Cele mai eficiente moduri de a reduce aportul de sare in organism. Inima ta va fi sanatoasa!

Actualizat: 08 August 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Hipertensiunea arteriala apare atunci cand sangele exercita o presiune prea mare asupra peretilor arterelor.

Acest fapt poate determina afectiuni cardiace precum infarctul miocardic, accidente vasculare cerebrale, anevrisme, tulburari cognitive sau insuficienta renala.

Hipertensiunea arteriala nu da in general simptome, motiv pentru care este si denumita “ucigasul tacut”.

Printre factorii determinanti ai presiunii crescute a sangelui se numara si consumul excesiv de sare.

Care este impactul consumului exagerat de sare asupra tensiunii arteriale?

Potrivit cercetarilor din ultimii ani, mor 1,6 milioane de persoane anual din cauza consumului exagerat de sare.

Oamenii de stiinta au descoperit ca aportul ridicat de sare alimentara sau clorura de sodiu pe o perioada lunga de timp afecteaza circuitele creierului, responsabile cu mentinerea tensiunii arteriale in limite normale.

Mai mult, sarea de masa stimuleaza setea, de unde si nevoia de a bea multe lichide. Odata crescut nivelul de lichide din sange, creste si tensiunea arteriala. Cu toate acestea, exista si persoane care nu dezvolta hipertensiune, in ciuda alimentatiei bogate in sare.

Medicii au stabilit ca persoanele predispuse la aceasta boala au de fapt o sensibilitate crescuta la sare.

Iti poti da seama daca ai sau nu o sensibilitate la alimentele sarate prin masurarea regulata a tensiunii arteriale. In functie de rezultate, medicul de familie iti poate recomanda un regim mai sarac in alimente care contin multa clorura de sodiu.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia asupra faptului ca hipertensiunea arteriala creste riscul atacului de cord si al accidentului vascular cerebral. Prin urmare, OMS recomanda limitarea consumului de sare la maxim 5 grame pe zi (2.000 mg de sodiu).

Multe alimente contin deja clorura de sodiu. De exemplu, laptele si smantana contin aproximativ 50 mg de sodiu pe suta de grame, in timp ce ouale au aproximativ 80 mg de sodiu pe suta de grame.

Ce regim trebuie sa adopti pentru a scadea nivelul de sare din organism?

Organismul tau are nevoie de saruri, de aceea medicii iti recomanda sa inlocuiesti sarea alimentara, pe baza de sodiu, cu sarea de potasiu.

Exista multe alimente naturale bogate in potasiu: cartofii copti, pasta si sucul de tomate, bananele, spanacul, iaurtul nu foarte gras sau sucul de morcovi.

Atunci cand suferi de hipertensiune arteriala, adoptarea unei alimentatii speciale este esentiala. Consuma mai multe fructe si legume proaspete, produse lactate cu un continut scazut de grasimi si carne slaba.

Evita alimentele care contin grasimi saturate, de origine animala – cum ar fi untul sau smantana, si inlocuieste-le cu cele care au la baza grasimi polinesaturate, provenite din uleiuri vegetale.

Pestele este de asemenea indicat, acesta continand Omega 3, un tip de lipide cu rol benefic asupra organismului.

Poti include in alimentatia ta cereale integrale, nuci, proteine sarace in grasimi, precum si alimente bogate in calciu si magneziu.

Nu adauga sare in mancarea gatita si evita produsele de tip fast food. Acestea din urma sunt pline de grasimi nocive si foarte multa sare. Mancarea gatita in casa trebuie preparata din ingrediente proaspete, neconservate, ele avand un continut crescut de potasiu.

Daca nu poti renunta de tot la sare, nu depasi mai mult 5 grame (o lingurita) de sare iodata pe zi, pentru a mentine tensiunea arteriala la valori optime.


Citeste si despre:

Accidentul vascular cerebral (AVC) Insuficienta cardiaca si efectele asupra vietii Riscurile si beneficiile dietei raw vegane Sarea in exces afecteaza sanatatea Adevarul despre sare si sodiu Alimente surprinzatoare care contin multa sare Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Atentie la sare! Excesul poate fi fatal Sarea iodata - benefica pentru sanatate? Margarina: sigura pentru consum? 10 remedii naturale pentru combaterea retentiei de apa 10 pericole alimentare Alimentatia corecta pe timp de iarna
Cere sfatul medicului ×