Durerea de genunchi - cauze posibile

Actualizat: 01 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Durerea brusca la unul dintre cei doi genunchi este adesea cauzata de diverse tipuri de prejudicii si poate necesita consultul medicului ortoped.

Articulatia genunchiului este deosebit de vulnerabila la traumatisme si durere, deoarece aceasta sustine intreaga greutate a corpului si presiunea suplimentara exercitata de corp atunci cand sunteti activi. Cu toate acestea, exista mai multe afectiuni care pot cauza dureri la nivelul genunchilor. Iata cateva dintre acestea.

Posibile cauze ale durerilor de genunchi

- Intinderi. Uneori, daca faceti mai multa activitate fizica decat in mod normal, este posibil sa suferiti o simpla intindere a ligamentelor de la genunchi. Acest lucru inseamna ca tesuturile din zona genunchilor s-au intins excesiv, dar nu sunt deteriorate. Puteti preintampina intinderile la genunuchi, facand incalzirea inainte de a face exercitii fizice, prin cresterea treptata a gradului de activitate fizica sau inlocuind pantofii de sport, daca este necesar.

- Sindromul dureros patelofemural. Acesta este o afectiune ce se canalizeaza in jurul rotulei si cauzeaza dureri puternice la genunchi. Cauza exacta a sindromului dureros patelofemural nu este pe deplin inteleasa, dar se cunoaste faptul ca afectiunea este agravata de activitatile fizice intense sau urcatul scarilor.

- Deteriorarea meniscului. Meniscul se poate uza pe masura ce inaintati in varsta, iar acest lucru reprezinta una din cauzele frecvent intalnite ale durerilor de genunchi. De asemenea, meniscul poate fi lezat dupa rasucirea brusca a articulatiei genunchiului. Simptomele care apar sunt: durerea, tumefierea zonei si rigidizarea genunchiului. Aceste simptome se pot estompa fara tratament. In cazuri restranse, este necesara interventia chirurgicala pentru a repara partea de tesut lezata.

- Osteoartrita. La persoanele in varsta, durerile la nivelul genunchiului pot fi cauzate de o agravare brusca a osteoartritei, cel mai frecvent tip de artrita experimentata de persoanele mai in varsta. Osteoartrita provoaca daune cartilajelor articulare si umflarea usoara a tesuturilor din jurul articulatiilor. In anumite cazuri, ca urmare a osteoartritei, se poate dezvolta un chist sinovial popliteu Baker, care este foarte dureros. Osteoartrita ii poate afecta si pe tineri, mai ales pe cei care sunt supraponderali.

- Sangerare in articulatie. O afectiune care provoaca daune semnificative articulatiilor genunchiului, sangerari in spatiile articulatiilor si dureri persistente se numeste hemartroza. Aceasta se poate dezvolta, deoarece ligamentele principale din genunchi contin si vase de sange.

Semnele de hemartroza includ umflarea genunchiului, senzatie de caldura in acea zona, rigiditate si echimoze. Hematroza necesita atentie medicala, mai ales daca genunchiul devine foarte inflamat.

- Boala Osgood-Schlatter. Aceasta conditie afecteaza de obicei baietii aflati in perioada adolescentei, pe cei supraponderali sau cei care practica mai multe sporturi si este cauzata de leziuni la nivelul tendoanelor atasate la partea superioara a tibiei, localizate in apropierea genunchiului. In timpul anumitor miscari, tendoanele se departeaza de osul tibiei, provocand dureri de genunchi.


Citeste si despre:

Recuperarea medicala pentru durerile lombare Durerea cronica pelvina la femei Durerile cervicale Tendinita patelara: cauze, simptome, tratament De ce sufera atat de multi oameni de durere de spate? Afectiunile genunchiului Psoriazisul - cauze, simptome, tratament Colagenul si importanta lui Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Neuropatia periferica - cauze, simptome si tratament Osteoporoza Sincopa vasovagala Sindromul post-polio Cefaleea repetitiva (nevralgia migrenoasa) Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna Sindromul tendonului iliotibial – o afectiune a genunchiului
Cere sfatul medicului ×