Cum pot fi descoperite alergiile?

Actualizat: 30 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Alergiile sunt un raspuns anormal al sistemului imunitar al organismului. Persoanele care prezinta alergii au un sistem imunitar care reactioneaza la unele substante din mediul inconjurator care, de regula, sunt inofensive. Aceste substante, precum polenul, mucegaiul sau parul de animale, se numesc alergeni.

Cele mai comune surse pentru alergii sunt: polenul copacilor, ierburilor si gramineelor, praful de casa, mucegaiurile, animalele, anumite alimente si medicamente, dar si intepaturile de insecte. Se pare ca alergiile se mostenesc, astfel daca un parinte este alergic, copilul prezinta un risc de 50% sa dezvolte o alergie la randul sau, iar daca ambii parinti au diferite alergii, atunci riscul poate creste pana la 75%.

Datele statistice arata ca alergiile afecteaza 20% din populatie, iar o parte dintre ele sunt transmise ereditar.

Simptome

Simptomele alergiei pot include:
• Durere abdominals.
• Tuse.
• Diaree.
• Piele uscata.
• Eczema.
• Durere de cap.
• Urticarie (urticarie) si umflare (angioedem).
• Ochi care are prurit, rosii sau lacrimati.
• Greata si varsaturi.
• Dificultati de respiratie (dispnee).
• Eruptii cutanate.
• Stranut.
• Durere in gtt (faringita).
• Nas infundat, mancarime sau congestie.
• Wheezing, senzatie de apasare in piept sau astm alergic.

In cazul alergiilor alimentare simptomele includ: stari de voma, diaree sau dureri puternice de stomac. In cazul in care un copil refuza un anumit aliment, atunci poate fi vorba despre o intoleranta la acel aliment. Daca il va consuma in continuare exista riscul aparitiei reactiilor alergice. De regula, cei mici au intoleranta la lactoza, insa aceasta este reversibila odata cu trecerea timpului.

In cazul alergiilor la intepaturi de insecte simptomele sunt: umflarea puternica a locului intepaturii, durere, inrosirea zonei tumefiate.
De regula, majoritatea simptomelor dispar imediat dupa ce expunerea la agentul alergen se incheie. Sunt insa si cazuri grave de reactii alergice, cea mai severa fiind anafilaxia. De retinut ca anafilaxia pune viata persoanei afectate in pericol si este considerata o urgenta medicala.

Simptomele in caz de anafilaxie
• Eruptie puternica si mancarime pe toata pielea;
• Respiratie greoaie;
• Dureri in gat;
• Furnicaturi la nivelul mainilor, picioarelor, buzelor si scalpului.

Diagnostic

Medicul de familie, cunoscand antecedentele unui pacient, poate presupune daca acesta este sau nu alergic la un anumit alergen, insa diagnosticul se pune de catre medicul specialist alergolog in urma unor teste cutanate sau a unor teste serologice care au rolul de a identifica si confirma prezenta substantelor care cauzeaza alergia pacientului.
Testele cutanate se efectueaza prin administrarea unui extract ce contine o cantitate redusa din alergenul suspectat, iar daca pacientul este alergic, in numai cateva minute o sa-i apara o papula.
Testele serologice se efectueaza in laborator si este necesara o singura proba de sange din care se pot determina cantitativ anticorpii IgE specifici unui anumit alergen.

Ce este un test de sange pentru alergii?

Un test de sange pentru alergii verifica anticorpii numiti imunoglobulina E (IgE) in sange. Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar ca raspuns la substante daunatoare, cum ar fi virusuri sau bacterii. Daca aveti o alergie, corpul dumneavoastra produce IgE ca raspuns la alergen, chiar daca acesta este inofensiv.
Alergenii comuni includ: Anumite alimente sau ingredient, praf, latex, intepaturi de insect, par de animale de companie, polen, unele medicamente.
Se numea acest tip de test de alergie un test radioalergosorbent (RAST) pentru ca folosea radioactivitate, dar acum nu mai foloseste radioactivitate.

Exista diferite tipuri de teste de sange pentru alergii?

Exista doua tipuri de teste de sange pentru alergii:
• Testul IgE total: Masoara cantitatea totala de IgE din sangele dumneavoastra.
• Test IgE specific: Masoara IgE din sange ca raspuns la alergeni specifici.

Test de sange pentru alergii vs. test de alergie cutanata: care este diferenta?

Testele de sange pentru alergii si testele pentru alergii cutanate sunt doua dintre cele mai comune forme de testare pentru alergii. In timpul unui test de alergie cutanata, medicul creeaza mici intepaturi in piele si apoi aplica un alergen pentru a verifica daca exista o reactie. Testele cutanate ofera rezultate imediate, dar analizele de sange dureaza cateva zile. Testele cutanate tind sa fie mai precise, dar unii oameni nu pot face teste cutanate pentru alergii. Daca aveti o afectiune a pielii, cum ar fi urticarie sau o eruptie cutanata, sau luati antihistaminice, testele cutanate pentru alergii nu vor oferi rezultate sigure. In aceste cazuri, este posibil sa aveti nevoie de un test de sange pentru alergii.

Cum ma pregatesc pentru un test de sange pentru alergii?

Nu trebuie sa faceti nimic special pentru a va pregati pentru un test de sange pentru alergii. In unele cazuri, medicul dumneavoastra poate dori sa postiti ( sa nu mancati sau sa beti) inainte de test. Este important sa anuntati medicul dumneavoastra daca luati antihistaminice. El va pot cere sa incetati sa luati acest medicament inainte de testare.

Cand este necesar un test de sange pentru alergii?

Este posibil sa aveti nevoie de un test de sange pentru alergii daca aveti:
• Rinita alergica (febra fanului), de obicei rezultatul polenului, alergiilor la animalele de companie sau mucegaiului (aspergiloza).
• Anafilaxia, care este o reactie alergica severa si uneori care pune viata in pericol la anumite alimente, intepaturi de insecte sau alti alergeni.
• Dermatita de contact, cauzata de contactul cu substante iritante precum substante chimice, detergenti, plante otravitoare sau anumite metale (cum ar fi alergia la nichel).

Tratament

Tratamentul este stabilit dupa identificarea diagnosticului de catre medicul alergolog si poate consta in administrarea de picaturi pentru ochi sau spray-uri nazale, sau pot fi prescrise pastile, dar si injectii. Astazi, exista si tratamente de desensibilizare, care constau in injectii.


Citeste si despre:

Iti rozi unghiile des? Iata cum poti scapa de acest obicei Cum pot fi depasite singuratatea si depresia de Sarbatori? Hormonii foliculostimulanti (FSH) si cum pot afecta menopauza si fertilitatea Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de caine. Cum pot fi prevenite infectiile Cand si cum au fost descoperiti microbii Cum pot fi controlate emotiile? Suferi de alergii sau intolerante alimentare? Afla cum poti face cozonac fara faina, oua, lapte sau unt! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Uiti des? Iata cum poti sa-ti antrenezi memoria Balonarea, eructatia si gazele intestinale: cum pot fi evitate? Cum pot fi prevenite cele mai des intalnite infectii De ce apar cearcanele si cum pot fi prevenite Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Cele mai ciudate alergii
Cere sfatul medicului ×