Lucruri mai putin stiute despre anemie

Actualizat: 12 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Oboseala este un simptom comun multor afectiuni, unele chiar grave, asa cum sunt bolile cardiovasculare, dar de cele mai multe ori oboseala accentuata este primul semn al anemiei.

Simptome

Principalele simptome ale anemiei sunt:

- pierderea poftei de mancare;
- ameteli;
- zgomote in urechi;
- constipatie;
- dureri de cap;
- paloare accentuata a tegumentelor;
- batai puternice ale inimii.

Cauze

Cauzele anemiei sunt multiple, insa de cele mai multe ori, la baza acesteia sta un deficit de fier. In lipsa unei cantitati suficiente de fier, organismul nu va putea produce suficienta hemoglobina.

Anemia determinata de carenta de fier se poate corecta cu ajutorul unei alimentatii bogate in carne rosie, linte, fasole, cereale, oua, ficat, peste, spanac, leurda, urzici, fructe uscate sau la recomandarea unui medic, cu aportul unor suplimente bogate in fier.

Diagnostic

Diagnosticul de anemie poate fi confirmat cu ajutorul unei simple analize de sange, care masoara nivelul hemoglobinei. Valoare normala a hemoglobinei este de 11-15 g/100 ml sange la femei si intre 13 si 16 g/100 ml sange la barbati.

Ce trebuie sa stim despre anemie?

• Anemia este mai des intalnita la femei, insa atunci cand apare la barbati este mult mai grava, de exemplu, la acestia anemia poate fi unul din semnele cancerului de colon.

Vitamina C este foarte importanta, ea contribuind la absorbtia fierului in organism.

• Dupa caria dentara, anemia este a doua boala ca incidenta in lume.

• Majoritatea oamenilor nu stiu ca au anemie. Sunt situatii in care anemia cauzeaza oboseala si atunci individul este constient ca exista o problema, insa sunt si situatii cand nu are niciun simptom.

Necontrolata, anemia se poate agrava in timp, iar inima poate avea de suferit fiindca ea va incerca sa pompeze mai mult sange si sa pastreze oxigenul in tesuturi. Concret, daca nu este tratata, anemia duce la insuficienta cardiaca.

• Lipsa zincului poate duce la instalarea anemiilor. Acest fapt a fost constatat mai des la copii. Zincul se poate completa cu ajutorul alimentelor precum pestele, carnea, ficatul, ouale, lactatele si legumele.

• Consumul de cafea trebuie redus considerabil in caz de anemie. O cantitate mare de cofeina va impiedica absorbtia fierului din alimente. Acelasi lucru este valabil si in cazul ciocolatei.

Spanacul este un aliat de nadejde in lupta cu anemiile. Acesta are un rol nutritiv, remineralizant si este recomandat in cazul anemiilor, dar si pentru ameliorarea asteniei fizice, uneori in stransa legatura cu anemia.

• Bananele contribuie la ameliorarea anemiei, acestea fiind o sursa bogata de vitamine, potasiu, fosfor, fier si zinc.

• Salata verde este un remediu foarte bun impotriva anemiilor, mai ales daca este consumata zilnic, in stare cruda.

• Consumul de broccoli va contribui la reducerea oboselii data de prezenta anemiei.

• Este recomandat sa fie evitate dietele restrictive sau cele care se bazeaza pe consumul unui singur tip de aliment, multe dintre acestea putand duce la instalarea anemiei in organism.


Citeste si despre:

Cancerul pancreatic Sarcina - Luna a II-a Depresia - tristetea patologica Sarcina Legatura tricotilomaniei cu alte tulburari ale sanatatii mintale Care este diferenta dintre anorexie si bulimie? 7 lucruri pe care medicul nu vi le explica despre analizele de sange Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Analize de sange pentru depistarea cancerului Cand se fac analizele de sange la copii si de ce? Interviu cu Dna. Dr. Serafinceanu Nakisa, medic pediatru Analize de sange utilizate in patologia hepatica Analize la inceput de an scolar - de ce este important sa i le faci copilului tau Analiza sangelui din materiile fecale Cheagurile de sange Problemele ciclului menstrual: cheagurile de sange, modificarile de culoare si de consistenta
Cere sfatul medicului ×