Fracturile degetelor de la picior

Actualizat: 19 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fractura degetului de la picior se poate produce fie prin lovirea acestuia in urma impiedicarii fie prin caderea unui obiect greu pe deget.

O fractura longitudinala (in "fir de par") se poate produce in urma exercitiul fizic regulat, activitatii fizice intense, de tipul alergat sau mers.

Simptome

- un zgomot de crapat in momentul lovirii
- durere, edem (umflarea degetului), echimoza (invinetire)
- este posibil sa apara deformarea degetului, de exemplu indreptarea degetului in alta directie.
Un deget care a suferit o luxatie poate de asemenea sa arate deformat.

Investigatii

Diagnosticul se pune in urma examenului fizic. Se examineaza, sensibilitatea, edemul, echimozele.
Este necesara o radiografie pentru a diferentia fractura degetelor de luxatie.

Tratament

Tratamentul in ambulator include aplicarea de gheata pe deget, mentinerea piciorului in pozitie ridicata si repaus, astfel fiind tratata echimoza locala.
Tratamentul depinde de tipul fracturii, de severitatea leziunii si de locul de fractura. De cele mai multe ori, se infasoara degetul fracturat in tifon si se fixeaza de degetul vecin cu atele intre degete. Este necesar un interval de 2-4 saptamani pentru a se vindeca.

Alte tratamente

- protejarea degetului de rani aditionale, prin utilizarea de gips sau de suporturi care sa stabilizeze degetul
- repararea chirugicala a degetului, in cazuri severe.
Tratamentul este indicat mai des in fracturile degetului mare de la picior decat in cazul celorlalte degete. O fractura netratata se poate insoti de durere, limitarea miscarii si deformare.


Citeste si despre:

Piciorul Charcot in contextul diabetului - riscuri, preventie, tratament Durerile localizate la nivelul piciorului Leziunile piciorului - sindromul cuboid Entorsa de glezna Ulcerul de gamba Declansarea durerilor - cauze nebanuite Picioarele: 18 indicii despre sanatate Spitalul Monza redefineste medicina din Romania cu achizitionarea sistemului robotic ROSA® Knee pentru chirurgia ortopedica Recuperarea dupa accidentele la schi prelungeste viata articulatiilor genunchilor Fasceita plantara - inflamatia fasciei plantare Sciatica Fasceita plantara si Neurom Morton Recuperarea pacientilor cu paraplegie Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Tulburarile endocrine si bolile articulare Fracturile bratului – diafiza humerala
Cere sfatul medicului ×