Intoleranta la alimente sau alergie la alimente?

Publicat: 06 Decembrie 2007

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Intoleranta la alimente sau alergie la alimente? Este foarte important sa putem face diferenta intre cele doua entitati!
Daca o persoana are alergie la anumite alimente, chiar si consumul unei cantitati mici de alimente poate declansa o reactie alergica severa; a declarat Dr. James Li, specialist alergolog la Clinica Mayo, SUA. In cazul intolerantei la alimente, persoana poate consuma mici cantitati din alimentele cunoscute ca generatoare de probleme fara a aparea nici o reactie.

In cazul alergiei, sistemul imunitar identifica gresit un aliment ca fiind daunator organismului, determinand astfel cresterea concentatiei de imunoglobuline E (IgE) – anticorpi implicati in lupta cu substantele straine din organism. Semnele si simptomele care apar de obicei in aceste cazuri se declanseaza in cateva minute si pot include parestezii la nivelul cavitatii bucale, urticarie, tumefactia buzelor, fetei, limbii si gatului, respiratie suieratoare sau respiratie dificila, ameteala, durere abdominala, diaree, greata si varsaturi. In cazurile severe, caile aeriene se pot obstrua putand duce chiar la deces in lipsa interventiei medicale energice.

Intoleranta la alimente, atunci cand simptomele sunt declansate de alimente, este mult mai frecventa decat alergia alimentara. Alergia alimentara este prezenta doar la aproximativ 2% dintre adulti si 6% dintre copii. Intoleranta la alimente nu declanseaza un raspuns din partea sistemului imunitar dar poate determina simptome gastrointestinale asemanatoare cu cele determinate de alergia alimentara. De exemplu, intoleranta la lactoza, care apare atunci cand persoana respectiva nu are enzimele digestive care ajuta la digestia zaharului din produsele lastate, determina balonare, crampe abdominale si diaree.

In cazul aparitiei unor reactii la anumite alimente este recomandabil sa se apeleze la medic. Alergiile pot fi diagnosticate prin teste cutanate si sanguine. Diagnosticarea intolerantei la alimente este un proces mult mai complex care necesita un istoric medical efectuat foarte meticulos. Alimentele pot declansa simptome ale multor afectiuni medicale, precum sindromul de intestin iritabil, boala de reflux esofagian si migrena.


Email

Invata sa fii sprintenInvata sa fii sprinten

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Intolerante alimentare versus alergii alimentare

Intoleranta alimentara - boala ascunsa declansata de alimentele preferate

Cum iti poti da seama daca ai sau nu o alergie

Intoleranta alimentara: interviu cu Dr. Maria Florea

Rinita non-alergica

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Prof. Univ. Dr. Mirela Manea ne vorbeste despre anxietate

Ce trebuie intrebat medicul despre intoleranta la lactoza?

Alergia la metale: atunci cand iubesti bijuteriile, dar corpul tau le respinge

Alergiile alimentare: adevar versus mit

Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara