Inca un motiv pentru a consuma iaurt

Actualizat: 28 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Iaurtul este un aliment mult mai usor de digerat decat laptele. Multi dintre cei care nu pot tolera laptele, fie din cauza prezentei intolerantei la lactoza sau din alte cauze, se pot bucura de consumul de iaurt.

Culturile vii active creeaza lactaza, o enzima care lipseste in cazul celor care sufera de intoleranta la lactoza, dar si o alta enzima numita beta-galactiozidaza, care ajuta la imbunatatirea absorbtiei lactozei in cazul persoanelor care au un deficit de lactaza. Enzimele bacteriene care iau nastere in urma procesului de cultura, digera partial cazeina, o proteina din lapte, fapt ce faciliteaza absorbtia iaurtului si scade probabilitatea aparitiei alergiilor.

Iaurtul favorizeaza sanatatea colonului prin contributia pe care o aduce la multiplicarea bacteriilor bune din intestine, este o sursa bogata de calciu si poate preveni aparitia osteoporozei, imbunatateste biodisponibilitatea altor elemente nutritive, contribuie la cresterea imunitatii organismului, accelereaza vindecarea dupa infectii intestinale, este o excelenta sursa de proteine, reduce nivelul colesterolului etc. In plus, de curand, cercetatorii au descoperit ca includerea iaurtului in dieta zilnica ajuta la scaderea hipertensiunii arteriale.

Iaurtul este recomandat pentru scaderea hipertensiunii arteriale

Conform ultimelor studii, se pare ca iaurtul ar putea contribui la prevenirea si scaderea hipertensiunii arteriale, ca parte a unei alimentatii sanatoase. In cazul oamenilor care au consumat cel putin o portie de iaurt la fiecare trei zile, probabilitatea de a dezvolta hipertensiune arteriala a scazut, comparativ cu situatia celor care nu au mancat iaurt deloc. Un efect mult mai puternic a fost constatat in cazul persoanelor care nu au folosit medicamente antihipertensive.

Iaurtul este un aliment care poate fi intalnit si in varianta cu putine grasimi. Aportul crescut de iaurt, ca parte a unei diete sanatoase, poate fi benefic pentru controlul si preintampinarea hipertensiunii arteriale.

Aceasta concluzie intareste rolul cunoscut al produselor lactate degresate in reducerea tensiunii arteriale.

Specialistii recomanda alegerea iaurtului fara grasimi sau cu o cantitate scazuta de grasimi si fara zaharuri adaugate pentru pastrarea in limite normale a consumului de calorii. Acest lucru este important, intrucat o dieta sanatoasa pentru inima presupune inlocuirea anumitor alimente din dieta, in scopul mentinerii unei greutati sanatoase.

De asemenea, expertii sustin recomandarile dietei DASH care incurajeaza consumul a doua-trei portii de lactate scazute in grasimi pe zi.

Incidenta hipertensiunii arteriale a crescut in cazul celor care nu includeau iaurtul in dieta lor zilnica, in timp ce tensiunea arteriala sistolica a crescut mai putin la persoanele care consumau in mod constant iaurt. De aceea, specialistii recomanda sa se consume iaurt, ca parte a unui stil de viata sanatos pentru inima.

Sunt necesare mai multe studii pentru a se constata daca scaderea treptata a tensiunii arteriale este doar rezultatul aportului constant si ridicat de iaurt sau este urmarea consumului aportului total de lactate.


Citeste si despre:

Dieta pentru copii supraponderali! Efectele benefice ale consumului de cereale Cum sa monitorizati mai usor cate calorii consumati in fiecare zi Dieta de primavara pentru infrumusetarea tenului Beneficii oferite de consumul de soia Topul alimentelor pentru oase sanatoase Dieta pentru menopauza: ce sa mananci pentru a ajuta la gestionarea simptomelor 4 Ingrediente Benefice pentru Pregatirea unui Corp de Vara Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Alimente mai putin sanatoase care pot contribui la scaderea in greutate Poftele din sarcina - de la normal la patologic Diareea la copii - sfaturi dietetice Iaurtul - un nou aliat impotriva respiratiei urat mirositoare
Cere sfatul medicului ×