Luxatiile si fracturile rotulei

Publicat: 02 Decembrie 2010 | Actualizat: 09 Noiembrie 2018
Consultant: Dr. Carmen Mihalache
Director medical
Clinica: Sport Med Center

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Luxatiile rotulei sunt afectiuni destul de frecvente, ele pot aparea pe un genunchi normal sau anterior afectat de boli congenitale. Din punct de vedere clinic, sunt dureri spontane sau agravate de miscarea de flexie a gambei, ele pot avea intensitate variabila.

La inspectia genunchiului se observa rotula deplasata iar in locul ei, apare o depresiune Hidrartroza poate insoti afectiunea, fara a fi importanta.

Tratamentul luxatiei este ortopedic sau se poate folosi bandajul compresiv. In cazuri grave, se poate ajunge pana la patelectomie. Recuperarea prin kinetoterapie este obligatorie.

Fracturile rotulei se pot produce atat direct, cat si indirect, printr-o flexie exagerata a gambei.
Clinic, apar dureri, tumefactie articulara, hemartroza, impotenta functionala. La palparea genunchiului, se constata fragmentele deplasate.

Tratamentul fracturilor poate fi variabil in functie de gravitate. Se merge de la repaus la pat, bandaj compresiv, pana la atela gipsata, patelectomie. Mersul se poate relua dupa aproximativ trei saptamani.

Recuperarea genunchiului fracturat se face inca din perioada de imobilizare: tratarea inflamatiei, asigurarea drenajului limfatic, mentinerea tonusului muscular, recuperarea dupa terminarea imobilizarii prin exercitii pasive facute de kinetoterapeut in apa, dar si prin miscari active, reinvatarea mersului la inceput cu carja apoi cu baston, reacomodarea la pozitia ortostatica , tonifierea musculaturii, mobilizarea articulara cu recastigarea amplitudinii de flexie, sunt pasii care vor trebui urmati.

Tratamentul profilactic, este unul foarte important, in sensul ca se vor evita miscarile bruste la nivelul genunchiului de catre sportivii de performanta dar si de catre batrani si copii care prezinta sensibilitate crescuta la acest nivel


Email

Reduce oboseala si extenuareaReduce oboseala si extenuarea

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Primele semne ale menopauzei asupra pielii: sfaturi si remedii

Durerile de genunchi