Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste

Publicat: 24 August 2006 | Actualizat: 11 Ianuarie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Mercurul este un metal care se gaseste in mod natural in mediul inconjurator. Activitati umane cum ar fi agricultura, mineritul si arderea carbunilor sau folosirea industriala a mercurului cresc pasajul mercurului prin aer, apa si sol.

In apa, mercurul isi schimba structura si se transforma in metil-mercur. Pestii absorb aceasta forma de mercur. Atunci cand oamenii consuma pesti care au absorbit mercur, acesta se absoarbe in organism si la concentratii mari devine toxic.

In timp, mercurul va fi eliminat prin urina, fecale sau lapte matern.

Factori de risc

Pentru majoritatea oamenilor care consuma peste si scoici, mercurul ingerat nu prezinta o problema de sanatate. In general, produsele din peste si scoici sunt alimente sanatoase, pentru ca ele contin proteine de inalta calitate si alte substante nutritive esentiale, au continut scazut in grasimi saturate si contin acizi grasi Omega-3, care sunt acizi grasi esentiali.

O dieta echilibrata care include si peste si scoici poate contribui la sanatatea inimii si cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. Aproape toti pestii si scoicile contin urme de mercur, insa unele tipuri au un continut mai ridicat decat altele.

Consumul de cantitati crescute ale acestor pesti sau scoici poate avea ca efect acumularea de mercur la nivele toxice in organism. La fat, nou-nascut sau copii mici, aceste nivele crescute de mercur pot duce la leziuni nervoase si cerebrale.

Organizatiile internationale atentioneaza urmatoarele categorii de persoane sa evite consumul de peste bogat in mercur:
-femeile care vor sa ramana insarcinate;
-femeile gravide;
-femeile care alapteaza;
-copiii mici.

Profilaxie

Persoanele din aceste categorii sunt sfatuite:

- sa nu consume carnea unor pesti ca rechinul, pestele-spada sau scrumbie, pentru ca ea contine concentratii crescute de mercur; pestii oceanici pradatori, care au trait mult, contin cele mai mari niveluri de mercur

- sa consume un maxim de 170 g pe saptamana de carne a anumitor specii de ton sau homar, deoarece contin mai mult mercur decat alti pesti

- sa consume maxim 340 g pe saptamana de peste sau scoici cu continut scazut mercur; alti pesti cu continut scazut in mercur sunt homarii, specii de ton, somonul sau dracul-de-mare.

Carnea de peste folosita in baghetele de peste sau in produsele de fast-food, are in general un continut scazut in mercur.

De retinut!

Mercurul se acumuleaza in organism in timp si se elimina incet prin urina, fecale sau lapte. Daca se consuma cantitati importante de peste bogat in mercur, acesta se va elimina din organism in decurs de aproximativ un an, daca se inceteaza consumul de carne de peste.

Femeile care raman insarcinate si au consumat carne de peste pot avea niveluri crescute de mercur in organism. In mod normal, aceste cantitati de mercur nu cauzeaza probleme de sanatate, dar ele pot fi nocive in cazul unui fat in dezvoltare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Alexis
Tel: 0752190151
Bucuresti, Strada Jean Louis Calderon Nr 45

Medici

Medic Specialist Rene Milleret
Chirurgie vasculara - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261
Medic Primar – Medicina Generala Flavia Eniu
Medicina generala - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Extracte naturale  pentru sanatatea aparatului urinarExtracte naturale pentru sanatatea aparatului urinar

Citeste si despre:

Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina

Alimente care va pot imbolnavi

Ulcerul venos se poate vindeca!

Produs NOU cu Vitamina D3 si Calciu: Detrix Complex de la Herbagetica

Fereste-te de diaree si indigestii in vacante

Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate

Cele mai bune alimente care stimuleaza lactatia