Rinita alergica - simptome si metode de ameliorare

Publicat: 13 Septembrie 2017 | Actualizat: 13 Septembrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Rinita alergica este afectiunea alergica cea mai frecventa in practica medicala, devenind o importanta problema de sanatate publica in tarile dezvoltate, unde s-a apreciat ca afecteaza aproximativ 25% din populatie.

Rinita alergica se caracterizeaza printr-o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei nazale si afecteaza mai ales persoanele cu varste intre 5 si 25 de ani.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Principalele simptome

stranut repetitiv;

• secretie nazala abundenta cu caracter apos;

obstructie nazala;

• prezenta mancarimii la nivelul nasului si ochilor;

• lacrimare, ochi rosii.

Manifestarile rinitei alergice sunt de foarte multe ori asemanatoare cu cele intalnite in sinuzite sau in conjunctivite. Daca nu este tratata corect si rinita alergica se cronicizeaza, pot aparea complicatii precum astmul bronsic, otite sau alte infectii la nivelul urechii.

Cauze

Rinita alergica este o reactie imunologica si poate sa apara la pacientii care au un ten atopic. Alergenii cei mai cunoscuti sunt: acarienii din praf, polenul, mucegaiul, puful, parul si penele.

Tipuri de rinita alergica

Rinita alergica sezoniera. Acest tip este cunoscut si sub numele de „febra fanului” si apare cu precadere primavara si vara, atunci cand polenul, fanul si ierburile sunt prezente in natura.

De asemenea, acest tip de rinita alergica are o evolutie variabila, de regula simptomele apar anual, la aceeasi data. Ea poate sa se amelioreze dupa varsta de 50 de ani.

Rinita alergica perena. Aceasta se manifesta pe tot parcursul anului si reprezinta alergia la restul substantelor potentiale. Persoana care prezinta acest tip de alergie pare tot timpul ca este racita.

Rinita alergica profesionala. Acest tip de rinita alergica o dezvolta, in general, persoanele care se expun constant la anumite substante cu potential alergen, precum detergenti sau dizolvanti.

Diagnostic

Pentru un diagnostic corect trebuie facuta o evaluare a capului, ochilor, urechilor, nasului si gatului. Examinarea trebuie sa fie completa, pentru a putea exclude alte boli asemanatoare: astm, eczeme sau fibroza chistica.

Totodata, diagnosticul alergiei se va realiza pe baza examinarilor clinice, imagistice, endoscopice, functionale, dar si cu ajutorul testelor serologice si imunologice.

Tratament

In primul rand este indicat sa se previna rinita alergica; astfel se va recomanda evitarea expunerii la substantele alergene. Medicamentele cele mai utilizate in cazul rinitei sunt antihistaminicele, care impiedica eliberarea de histamina sau decongestionantele nazale (elibereaza caile respiratorii), dar si corticosteroizii nazali, care au rolul de a bloca reactia alergica.

Corticosteroizii nazali de regula sunt indicati de catre medicul alergolog sau de catre medicul ORL pacientilor care nu au avut rezultate bune dupa aplicarea terapiei cu antihistaminice, indeosebi in rinitele alergice perene. Un alt tratament este cel al terapiei de desensibilizare.

Acesta se recomanda in cazul in care medicamentele nu au efectul scontat si consta in injectarea unor doze progresive de substante alergene. De cele mai multe ori, acest tip de terapie se aplica pacientilor care prezinta alergii la polen sau la acarieni.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
CENTRU MEDICAL DE ALERGOLOGIE SI STOMATOLOGIE
Tel: 0756788218
Craiova, Str.Batranilor Nr.4, Bl.21-25,in Apropiere De Gara Craiova, Langa...

Medici

dr AURA FLORINCESCU-GHEORGHE
Alergologie si imunologie clinica - CENTRU MEDICAL DE ALERGOLOGIE SI STOMATOLOGIE
Craiova, 0756788218

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Mentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pieliiMentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pielii

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale

Alergiile - Anafilaxia, rinita alergica, astmul bronsic, dermoalergiile, alergii medicamentoase, alimentare si alergii la veninul insectelor (simptome si tratament)

Rinita non-alergica

Cum sa facem fata alergiilor verii

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Efectele negative ale unei dureri netratate la timp

5 Recomandari in caz de diaree acuta, indiferent de cauza ei - inclusiv virala ( COVID 19)

Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei

Tipuri de alergii

Boli ce pot fi ameliorate la salina naturala

Alergenii din aer

Acupunctura