Principalele afectiuni ale prostatei

Actualizat: 28 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Prostata este o glanda a sistemului reproducator masculin care are forma unei castane. Organ specific barbatilor, prostata este localizata intre calea genitala si cea urinara, sub vezica urinara. Are rolul de a sprijini capacitatea de reproducere, prin secretia unui lichid care inglobeaza spermatozoizii si le accelereaza motilitatea.

Toti barbatii au riscul de a dezvolta anumite afectiuni ale prostatei, dar numai o parte dintre acestia vor avea astfel de probleme. Principalele cauze ale acestor afectiuni sunt factorii genetici, varsta, regimul alimentar si stilul de viata.

Principalele afectiuni ale prostatei

Adenomul de prostata. Este una dintre marile probleme ale acestui organ, cea mai frecventa tumora benigna care apare la barbatii trecuti de 50 de ani, uneori chiar si mai devreme. In plus, adenomul de prostata este considerat un factor de risc in aparitia cancerului de prostata.

Printre complicatiile adenomului de prostata se numara: formarea pietrelor la vezica urinara, infectiile urinare, retentia de urina, uneori chiar insuficienta renala.

Simptome

• urinarea nocturna frecventa;
• jet urinar intrerupt;
• senzatie de urinare incompleta;
• durere si jena, disconfort in timpul urinatului.

Prostatita. Este o inflamatie sau infectie a prostatei, frecventa in randul barbatilor tineri sau de varsta mijlocie. Aproximativ 10% dintre barbati sufera de aceasta afectiune in cursul vietii, arata datele statistice.

Simptome

• durere la urinare;
• disconfort la ejaculare;
• febra si frisoane;
• nevoia stringenta de a urina;
• urina are o culoare aparte.

Cancerul de prostata. Este afectiunea maligna cu cea mai mare prevalenta in randul barbatilor cu varsta de peste 50 de ani, reprezentand mai mult de 15 % din cancerele ce apar la sexul masculin si aproximativ 10% dintre decesele cauzate de afectiuni maligne in randul barbatilor.

Riscul pentru aceasta afectiune creste odata cu inaintarea in varsta, iar cauza exacta nu este inca cunoscuta. Factorii de risc sunt: factorii genetici, dieta, nivelul hormonal - daca nivelul testosteronului este cu 50% peste limita normala, riscul de cancer se dubleaza.

Cancerul de prostata diagnosticat precoce poate fi vindecat in proportie de 90% prin tratament chirurgical. Aceast tip de cancer este asimptomatic, fiind descoperit in stadii tardive.

Simptome tardive

• urinari dureroase;
• senzatia de arsura;
• prezenta sangelui in urina.

Preventia

Toti barbatii cu varsta de peste 45-50 de ani trebuie sa faca anual, la medicul urolog, un test pentru PSA - prostate specific antigen – antigenul specific prostatic. Detectarea PSA se face in laboratorul unui spital. Daca se depisteaza valori mari ale PSA, persoana in cauza trebuie sa mearga la urolog.

Tratamentul cancerului de prostata

Sunt multe metode de tratare a cancerului de prostata, insa acestea sunt insotite si de reactii adverse. Principalele terapii sunt radioterapia, prostatectomia (indepartarea integrala a prostatei), terapia hormonala, chimioterapia sau crioterapia (distrugerea tumorilor canceroase prin inghetare).


Citeste si despre:

Afectiuni ale rinichilor si cailor urinare Principalele cauze ale urinarilor frecvente Plantele si prostata Bolile de prostata: tumori canceroase sau necanceroase? Hiperplazia benigna de prostata Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament Afectiuni rectale Mituri despre infectia urinara: Adevarat vs. Fals Infectia urinara: Simptome, Tratament si Metode de Prevenire Simptome ale afectiunilor mamare Adenomul de prostata Ce trebuie sa stim despre cancerul de prostata Principalii factori care ne pot predispune la obezitate Impotenta si recuperarea dupa o interventie chirurgicala a prostatei Cancerul de prostata - cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei)
Cere sfatul medicului ×