Beneficiile turmericului pentru sanatate

Actualizat: 28 Iulie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Turmericul este considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, iar curcumina, substanta sa activa prezinta foarte multe beneficii pentru sanatatea organismului, inclusiv capacitatea de a distruge celulele canceroase.

Turmericul este un condiment extras din radacina plantei de Curcuma longa, extrem de popular si apreciat in subcontinentul indian, dar si in Europa, cel putin in ultimii ani.

Curcumina este cea care ii confera turmericului culoarea galben-portocalie, iar oamenii de stiinta ii atribuie acestei substante efectul medicinal vindecator.

In 100 de grame de turmeric se gasesc 3-5 grame de curcumina.

Principalele avantaje ale consumului de turmeric

• Turmericul este un antiinflamator natural cu proprietati antiinflamatorii excelente, reducand durerea cauzata de artrita sau osteoporoza.

Este utilizat de secole in medicina ayurvedica, dar sunt si studii care confirma efectul pozitiv in cazul artritei reumatoide.

• Turmericul are si proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si de aceea se considera ca este un aliat al organismului in lupta cu tusea, raceala sau chiar gripa.

Mai mult, in compozitia turmericului se gaseste si o substanta numita lipopolizaharida, ce stimuleaza sistemul imunitar al organismului.

• Curcumina poate distruge cancerul rezistent la medicamente. Mai exact, se pare ca aceasta previne aparitia si dezvoltarea multor tipuri de cancere, printre care si cancerul de colon.

Totodata, curcumina impiedica raspandirea si inmultirea celulelor tumorale, dar si transformarea celulelor normale in celule canceroase.

In plus, ajuta corpul sa distruga celulele canceroase modificate, impiedicandu-le astfel sa se raspandeasca in organism.

Previne boala Alzheimer. Mai exact, turmericul ajuta la mentinerea sanatatii creierului, contribuind la indepartarea acumularilor de beta-amiloid din creier si formarea placilor, dar si la oxigenarea creierului.

Acest lucru incetineste progresul bolii Alzheimer.

• Continand agenti antioxidanti, turmericul este recomandat inclusiv in prevenirea si ameliorarea diabetului de tip 2.

Cercetarile din domeniu au demonstrat ca turmericul poate reduce rezistenta la insulina si in acelasi timp poate contribui la reglarea nivelului insulinei si al glucozei din sange, crescand eficacitatea medicamentelor utilizate in tratamentul diabetului.

• Turmericul imbunatateste digestia si reduce simptomele balonarii. De asemenea, exista studii care sustin ca acesta este indicat in tratamentul gastritei sau al durerilor de stomac.

Poate fi considerat un adevarat adjuvant in tratarea diverselor boli ce vizeaza inflamarea intestinului, precum colita ulcerativa.

Este important de subliniat faptul ca, in bolile digestive, turmericul nu trebuie sa fie consumat ca supliment alimentar, ci in stare cruda.

• Ingredientul principal al turmericului, curcumina, are si excelente proprietati antibacteriene si antiseptice, de aceea poate fi utilizat si ca un bun dezinfectant in cazul unor rani sau arsuri.

• Turmericul are si un efect detoxifiant asupra ficatului, prevenind in acelasi timp aparitia bolilor la nivelul acestui organ.

Turmericul mareste productia de enzime in ficat, ajutand astfel ficatul sa filtreze si sa detoxifieze sangele.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...

Citeste si despre:

10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate 10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate 9 condimente si plante cu reale beneficii asupra pielii 5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii Remedii naturale pentru scaderea rapida a hipertensiunii arteriale 3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase Impactul condimentelor asupra sanatatii tale Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Spirulina, o comoara pentru sanatate! Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei Dieta pentru combaterea acneei Piramida alimentatiei 5 alimente ce trebuie incorporate in dieta Detoxifierea ayurvedica Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului
Cere sfatul medicului ×