Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului

Actualizat: 19 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Condromalacia patelara (rotuliana) este ramolismentul cartilajului capsulei articulare de la nivelul genunchiului. Afectiunea apare de obicei la tineri si poate fi determinata de traumatism la nivelul genunchiului, uzura excesiva sau slabiciune musculara.

In loc sa alunece usor pe langa extremitatea inferioara a femurului, capsula articulara freaca aceasta suprafata, erodand in timp cartilajul. Deteriorarea poate sa fie de la o mica anomalie a suprafetei cartilajului pana la disparitia completa a cartilajului, cu expunerea suprafetei osoase la nivel articular.

Condromalacia traumatica apare dupa o lovitura la nivelul genunchiului, care rupe o portiune mica de cartilaj articular sau un fragment mai mare, care contine o portiune de os (fractura osteocondrala).

Simptome


Cel mai frecvent simptom al condromalaciei este o durere surda in jurul sau sub capsula articulara, care se accentueaza la coboratul scarilor. Pacientul poate avea durere la urcatul scarilor sau in timpul altor activitati, cand asupra genunchiului actioneaza o greutate mare. Afectiunea este frecventa la alergatori, schiori, ciclisti si fotbalisti. Anamneza si o radiografie ajuta medicul sa formuleze diagnosticul. Desi artroscopia poate sa confirme diagnosticul de condromalacie, aceasta se efectueaza doar pentru tratament extensiv.

Tratament


Majoritatea medicilor recomanda pacientilor cu aceasta afectiune efectuarea unor exercitii de fortificare musculara, in special pentru partea interioara a cvadricepsului, fara a leza articulatia. Inotul, mersul pe bicicleta medicinala sunt acceptate atata timp cat genunchiul nu este flectat la mai mult de 90o. Stimularea electrica poate fi folosita pentru fortificare musculara. Daca aceste tratamente nu amelioreaza afectiunea, medicul poate efectua artroscopie pentru netezirea suprafetei cartilajului articular si indepartarea fragmentelor articulare care plutesc in spatiul articular. In cazurile mai severe de condromalacie, operatia chirurgicala poate fi necesara pentru corectarea unghiului capsulei articulare si pentru a usura frictionarea cartilajului sau pentru repozitionarea partilor care ies din aliniamentul normal al articulatiei.


Citeste si despre:

Ce afectiuni pot ascunde durerile de genunchi Afectiunile genunchiului Durerile de genunchi Durerile articulare (artralgia) Tendinita patelara: cauze, simptome, tratament Tendinita si ruptura tendinoasa de la nivelul genunchiului Boala Osgood-Schlatter – o afectiune a tendoanelor genunchiului Spitalul Monza redefineste medicina din Romania cu achizitionarea sistemului robotic ROSA® Knee pentru chirurgia ortopedica Recuperarea dupa accidentele la schi prelungeste viata articulatiilor genunchilor Chirurgia leziunilor de ligament incrucisat anterior - recomandari de exercitii fizice Sindromul Schwartz–Jampel Sindroame rare Sindromul Hoffa Simptomele si tratamentul luxatiei la genunchi Totul despre leziunea ligamentului incrucisat anterior LIA Bursita genunchiului
Cere sfatul medicului ×