Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat: 12 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Corcodusele, fructe extrem de accesibile in regiunile rurale din tara noastra, detin numeroase proprietati nutritive cu beneficii importante asupra starii de sanatate. Compozitia chimica a corcoduselor abunda in vitamine, minerale, proteine, acizi, zaharuri si pectine.

Corcodusele sunt benefice in tratarea anemiilor si a oboselii cronice, fiind si ingredientele unor retete sanatoase si gustoase.

Informatii nutritionale

Corcodusele contin apa in proportie de 90%, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt dense in nutrienti. Continutul bogat de vitamina C, vitaminele din complexul B, acizii organici liberi, pectinele, fierul, calciul, fosforul si magneziul completeaza aportul bogat de substante nutritive al acestor fructe care apartin genului Prunus.

Valorile nutritionale pentru 100 de grame de corcoduse proaspete sunt urmatoarele:

Calorii: 63 kcal
Acid folic: 5 mcg
Acid pantotenic: 0,15 mg
Piridoxina: 0,3 mg
Riboflavina: 0,2 mg
Tiamina:0,3 mg
Vitamina A: 345 UI
Vitamina C: 9,5 mg
Vitamina E: 0,3 mg
Vitamina K: 6,5 mg
Sodiu: 1 mg
Potasiu: 157 mg
Calciu: 6 mg
Cupru: 0,6 mg
Fier: 0,2 mg
Magneziu: 7 mg
Mangan: 0,5 mg
Fosfor: 16 mg
Seleniu: 1 mcg
Zinc: 0,1 mg

Beneficii

Atunci cand se afla in stare cruda, corcodusele au cea mai puternica actiune antioxidanta si antiinflamatorie. Culorile acestor fructe, care variaza de la galben si roz, pana la rosu si mov inchis, sunt un indicator al prezentei substantelor naturale cu beneficii unice asupra organismului.

- Prevenirea bolilor cardiovasculare. Corcodusele galbene sunt bogate in beta-caroten (un antioxidant potent care lupta cu actiunea nociva a radicalilor liberi asupra celulelor organismului), zeaxantina si flavonoizi, care diminueaza nivelul colesterolului rau LDL in organism si reduc presiunea arteriala si riscul de instalare a cancerului.

- Reducerea riscului de cancer. Varietatile rosii de corcoduse coapte indica prezenta altor nutrienti pretiosi, asa cum este licopenul (eficient in prevenirea mai multor tipuri de cancer), quercetina (flavonoid cu proprietati antivirale si antiinflamatorii) si acid elagic (fitochimicala cu efect de purificare a sangelui).

- Incetinirea procesului de imbatranire. Corcodusele a caror nuanta in stare coapta este de rosu inchis si mov sunt bogate in resveratrol, cel mai potent antioxidant, de 4-5 ori mai puternic decat beta-carotenul, despre care s-a descoperit ca incetineste procesul de imbratranire si imbunatateste sanatatea cardiovasculara.

- Imbunatatirea functiilor cognitive. Corcodusele sunt bogate in fosfor si magneziu, doua minerale care stimuleaza memoria si functiile sistemului nervos, sustinand puterea de concentrare si tonusul general.

- Prevenirea si tratarea anemiilor. Cu un aport generos de vitamina C si fier, corcodusele au un rol de prevenire si tratare a anemiilor, precum si a starilor de oboseala si epuizare.

- Facilitarea vindecarii afectiunilor respiratorii. Corcodusele sunt utilizate, in medicina naturista, pentru grabirea vindecarii bolilor tractului respirator, in special in randul copiilor. Vitamina C din compozitia acestor fructe intaresc sistemul imunitar si ii sporesc randamentul impotriva infectiilor diverse.

- Cicatrizarea ranilor. Tot corcodusele sunt utilizate in popor pentru cicatrizarea rapida a ranilor. Compresele imbibate in sucul proaspat al acestor fructe se aplica direct pe rani timp de cateva minute.

- Pierderea in greutate. Intrucat au un aport caloric foarte scazut si hidrateaza din plin organismul, corcodusele sunt recomandate si in curele de slabit. Un pahar din suc natural de corcoduse, baut inainte de masa, ajuta la instalarea rapida a starii de satietate si la accelerarea arderii grasimilor in organism.

- Detoxifierea organismului. Corcodusele contribuie la detoxifierea organismului si la sinteza hormonilor glandelor suprarenale, datorita vitaminei C pe care o furnizeaza.

Corcodusele nu sunt recomandate pentru consum in randul persoanelor care sufera de ulcer gastric, ulcer duodenal sau hiperaciditate gastrica.

Retete sanatoase

Din pricina caracterului lor comun, corcodusele nu sunt suficient de mult apreciate, desi pot fi ingredientele de baza ale unor retete sanatoase si foarte gustoase. In afara de traditionalul compot, foarte racoritor pe timp de vara, exista si alte preparate speciale din corcoduse.

Cocktail din corcoduse cu scortisoara

Ingrediente:

1 kg corcoduse galbene
1 kg corcoduse rosii
3 linguri zahar brun
3 linguri scortisoara
apa plata

Mod de preparare:

Este important sa utilizati corcoduse inca tari, care sa nu se zdrobeasca usor. Indepartati coditele si spalati-le bine in doua ape. Umpeti o oala mare cu apa plata, turnati corcodusele si zaharul si puneti totul la fiert, pana cand fructele se inmoaie bine. La final, aromatizati bautura cu scortisoara si serviti-o calda sau rece.

Briose cu corcoduse

Ingrediente:

250 g corcoduse proaspete
175 g unt
120 g zahar brun
3 oua
250 g faina
75 ml lapte degresat
1 jumatate lingurita sare
esenta de vanilie
1 plic zahar vanilat
1 plic praf de copt
50 g nuci macinate

Mod de preparare:

Introduceti zaharul brun, zaharul vanilat, esenta de vanilie si sarea in bolul mixerului si procesati ingredientele, apoi incorporati ouale si mixati pana obtineti o compozitie omogena. Amestecati faina cu nucile si praful de copt, apoi adaugati-le in aluat. Turnati laptele treptat si mixati bine.

Preincalziti cuptorul la 175 grade Celsius, puneti suportul din hartie in formele de briose si turnati in fiecare din aluatul preparat. Scoateti samburii din corcoduse, taiati-le in jumatate si introduceti-le usor in aluat. Lasati totul la copt timp de 25 de minute.

Gem natural de corcoduse

Ingrediente:

3 kg corcoduse bine coapte
2 kg zahar brun
1 lamaie medie

Mod de preparare:

Indepartati cozile si spalati bine corcodusele, in mai multe ape. Intr-o oala de mari dimensiuni, puneti un strat de zahar, unul de corcoduse si tot asa, ca la final sa incheiati cu strat de zahar. Acoperiti cu un prosop curat si lasati la totul la macerat 24 de ore. A doua zi, puneti compozitia la fiert mic, asteptati sa scada pana la jumatate din volum, apoi strecurati corcodusele si pasati-le bine. Mai fierbeti pulpa rezultata 30 de minute, adaugand lamaia taiata felii. Turnati pasta rezultata in borcane si inchideti-le ermetic.


Citeste si despre:

Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase Quinoa, informatii utile si retete sanatoase Mituri si informatii nutritionale despre carnea de peste Greselile legate de sanatate ale femeilor Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Alimentatia sanatoasa Pasi simpli catre o alimentatie sanatoasa Sunt sanatoase fructele uscate? Alimente esentiale pentru oase puternice 10 pericole alimentare Corcodusele, un elixir pentru sanatate. Iata ce boli pot preveni!
Cere sfatul medicului ×