand repopularea acestuia cu bacterii saprofite in urma episodului diareic.
Apendicele este localizat la locul unde se uneste intestinul subtire cu intestinul gros, este mobil si are lungimea de 3-5 cm.
Rolul lui a fost subiect de dezbateri pentru comunitatea stiintifica multi ani; in ultimul timp fiind demonstrata prezenta la acest nivel a tesutului limfatic din abundenta.
O mare diversitate de bacterii care ajuta sistemul digestiv sa digere alimentele sunt prezente la acest nivel. Tubul digestiv rasplateste aceste bacterii prin hrana pusa la dispozitie si prin protectia impotriva factorilor daunatori. Cercetatorii cred ca celulele sistemului imunitar localizate la nivelul apendicelui au o functie de protectie pentru bacteriile saprofite.

Autorii studiului au declarat ca rezultatele au aratat ca sistemul imunitar protejeaza si hraneste coloniile microbiene din biofilm (un strat subtire care contine bacterii, mucus, celule ale sistemului imunitar si care este localizat la nivelul suprafetei interne a intestinului). Biofilmul este mai dens la nivelul apendicelui iar grosimea sa scade pe masura ce se departeaza de acesta.


Email

Extracte naturale  pentru sanatatea aparatului urinarExtracte naturale pentru sanatatea aparatului urinar

Citeste si despre:

Campania Nationala Zilele V – Protejeaza-ti feminitatea!

Cum sa va feriti de germenii din salile de antrenament

Cum functioneaza apendicele?

Top 10 suprafete unde 'se ascund' germenii de raceala si gripa

Germenii de grau

Anemia feripriva- simptome, cauze si remedii naturale

Nutriensa – gama de suplimente alimentare a companiei Antibiotice

Feronix- produs nou cu fier natural

Germenii si microbii din baie

Cum sa elimini germenii periculosi din casa

Cum sa te protejezi de germeni in calatorii?

Touch te protejeaza de bacteria E.Coli

Touch te protejeaza in orice situatie