Psyllium, taratele care fac minuni pentru silueta

Actualizat: 04 Mai 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Psyllium, planta originara din India, cunoscuta si sub numele de ispaghul, a fost mult timp folosita pentru a trata constipatia, dizenteria si diareea.

Aceasta planta este unul dintre cele mai bune laxative naturale, care nu provoaca iritatii ale mucoasei gastrice.

De asemenea, psyllium regleaza tranzitul intestinal fiind alegerea ideala in curele de slabire.

Planta a fost folosita in Egiptul Antic pentru proprietatile sale laxative, iar in India si China a fost folosita in mod regulat pentru a trata diareea, hemoroizii si chiar hipertensiunea arteriala.

Reduce pofta de mancare

Deoarece au un continut ridicat de fibre spongioase, taratele de psyllium contribuie la scaderea poftei de mancare si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Astfel, sunt ideale daca te hotarasti sa urmezi o cura de slabire, cat si pentru preventia aparitiei kilogramelor in plus.

Taratele de psyllium contin polizaharide, dintre care aproximativ 15% mucilagii. In compozitia lor mai intra acizii grasi nesaturati si fitosteroli.

Cum se administreaza

Taratele de psyllium pot fi consumate in moduri diferite. Pulberea poate fi diluata cu apa, sucuri naturale de fructe, sosuri, produse lactate, supe. Cand psyllium este consumata sub forma de boabe neprelucrate, este recomandat sa se inmoaie semintele, timp de cateva ore, in apa calda.

Efectele se resimt pana la 48 de ore de la administrare.

Mucilagiile prezente in taratele de psyllium pot absorbi de pana la opt ori volumul lor in apa. Fibrele formeaza un gel in stomac, de aceea previn aparitia arsurilor gastrice.

Aceste tarate de psyllium pot fi ingerate de pana la patru ori pe zi. Se dilueaza 10 g de tarate in 100 ml de apa, pentru tratarea constipatiei si a diareei. Dupa ce iei remediul trebuie sa mai bei cel putin o cana cu apa.

Folosite ca laxativ, semintele de psyllium trebuie sa fie administrare cel putin doua zile la rand. Pentru tratarea diareei, doza variaza intre 2,5 g si 10 g pe zi, in functie de gravitate.

Taratele de psyllium, utile in caz de ulcer

Pentru a trata sindromul colonului iritabil, colita ulcerativa, diverticulita si ulcerul duodenal, este recomandat sa se ia 10 grame de pulbere de psyllium de doua- trei ori pe zi. Pulberea trebuie sa fie intotdeauna diluata intr-un lichid si ar trebui sa bei cel putin 200 ml de apa dupa ingestie.

Atunci cand este utilizat ca inhibitor al apetitului, psyllium trebuie luat cu apa, cu aproximativ 20 de minute inainte de mese. Astfel, va aparea un efect de satietate.

Pentru tratamentul arsurilor minore sau daca ai pielea iritata, poti sa aplici gel de psyllium direct pe piele. Se aplica timp de cateva minute, dupa care se clateste bine cu apa limpede.

Indiferent de forma de preparare psyllium, este recomandat sa bei apa dupa ce ai luat remediul. Psyllium poate interfera cu absorbtia medicamentelor, de aceea este recomandat sa treaca doua ore intre administrarea acestor tarate si medicamente.

Pe toata durata administrarii remediilor pe baza de psyllium este foarte important sa bei cel putin doi litri de apa, in fiecare zi, pentru prevenirea deshidratarii.


Citeste si despre:

9 reguli pentru o inima sanatoasa Hemoroizii - remedii naturiste Medicamentele administrate in timpul sarcinii Sindromul de colon iritabil Laxativele Dieta de 4 zile Detoxifierea organismului Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Hemoroidectomia – operatia de hemoroizi Tratamente pentru hemoroizi Prolaps hemoroidal Hemoroizii - tratamente alternative Detoxifierea Detoxifierea intestinelor Beneficiile unei diete bogate in fibre
Cere sfatul medicului ×