Tiroida - un organ mic dar cu o responsabilitate uriasa

Actualizat: 01 Octombrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture situata la baza gatului, la limita dintre laringe si trahee, cu o lungime a fiecarui lob de maxim 5 cm si o greutate care nu depaseste 30 de grame la adult. Face parte dintr-o retea complicata de glande numita sistemul endocrin. Sistemul endocrin este responsabil pentru coordonarea mai multor activitati ale corpului.

Prin hormonii pe care ii produce, glanda tiroida influenteaza aproape toate procesele metabolice din organism. Rolul tiroidei pentru sanatatea noastra este destul de complex, acest organ fiind responsabil pentru: reglarea temperaturii corpului, mentinerea greutatii corporale optime, mentinerea pulsului si a tensiunii arteriale, reglarea ritmului cardiac, buna functionare a sistemului nervos, fertilitate sau controlul colesterolului.

Odata stimulata, glanda tiroida preia iodura din alimentele pe care le consumam si o transforma in iod pentru a secreta hormonul tiroidian tiroxina (T4), care are in compozitie 4 atomi de iod si triiodotironina (T3), care contine 3 atomi de iod. Acesti hormoni sunt apoi eliberati in sange si au un rol esential in metabolism, digestie, fertilitate, pierdere in greutate, imbatranire si multe altele.

T3 si T4 transmit celulelor corpului cata energie sa foloseasca. Cand tiroida functioneaza corespunzator, va mentine cantitatea potrivita de hormoni pentru a mentine un ritm corect al metabolismului.

Pe masura ce hormonii sunt utilizati, tiroida secreta hormoni noi. Toate acestea sunt supravegheate de glanda pituitara. Situata in centrul craniului, sub creier, glanda pituitara monitorizeaza si controleaza cantitatea de hormoni tiroidieni din fluxul sanguin. Cand glanda pituitara simte o lipsa de hormoni tiroidieni sau un nivel ridicat de hormoni in organism, va regla cantitatile cu propriul hormon. Acest hormon este numit hormon stimulator al tiroidei (TSH). TSH va fi trimis la tiroida si va spune tiroidei ce trebuie facut pentru ca organismul sa revina la normal.

Cele mai comune afeciuni ale tiroidei

Boala tiroidiana este un termen general pentru o afectiune care impiedica tiroida sa produca cantitatea corecta de hormoni. Cand tiroida produce prea multi hormoni tiroidieni, corpul foloseste energia prea repede. Aceasta se numeste hipertiroidism. Folosirea rapida a energiei poate avea repercursiuni asupra organismului: oboseala, batai rapide ale inimii, pierderea in greutate, stare de nervozitate. Pe de alta parte, tiroida poate produce prea putini hormoni tiroidieni. Aceasta se numeste hipotiroidism. Prea putin hormon tiroidian in corp, poate induce oboseala, cresterea in greutate sau intoleranta la temperaturi reci.

Cele mai comune afectiuni ale tiroidei sunt tiroidita Hashimoto, boala Graves, gusa si nodulii tiroidieni.

• Tiroidita Hashimoto este, cunoscuta sub numele de tiroidita limfocitara cronica. In aceasta tulburare autoimuna, corpul ataca tesutul tiroidian, iar in cele din urma, tesutul moare si nu mai produce hormoni.

• Boala Graves este o tulburare autoimuna care apare atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca in mod gresit glanda tiroida. Acest lucru poate determina glanda sa supraproduca hormonul responsabil de reglarea metabolismului.

• Gusa este o marire necanceroasa a glandei tiroide. Cea mai frecventa cauza a gusei la nivel mondial este deficitul de iod din dieta. Cercetatorii estimeaza ca gusa afecteaza 200 de milioane din cei 800 de milioane de oameni cu deficit de iod la nivel mondial.

• Nodulii tiroidieni sunt umflaturi care se formeaza pe sau in glanda tiroida. Cauzele nu sunt intotdeauna cunoscute, dar pot include deficienta de iod si tiroidita Hashimoto. Nodulii pot fi solizi sau plini de lichid.

Remedii naturale pentru afectiunile glandei tiroide

L-tirozina. Este un este un aminoacid neesential, sintetizat de organism si folosit de acesta ca precursor al hormonilor glandei tiroide, al melaninei si al neurotransmitatorilor dopamina, adrenalina si noradrenalina. Aceasta este considerata un element neesential pentru ca organismul il produce singur, insa ea nu se poate metaboliza fara un aport proteic corect pentru ca se formeaza din aminoacidul fenilalanina. Asadar, poate exista un deficit de L-tirozina, si implicit de hormoni tiroidieni, din cauza unui aport scazut de proteine din alimentatie.

Alga Fucus. Iodul, extras din Alga Fucus, se gaseste ca diiodotirozina (DIT), un precursor natural pentru hormonii tiroidieni tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). In aceasta forma si in asociere cu L-tirozina, Iodul natural asigura un suport esential tiroidei, pentru a stimula productia celor doi hormoni tiroidieni.

Guggul. Este o rasina gumata obtinuta dintr-o specie de copac originara din zona Indiei. Compusii din Guggul au rolul de a stimula absorbtia de Iod la nivelul tiroidei, element esential in productia hormonilor tiroidieni. Astfel, aportul de Guggul adus organismului ofera o sustinere completa tiroidei.

Schizandra. Are efect antioxidant si imunomodulator, fiind eficienta in reducerea simptomelor asociate bolilor autoimune, inclusiv a tiroidei autoimune. Pentru ca reduce efectele stresului si combate oboseala, Schizandra este de un real ajutor pentru cei cu disfunctii tiroidiene, care sufera adesea de stari de epuizare psihica.

Isop de apa. Bacopa monnieri sau Isopul de apa, ajuta la cresterea valorilor hormonului tiroidian tiroxina (T4). Conform unor studii pre-clinice, valoarea acestui hormon a crescut cu aproximativ 41% dupa administrarea de Bacopa monnieri. Astfel, are o aciune pozitiva in caz de hipotiroidism.

Ashawgandha. Pe langa efectul puternic adaptogen, antioxidant, anxiolitic, aceasta planta este si reglator hormonal. Se asociaza frecvent pentru a combate disfunctiile tiroidiene.

Ashwagandha actioneaza prin stimularea productiei hormonului tiroidian T3, care asigura nivelul de energie si stimuleaza arderea grasimilor. Ashwagandha induce si productia hormonului tiroidian T4, iar prin efectul antioxidant regleaza secretia sa excesiva pentru a pastra echilibrul dintre cei doi hormoni.

Gotu Kola. Este o planta specifica medicinei Ayurveda, intens folosita atat pentru a reduce efectele stresului, cat si pentru a regla activitatea glandei tiroide. Are un efect puternic energizant si stimuleaza sinteza hormonului tiroidian T4.

Complexul de Vitamine B. Pentru persoanele cu disfunctii tiroidiene, B-urile aduc o sustinere in plus pentru a hrani intregul organism si pentru a reduce simptomele asociate problemelor de tiroida. In caz de hipotiroidism, dau un plus de energie, regleaza activitatea sistemului imunitar, stimuleaza metabolismul si protejeaza celulele de stresul oxidativ.

Magneziu marin. Fiind o sursa superioara de magneziu, acesta reduce efectele stresului, oboseala, problemele de concentrare si chiar si problemele de somn.

Seleniu. Iodul este necesar pentru productia hormonului T4. Acesta se converteste ulterior, in forma sa biologica activa, T3. Dar, acest lucru se poate intampla numai in prezenta unui alt mineral esential: Seleniu.

TIROFIX

• Sustine productia hormonilor tiroidieni
• Formula concentrata cu 10 extracte intense
• 100 mg L-tirozina

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Glanda tiroida - simptome Tiroidita Hashimoto 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida Tot ce trebuie sa stii despre tiroida autoimuna 9 semne ca tiroida nu functioneaza cum trebuie Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise Bolile de tiroida: cauze, prevenire si tratament Legatura dintre glanda tiroida si durerea de gat. Sigur nu stiai aceste lucruri! 6 semne care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida Probleme cu tiroida: simptome, cauze, tratament
Cere sfatul medicului ×