Mielopatia

Actualizat: 20 Ianuarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Mielopatia este pierderea treptata a functiei nervoase cauzata de diverse tulburari care afecteaza coloana vertebrala. Mielopatia poate fi provocata de un prejudiciu direct asupra maduvei spinarii care determina diminuarea senzatiilor sau paralizie.

Bolile degenerative pot fi un alt motiv care ar putea declansa aceasta conditie cu grade variate de pierdere a senzatiilor si imposibilitatea miscarii membrelor.

Leziunile maduvei spinarii care conduc la mielopatie pot fi clasificate ca fiind complete si incomplete.

Tipuri de mielopatie

Prejudiciile semnificative la nivelul coloanei vertebrale pot provoca paralizie completa sau incompleta.

Mielopatia completa poate fi intalnita ca rezultat al unui traumatism la nivelul coloanei vertebrale in urma caruia nu mai este prezenta nici o senzatie mai jos de locul prejudiciului coloanei vertebrale.

O persoana cu o leziune a coloanei vertebrale putin mai sus de mijloc nu isi va mai putea simti picioarele sau nu va mai putea sa mearga, si-ar putea pierde controlul vezicii urinare, functia intestinala si ar putea sa nu mai functioneze sexual. Acest tip de mielopatie este completa intrucat nimic nu mai functioneaza mai jos de leziune.

In cazul mielopatiei incomplete, ce apare ca urmare a unui prejudiciului asupra coloanei vertebrale nu sunt afectate toate functiile sau unele dintre acestea sunt afectate doar partial.

Cazurile cele mai grave de mielopatie sunt devastatoare. Leziunile din zonele superioare ale maduvei spinarii pot duce la mielopatie care afecteaza practic toate sistemele, cauzand tetraplegie.

O cauza frecventa de mielopatie este stenoza cervicala. Cand oamenii inainteaza in varsta, apare o compresie graduala a coloanei si aceasta se ingusteaza, nervii din jur fiind afectati. Semnele initiale de steonza de col uterin pot fi senzatia de greutate in picioare, dureri in brate si pierderea treptata a abilitatilor motorii fine.

Medicul care va evalua pacientul pentru a depista daca sufera de mielopatie ar putea observa o crestere a structurii musculare la nivelul picioarelor si o slaba coordonare atunci cand persoana merge.

Tratamentul pentru stenoza cervicala cu mielopatie este interventia chirurgicala pentru a decomprima coloana vertebrala. Scopul interventiei este de a incetini sau opri stenoza care progreseaza. Din pacate, aceasta interventie chirurgicala ar putea sa nu fie intotdeauna reusita iar operatiile la nivelul coloanei vertebrale sunt deseori complicate.

Mielopatia spodilozica cervicala

Una dintre conditiile cele mai frecvente care se manifesta asupra coloanei vertebrale, in zona gatului, este mielopatia spondilozica cervicala. Pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, efectele normale cauzate de uzura coloanei vertebrale pot duce la o ingustare a canalului rahidian.

Acesta comprima sau preseaza maduva spinarii. Mielopatia spondilozica cervicala poate cauza o varietate de simptome inclusiv durere, amorteala si slabiciune. Cunoasterea mai multor detalii despre coloana vertebrala si modul in care aceasta functioneaza, ajuta la o mai buna intelegere a mielopatiei spondilozice cervicale.

Durerile de gat pot rezulta din cauza anomaliilor muschilor, ligamentelor, nervilor precum si oaselor si articulatilor coloanei vertebrale, mai ales ca urmare a unor prejudicii sau uzurii coloanei vertebrale. In cazuri rare, infectiile sau tumorile pot provoca dureri ale gatului. La unele persoane, problemele de acest gen pot fi sursa durerii din partea superioara a spatelui, umerilor sau bratelor.


Citeste si despre:

Cifoza congenitala Benzen Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Spondiloza Spondiloza cervicala - cauze, simptome, tratament Encefalopatia hepatica Degenerescenta combinata subacuta Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Tulburari de mers si cauzele lor Hematomielia poate duce la paralizie daca nu este tratata la timp Relatia dintre bolile autoimune si cancer Afectiunile spatelui si gimnastica Cifoza - curbura anormala a coloanei vertebrale Osteomielita vertebrala, o infectie periculoasa a coloanei Manipularea manuala a maselor care prezinta riscuri pentru lucratori, in special de afectiuni dorsolombare
Cere sfatul medicului ×