Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Publicat: 06 Octombrie 2016 | Actualizat: 06 Octombrie 2016
Autor: SfatulMedicului

Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului.

Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat.

Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate.

Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor

In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele:

Alb, cafeniu si maro: alicina

Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor. O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz, banane, pere si conopida.

Albastru si mov: antocianina

Antocianina este un antioxidant foarte puternic, care da culoare murelor, afinelor, strugurilor negri, stafidelor brune, coacazelor, prunelor, precum si verzei rosii si vinetelor. Este considerat cel mai puternic agent antitumoral, capabil sa opreasca cancerul de colon.

Portocaliu si galben intens: betacaroten si bioflavonoide

Betacarotenul sau vitamina A naturala are beneficii extraordinare asupra vederii. Este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete.

Betacarotenul are si alte beneficii: impiedica oxidarea celulelor, protejand organismul de radicalii liberi si scade riscul afectiunilor degenerative, precum boala Parkinson, Alzheimer, diabetul, ateroscleroza, osteoartrita, osteoporoza sau cancerul.

Bioflavonoidele, pe de alta parte, cresc rezistenta capilarelor, prevenind astfel varicelele si hemoroizii, preintampina ridarea si imbatranirea pielii, si au un efect antianginos, tonic cardiac, antiaterosclerotic si antitrombotic.

Betacarotenul si bioflavonoidele se gaseste in varza kale, morcovi, broccoli, ardei gras, ceapa, cartofi dulci, spanac, salata verde, andive, caise, dovleac, mango, papaya, portocale, pepene galben, patrunjel, busuioc, oregano, fistic, dovlecei, mandarine sau grepfrut.

Rosu: licopen

Licopenul este un colorant rosu natural, care se gaseste din belsug in rosii, pepene verde, papaya, grepfrut rosu, cirese, mere rosii, merisoare sau ardei rosu. La fel ca si antocianina, el contribuie la reducerea riscului de formare a tumorilor canceroase si de aparitie a bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza.

Eficienta licopenului a fost deja dovedita in prevenirea si combaterea mai multor tipuri de cancer: cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele, cancer cervical, ovarian, uterin si intestinal.

Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma frecvent struguri rosii au un risc mai scazut de infarct miocardic cu 20-50%.

Verde: luteina

Luteina este o vitamina din categoria carotenoidelor, un antioxidant natural important pentru mentinerea unei vederi sanatoase. Luteina te apara de orbire si cancer. O gasesti in spanac, salata verde, varza kale, mazare, kiwi, broccoli sau avocado.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

PERFECT DETOX EFECT
Tel: 0770272030
Voluntari, Str.Pipera-Tunari Nr.2 A(rondul De La Pipera)

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Citeste si despre:

10 pericole alimentare

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Cum alegem o pasta buna de dinti?

Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom isi extinde portofoliul cu un nou serviciu de nutritie functionala

Tu ai grija de sanatatea rinichilor tai?

Cum asiguri absorbtia completa a Calciului in oase?

Alimentatia sanatoasa

10 alimente hipercalorice ale primaverii

Chirurgia estetica si procedurile cosmetice

Fructele - surse excelente de antioxidanti