8 secrete uimitoare despre zahar

Actualizat: 17 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista inca multe secrete nestiute despre zahar, un ingredient adaugat in numeroase produse procesate consumate la scara larga de populatia globului.

Zaharul este o sursa extrem de bogata in calorii si deficitara in nutrienti, al carui consum in cantitati mari contribuie la cresterea in greutate, dar si la dezvoltarea de boli grave, precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau afectiunile cardiace.

Statisticile oficiale arata ca doza zilnica recomandata de zahar (37 de grame pentru barbati si 25 de grame pentru femei) este depasita in dieta omului modern, ceea ce explica fenomenul cresterii in greutate constante a copiilor si adultilor de pretutindeni.

Informatii utile despre consumul de zahar

Consumul de zahar a devenit o problema generala de cand aproape toate alimentele, pana si cele care nu sunt dulci, au inceput sa contina acest ingredient controversat, sub diverse forme. In afara efectelor sale nocive directe asupra starii de sanatate (ingrasare si imbolnavire), zaharul mai ridica un pericol de temut poate crea dependenta, fenomen care il face cu atat mai greu de evitat.

Urmatoarele informatii utile despre zahar va ajuta sa intelegeti cum il puteti consuma in exces, dar si cum il puteti exclude pe cat posibil din alimentatie.

1. Excesul de zahar poate fi masurat cu usurinta

Daca deja suspectati ca aportul de zahar in dieta dumneavoastra este prea mare, aveti la dispozitie o metoda eficienta de masurare a cantitatii sale in alimentele pe care le consumati. Asociatia Americana de Cardiologie recomanda maximum 6 lingurite de zahar zilnice pentru femei si 9 lingurite pentru barbati (studiile arata ca, in medie, omul modern consuma echivalentul a peste 22 de lingurite de zahar in fiecare zi).

Pentru a avea un reper util in monitorizarea linguritelor de zahar din meniul zilnic, impartiti la patru numarul gramelor acestui ingredient din fiecare aliment consumat (consultati etichetele produselor procesate si luati in considerare si inlocuitorii zaharului). Excesul va predispune, in timp, la obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala si boala ficatului gras.

2. Zaharul vine insotit si de alte ingrediente periculoase

Alimentele cu zahar adaugat mai contin, de cele mai multe ori, si alte ingrediente periculoase pentru sanatate, asa cum este faina rafinata. Acestea nu au o valoare nutritiva crescuta, in schimb predispun cel mai mult la imbolnavire.

Astfel, alimentele bogate in zahar si carbohidrati simpli furnizeaza totodata si grasimi de proasta calitate (saturate sau trans), hipercalorice si cu posibile repercusiuni asupra sanatatii cardiovasculare. Astfel, daca un produs este bogat in zahar, trebuie sa aveti certitudinea ca nu va contine din belsug vitamine, minerale si fibre, de care organismul are nevoie pentru a functiona optim.

3. Zaharul provine si din fructe

Fructele sunt recomandate intr-o dieta echilibrata de catre medicii nutritionisti, insa ele trebuie sa fie consumate, totusi, cu moderatie. Motivul care justifica aceasta metoda de precautie este aportul lor de zahar, sub forma fructozei si a glucozei, doua substante naturale din fructe al caror exces este nesanatos. Masurati cu atentie portiile fructelor si consumati-le atunci cand va este pofta de ceva dulce, in locul prajiturilor si al bauturilor hipercalorice.

4. Mierea nu este alternativa perfecta a zaharului

Mierea este un alt tip de zahar natural, cu mai multe beneficii pentru sanatate decat zaharul pur (creste imunitatea, ajuta digestia, reduce inflamatiile etc.), insa cu un indice glicemic ridicat pe care este bine sa il aveti in vedere. Mierea naturala poate fi un aliment excelent in dieta, odata consumata in cantitati mici. Specialistii recomanda, totusi, diabeticilor sa il evite, din pricina efectului sau de a creste semnificativ nivelul glicemiei.

5. Inlocuitorii zaharului sunt mai dulci decat zaharul pur

Indulcitorii artificiali sunt zaharuri sintetice care ofera un gust mai dulce decat zaharul pur, precum zaharina, sucraloza, stevia, aspartamul, neotamul si acesulfamul de potasiu. Desi continutul lor redus de calorii le recomanda in defavoarea zaharului, oamenii de stiinta sunt rezervati in privinta efectelor pe care le pot avea asupra starii de sanatate (intrucat stimuleaza intens papilele gustative, substituentii zaharului pot da o dependenta si mai mare de alimente dulci).

Un studiu care a analizat impactul sucului dietetic pe baza de aspartam asupra siluetei si starii de sanatate a aratat ca acest inlocuitor al zaharului poate creste riscul de obezitate si sindrom metabolic.

6. Zaharul poate avea si un inlocuitor perfect

Stevia este considerata a fi cel mai nou si mai sanatos inlocuitor al zaharului, o alternativa naturala la indulcitorii chimici. Medicii cred ca substanta dulce extrasa din fructele de stevie poate fi introdusa in bauturi, sosuri si prajituri, in cantitati moderate, fara sa existe riscuri pentru sanatate. De altfel, stevia este recomandata in cele mai multe diete moderne restrictive de carbohidrati.

7. Zaharul este mai sanatos decat siropul din porumb

Siropul din porumb, un indulcitor pe baza de fructoza introdus in numeroase alimente procesate, si-a castigat o reputatie atat de proasta, inca a ajuns sa fie considerat chiar mai periculos decat zaharul pur.

Zaharul de masa si siropul de porumb contin un aport caloric similar si o combinatie de fructoza si glucoza care sunt metabolizate similar in organism. Unii cercetatori cred ca siropul extras din porumb poate da o dependenta si mai mare de zahar, crescand cu atat mai mult riscul de crestere in greutate, diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.

8. Piureul de mere poate fi cel mai bun inlocuitor al zaharului

De vreme ce atat zaharul de masa, cat si inlocuitorii sai artificiali, sunt pusi sub semnul intrebarii privind siguranta consumului, medicii nutritionisti cauta alternative cu adevarat sanatoase ale acestor ingrediente. Formula castigatoare pare sa fie piureul de mere, ce poate fi consumat ca atare sau introdus in preparatele dulci.

Sosul de mere ajuta la reducerea aportului de calorii si grasimi in retete, nu are restrictii cantitative si furnizeaza totodata fibre alimentare, vitamine si minerale importante pentru mentinerea starii de sanatate.


Citeste si despre:

Informatii esentiale despre transplantul de organe Dieta Sonoma Variatiile glicemiei – de ce apar? Dureri de spate, insomnii, probleme cu greutatea...si daca acestea sunt cauzate de abdomen? Sarcina - Luna a II-a 7 secrete ale persoanelor suple Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Diabet zaharat - informatii generale Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Tratamente naturiste in diabetul zaharat Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament
Cere sfatul medicului ×