Probleme cu tiroida: simptome, cauze, tratament

Publicat: 04 August 2017 | Actualizat: 31 August 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Cresterea inexplicabila in greutate, caderea parului si senzatia de oboseala indiferent de cat de mult dormiti pot fi simptome ale tulburarilor tiroidiene.

Glanda tiroida regleaza multe procese din organism, iar femeile sunt in mod special susceptibile de a avea tulburari care afecteaza functia acestei glande.

Recunoasterea si tratarea acestor afectiuni sunt esentiale pentru o sanatate optima.

Modificarile in greutate pot semnala o functie anormala a glandei tiroide. Nivelurile scazute de hormoni tiroidieni (hipotiroidismul) pot determina cresterea in greutate, in timp ce pierderea neasteptata in greutate poate semnala faptul ca se produce prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism).

Hipotiroidismul este mult mai frecvent decat hipertiroidismul.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Simptomele hipotiroidismului si hipertiroidismului

Umflarea gatului. Acest simptom este caracteristic atat hipotiroidismului, cat si hipertiroidismului, de aceea doar medicul, in urma analizelor specifice, va putea stabili diagnosticul.

Modificari ale ritmului cardiac. Hipotiroidismul poate determina inima sa bata mai incet, in timp ce hipertiroidismul provoaca un ritm mai accelerat al inimii.

Nivelurile crescute ale hormonilor tiroidieni pot cauza cresteri ale tensiunii arteriale si ale aparitiei palpitatiilor.

Modificari ale dispozitiei. Tulburarile tiroidiene pot afecta emotiile, energia si starea de spirit. Hipotiroidismul poate provoca simptome cum ar fi depresia sau oboseala.

Hipertiroidismul este asociat cu tulburari de somn, iritabilitate, anxietate si neliniste.

Caderea parului. Acesta este un alt semn comun al unei probleme tiroidiene. Ambele niveluri, prea mari si prea scazute ale hormonilor tiroidieni, pot cauza pierderea parului. Parul creste, de obicei, odata ce starea este tratata.

Temperatura corpului. Tiroida afecteaza reglarea temperaturii corpului, astfel incat cei care sufera de hipotiroidism raporteaza adesea senzatia de frig, iar persoanele cu hipertiroidie pot avea transpiratii excesive.

Alte simptome intalnite in hipotiroidism

Constipatie;

• Modificari sau anomalii ale ciclului menstrual;

• Pielea uscata si unghiile fragile.

Alte simptome intalnite in hipertiroidism

• Probleme cu vederea;

Diaree;

• Tulburari ale ciclului menstrual;

• Slabiciune musculara.

Cauzele hipotiroidismului

Boala lui Hashimoto. Este o afectiune autoimuna si este cea mai frecventa cauza de hipotiroidism. In boala lui Hashimoto, sistemul imunitar ataca in mod eronat glanda tiroida, confundandu-o cu un tesut strain, astfel ca nu mai sunt produsi suficienti hormoni.

Boala Graves. In boala lui Graves, atacul sistemului imunitar declanseaza eliberarea de niveluri ridicate de hormoni tiroidieni.

Cauzele hipertiroidismului

Nodulii tiroidieni. Acestia se gasesc in interiorul glandei tiroide si pot produce un nivel ridicat de hormoni tiroidieni, ceea ce cauzeaza hipertiroidismul.

Tratamentul hipotiroidismului

Tratamentul pentru hipotiroidism implica administrarea hormonilor tiroidieni sub forma de pilule. Majoritatea celor afectati vor trebui sa utilizeze hormoni tiroidieni pe toata durata vietii lor.

Tratamentul hipertiroidismului

Chirurgia pentru inlaturarea glandei tiroide este recomandata in cazul hipertiroidismului atunci cand medicamentele nu functioneaza.

Chirurgia poate fi utilizata pentru tratarea nodulilor tiroidieni sau a tumorilor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Email
Clinici
recomandate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?

Citeste si despre:

Tiroidita Hashimoto - semne care indica ca ai probleme cu tiroida

15 cauze surprinzatoare ale caderii parului

Dureri abdominale – cauze si remedii

Cum sa ai grija de tiroida, glanda care poate fi de vina pentru kilogramele in plus

Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Impactul stresului asupra bolilor neurodegenerative

Un nou mod de a elibera intestinul

Legatura dintre tiroida si kilogramele in plus

Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine

Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate

Va simtiti din ce in ce mai obosita? 7 cauze posibile

Glanda tiroida