Platfusul la copii

Publicat: 10 Septembrie 2010 | Actualizat: 19 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Platfusul (piciorul plat) este cea mai frecventa forma a tulburarilor de statica ale piciorului. Ea se manifesta ca o lipsa a scobiturii labei piciorului, adica bolta plantara este prabusita.

Daca parintii nu acorda atentie acestei afectiuni banale, mersul si aspectul fizic ale copilului vor avea de suferit.

Piciorul plat poate aparea datorita unei insuficiente musculoligamentare (laxitate ligamentara) dar si in cadrul rahitismului, tulburarilor de crestere, pubertatii, obezitatii, sedentarismului, piciorului controlateral amputat.

De asemenea, mai apare si ca o complicatie in cazul afectarii soldului sau genunchiului din diferite cauze, a diabetului sau a poliartritei reumatoide.
Platfusul este o afeciune frecventa in randul copiilor si nu numai. Pana la varsta de 2 ani, piciorul plat este considerat fiziologic (normal), nu se discuta despre platfus.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Stadii ale piciorului plat

Se vorbeste in literatura de specialitate de 3 stadii ale piciorului plat:

1. Picior plat flasc - bolta este prabusita doar cand piciorul se sprijina pe sol, fara incarcare, arcul longitudinal este normal sau chiar poate fi marit. In ortostatism, calcaneul este deviat in valg, antepiciorul este abdus. Piciorul este dureros (sau nu). Este forma cea mai usoara.

2. Piciorul plat contractat - piciorul plat flasc netratat determina treptat o contractura persistenta dureroasa a peronierilor, ea ducand la prabusirea boltii plantare.

Piciorul este foarte dureros, mai ales la incercarea de inversie, gamba este dureroasa prin crampa muschilor care incerca sa refaca bolta. Piciorul contractat ramane rigid, ca si cum ar fi sudat de gamba.

3. Piciorul plat fixat - deformatia s-a accentuat mai mult, amprenta plantara arata o margine interna convexa si nu concava. Prabusirea boltii anterioare este regula. Durerea este permanenta iar mersul dificil.

Ca aspect, piciorul plat se prezinta intr-o usoara flexie si pronatie pe gamba, adica laba piciorului se deplaseaza lateral, pacientul calca pe partea interna a piciorului.

Pacientii cu platfus pot avea simptome in anumite perioade ale zilei, datorate unor cauze ca: lucrul in pozitie ortostatica in timp indelungat (in picioare), cresterea in greutate intr-o perioada scurta de timp, traumatisme articulare, incaltaminte nepotrivita, mersul sau saritul, alergatul.

Piciorul plat mai poate prezenta semne ca: glezne umflate, monturi, culoare violacee a piciorului. Acestea se intalnesc mai ales la adulti.

Tratament

Tratamentul chirurgical se instituie numai dupa varsta de zece ani si doar daca patologia nu este rezolvabila prin mijloace specifice balneofizioterapice.

Iata de ce este atat de important sa depistam aceasta patologie din timp, pentru ca prin mijloace de preventie si reeducare sa putem evita toate complicatiile pe care le-am enumerat mai sus.

Tratamentul fizical- kinetic se recomanda imediat ce s-a pus diagnosticul. Kinetoterapia va fi completata de masaj. Ea urmareste tonifierea musculaturii piciorului, remobilizeaza articulatiile, incercand sa redea supletea acestui segment. Mersul descult pe denivelari sau pe nisip sunt foarte utile.

Daca platfusul este parte a altei afectiuni, atunci trebuie tratata si boala de baza pentru a avea rezultatele scontate.

Recuperarea cu un kinetoterapeut, poate dura cateva luni, cu conditia ca acasa, apartinatorii sa efectueze cel putin 10 minute de exercitiile invatate, zilnic.

Deci platfusul, este o afectiune care se recupereaza in sala de kinetoterapie, necesita timp si rabdare dar rezultatele sunt pe masura muncii.

Parintii trebuie sa cunoasca aceste aspecte, depistarea sa se faca cat mai precoce posibil (sigur, dupa varsta de 2 ani).

Ionut Leontescu, Kinetoterapeut
Clinica medicala Sport Med Center
Bld. Ion Ionescu de la Brad nr. 5, demisol, Sector 1, Bucuresti (zona Baneasa)
Telefon: 031.805.99.70
[email protected]
www.sportmedcenter.ro


Email

Senzatie de picioare grele? Senzatie de picioare grele?

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Probleme ortopedice intalnite la copii

Platfusul

15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane

Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Zincul - aliatul tau in lupta cu raceala si gripa

A venit toamna si frigul? Ce bucurie! Copiii nostri sunt protejati si isi pot continua joaca afara!

Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi!

Afectiuni comune ale picioarelor

Sindromul X fragil

Sindromul Loeys-Dietz, o tulburare a tesutului conjunctiv

Ce este si cum se manifesta sindromul Aarskog