4 beneficii ale uleiului de macadamia. Cum se foloseste corect

Actualizat: 25 Iunie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Uleiul de macadamia, similar cu uleiul de masline


Uleiul de macadamia este un lichid limpede, galben deschis, care provine prin procesul de presare a nucilor de macadamia. Acest ulei este sanatos atunci cand este folosit pentru gatit si pot exista, de asemenea, beneficii pentru sanatate si prin folosirea sa in stare pura pentru hidratarea pielii si ingrijirea parului.

Nucile de macadamia cresc in arborii cu aceeasi denumire, care sunt originari din zonele subtropicale ale Australiei. Similar cu uleiul de masline, uleiul de macadamia se mentine in stare lichida la temperatura camerei.

Uleiul de macadamia este extrem de bogat in substante nutritive, inclusiv acizi grasi sanatosi, dar si potasiu. Din acest motiv, multi oameni folosesc uleiul de macadamia pentru beneficiile sale pentru sanatate. Utilizarea sa este variata, fiind folosit atat la gatit, cat si pentru diferite metode de infrumusetare.

Modalitati de utilizare si beneficiile uleiului de macadamia

Prepararea alimentelor

Uleiul de macadamia poate fi folosit ca inlocuitor pentru alte uleiuri nesanatoase atunci cand se prepara numeroase feluri de mancare. Punctul de fum sau de ardere al acestui ulei este mult mai inalt decat al altor uleiuri, de exemplu cel de masline, fiind perfect pentru prajire sau pentru prepararea gratarelor.

Acest produs are o aroma placuta, facandu-l o alegere excelenta pentru folosirea la prepararea produselor de panificatie. De asemenea, gustul placut face ca uleiul de macadamia sa fie utilizat cu usurinta la prepararea salatelor si marinatelor.

Atunci cand uleiul de macadamia este folosit la gatit, ca o parte a unei diete echilibrate si sanatoase, poate oferi multe beneficii pentru sanatate. Printre acestea se regasesc:

- sustinerea sanatatii inimii – consumul acestui tip de ulei protejeaza functia cardiaca, deoarece are un continut ridicat de grasimi mononesaturate. Aceste grasimi au un rol foarte important in organism, putand sa ajute la scaderea nivelului de colesterol rau sau LDL (lipoproteine cu densitate mica). Colesterolul rau in cantitati mari creste riscul de accident vascular cerebral si de infarct miocardic;

- rol antioxidant – radicalii liberi din organism cauzeaza stresul oxidativ, iar uleiul de macadamia este o sursa importanta de antioxidanti cu rol in contracararea radicalilor liberi. Astfel, acest produs poate juca un rol semnificativ in intarzierea procesului de imbatranire, dar si in protectia fata de anumite boli, inclusiv a cancerului;

- este bogat in acid oleic - uleiul de macadamia este bogat in aceasta substanta. Acidul oleic este un acid gras nesaturat ce are numeroase proprietati antioxidante. Un studiu realizat in 2016 pe sobolani a constatat ca administrarea de suplimente cu acid oleic poate ajuta la protejarea impotriva efectelor stresului oxidativ. De asemenea, s-a constatat ca acidul oleic poate avea efecte benefice asupra cancerului si bolilor inflamatorii autoimune. Totusi, mai sunt necesare cateva cercetari suplimentare pentru a confirma aceste constatari si in cazul oamenilor;

- este bogat in vitamina E – uleiul de macadamia contine tocotrienoli, substante ce fac parte din familia vitaminei E. Cercetarile arata faptul ca vitamina E si tocotrienolii sunt antioxidanti puternici care protejeaza organismul impotriva cancerului, dar si a altor afectiuni de sanatate, inclusiv a bolilor cardiovasculare si neurologice;

- creste nivelul de energie – uleiul de macadamia prezinta un nivel ridicat de calorii, ducand la cresterea rapida a nivelului de energie din organism. Totusi, uleiul si nucile de macadamia trebuie consumate cu prudenta pentru a nu se creste rapid in greutate.

Aplicarea pe piele

Uleiul de macadamia este folosit ca ingredient in multe produse de ingrijire ale pielii, dar poate fi aplicat si in mod direct. Totusi, este importanta testarea sa initiala pe o suprafata mica a pielii. In general, uleiul de macadamia poate fi folosit in siguranta, dar exista si riscul de eruptii cutanate ce trebuie luat in calcul. Persoanele ce au alergii la nuci ar trebui sa evite utilizarea uleiul de macadamia.

Se considera ca exista anumite beneficii pentru sanatate ce sunt asociate cu aplicarea uleiului de macadamia pe piele. Aceste beneficii includ hidratarea, prevenirea aparitiei ridurilor si evitarea deteriorarii pielii. Cu toate acestea, dovezile pentru aceste beneficii sunt indirecte sau chiar anecdotice.

Vitamina E prezenta in uleiul de macadamia are multe proprietati benefice pentru pielea unei persoane. De exemplu, vitamina E se absoarbe usor si ofera hidratare adecvata, chiar si in cazul pielii uscate. Totusi, trebuie sa se constientizeze faptul ca aplicarea uleiului de macadamia direct pe piele si in mod exagerat poate duce la blocarea porilor si la aparitia acneei.

Expunerea prelungita la lumina soarelui poate deteriora ADN-ul din pielea unei persoane. Studiile au demonstrat ca aplicarea de vitamina E la nivelul pielii poate ajuta impotriva acestui tip de leziune. Astfel, uleiul de macadamia este considerat a avea rol protector.

Barbatii care se barbieresc frecvent pot utiliza uleiul de macadamia pentru a calma pielea. De asemenea, uleiul de macadamia are si aici rol hidratant, lasand pielea mult mai fina si mai sanatoasa.

Folosirea ca produs de ingrijire a parului

Multe persoane folosesc produse ce contin ulei de macadamia pentru a proteja si intari firul de par. Totusi, uleiul de macadamia poate fi folosit si in stare pura pe firul de par. In mod similar cu utilizarea uleiului de masline, se poate utiliza o cantitate mica de ulei cu care se va masa parul. De asemenea, se recomanda lasarea uleiului sa actioneaza asupra firului de par pentru o perioada scurta de timp, ulterior clatind excesul cu apa.

Uleiul de macadamia poate fi folosit in amestec cu sampoanele naturale, intarind firul de par, netezindu-l si adaugandu-i un plus de stralucire. In plus, parul astfel spalat cu ulei de macadamia este mult mai usor de asezat ulterior.

Aplicarea pe buze

Buzele pot beneficia si ele de efectele benefice ale uleiului produs din nucile de macadamia. Pentru acest lucru se pot realiza balsamuri naturale pentru buze prin amestecarea uleiului de macadamia cu ceara naturala de albine. Aplicarea regulata a acestui amestec poate imbunatati aspectul buzelor, imbunatatindu-le starea de sanatate. In plus, utilizarea uleiului de macadamia poate avea proprietati rapide de vindecare, ajutand in cazul buzelor crapate si inflamate.

Concluzii

Uleiul de macadamia este o resursa extrem de benefica, putand fi folosita sub diferite moduri. Astfel, uleiul de macadamia se poate folosi la gatit, fiind o sursa sanatoasa de grasimi nesaturate, vitamina E si antioxidanti. Avand un punct de fum ridicat se poate folosi inclusiv la prajit.

In plus, uleiul de macadamia in stare pura este extrem de hidratant, fiind folosit cu succes pentru ingrijirea corporala. In general, acest ulei este sigur de folosit, dar trebuie sa fie testat initial pe o zona mica a pielii pentru a evita orice complicatii neplacute. Persoanele alergice la nuci si derivate trebuie sa evite utilizarea sa.

Bibliografie:

Antioxidants: In depth. (2013, November). https://nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm
Delinasios, G. J., Karbaschi, M., Cooke, M. S., & Young, A. R. (2018, January 11). Vitamin E inhibits the UVAI induction of “light” and “dark” cyclobutane pyrimidine dimers, and oxidatively generated DNA damage, in keratinocytes. Scientific Reports, 8(1), 423. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5764969/
Guzmin, D. C., Brizuela, N. O., Herrera, M. O., Olguin, H. L., Garcia, E. H., Peraza, A. V., & Mejia, G. B. (2016). Oleic acid protects against oxidative stress exacerbated by cytarabine and doxorubicin in rat brain. Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry, 16(11), 1491–1495. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27141883
Monounsaturated fat. (2015, June 1). https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/monounsaturated-fats
Peh, H. Y., Tan, W. S., Liao, W., & Wong, W. S. (2016, June). Vitamin E therapy beyond cancer: Tocopherol versus tocotrienol. [Abstract]. Pharmacology & Therapeutics, 162, 152–169. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26706242
Sales-Campos, H., Souza, P. R., Peghini, B. C., da Silva, J. S., & Cardoso, C. R. (2013, February). An overview of the modulatory effects of oleic acid in health and disease [Abstract]. Mini Reviews in Medicinal Chemistry, 13(2), 201–210. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23278117


Citeste si despre:

Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii Diete antiinflamatoare Grasimi mononesaturate Beneficiile consumului regulat de nuci Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Fructele oleaginoase Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei Ce trebuie sa contina pachetul pentru scoala? Sindromul Wernicke-Korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool Incearca dieta FODMAP pentru Sindromul de Intestin Iritabil Cele mai comune alergii alimentare
Cere sfatul medicului ×