Macroglosia - cauze si tratament

Actualizat: 09 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este macroglosia


Macroglosia este termenul folosit pentru a descrie limba crescuta in volum si este o afectiune rara, mai frecvent identificata in randul copiilor decat al adultilor. Pacientii cu macroglosie au limba de dimensiuni crescute fata de marimea normala, in raport cu cavitatea bucala.

Macroglosia nu este aproape niciodata o patologie in sine, ci este un semn prezent in diverse patologii fie congenitale (mostenite si prezente la nastere) fie dobandite in timpul vietii. In timpul vietii de adult, unele forme de cancer si/sau infectii severe se pot asocia cu macroglosie.

Pentru a identifica macroglosia, semnul cel mai sugestiv este protuzia limbii inafara cavitatii bucale, din cauza marimii prea mari. Pot aparea si dificultati de alimentare, respiratie sau vorbit, simptome caracteristice de severitate variabila.

Este deseori dificil de stabilit si identificat pacientii cu macroglosie, fiind un semn relativ subiectiv. Desi macroglosia este frecvent asociata cu unele patologii, nu toti cei diagnosticati cu acele afectiuni vor avea si macroglosie. Astfel prevalenta macroglosiei este necunoscuta pana in acest moment.

Semne si simptome

Macroglosia va produce cateva consecinte asupra aparatelor digestiv si respirator, aparand astfel semne si simptome caracteristice. Atunci cand limba nu incape in cavitatea bucala si protuzeaza in exterior, vizualizarea acesteia mereu inafara poate fi cel mai caracteristic semn.

Alte simptome si semne includ:
• Respirat suierator, cu tonalitate inalta
• Respirat sforait, cu tonalitate joasa
• Dificultati de alimentare cu alimente solide sau lichide (disfagie)
Salivat excesiv
• Dificultati de vorbire

Cauze

Macroglosia poate avea multiple cauze. De cele mai multe ori apare in contextul altor patologii, insa in cazuri foarte rare macroglosia poate aparea fara sa existe alte afectiuni medicale.

Inafara acestor afectiuni, macroglosia poate aparea ca si consecinta a unor tratamente sau interventii chirurgicale. Afectiunile pot fi ereditare, mostenite de la parinti sau dobandite in timpul vietii.

Afectiuni ereditare asociate cu macroglosia

Macroglosia poate fi parte din tabloul clinic al unor patologii ereditare precum:
• Sindromul Beckwith-Wiedemann . Acesta este un sindrom ce implica defecte de crestere si este caracterizat prin dimensiune corporala crescuta, organe crescute in volum si risc crescut de cancer. Aproximativ 90% dintre pacientii cu acest diagnostic au si macroglosie.
• Sindromul Hunter (mucopolizaharoza): Acesta este un grup de boli ce afecteaza abilitatea corpului de a degrada moleculele de glucide.
• Sindromul Down. Copiii nascuti cu sindromul Down au un cromozom in plus, ceea ce modifica structura cerebrala si altereaza functiile fizice si psihice.

Afectiuni dobandite asociate cu macroglosia

Cauzele dobandite de macroglosie includ patologii metabolice si endocrine precum hipotiroidismul sau infectii. Unele dintre acestea includ:
• Amiloidoza. O afectiune a metabolismului proteic, in care organele nu functioneaza corespunzator. Macroglosia este cel mai comun simptom oral al amiloidozei.
• Hipotiroidism: Hipotiroidismul este o afectiune comuna, in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni pentru organism. Metabolismul acestor pacienti este incetinit. Hipotiroidismul este o cauza frecventa de macroglosie in special la copii.
Acromegalia. O afectiune endocrina rara, in care se produce prea mult hormon de crestere (hormon somatotrop). Pacientii cu acromegalie au limba, mandibula, maini si picioare crescute in volum.
Difteria: O patologie infectioasa severa in care poate aparea inflamatia limbii si astfel cresterea in dimensiuni.

Tumori asociate cu macroglosia

Macroglosia poate fi un semn al patologiilor tumorale benigne sau maligne precum:
• Limfangiomul. O tumora benigna ce se dezvolta in sistemul limfatic, cauzand aparitia chisturilor pe suprafata mucoasei cavitatii bucale.
• Hemangiomul. Tumori benigne ce se dezvolta din vasele sanguine.
• Limfomul. Cancer ce afecteaza sistemul limfatic.

Metode de diagnostic

Diagnosticul implica identificarea macroglosiei si diagnosticul patologiei asociate, fie ereditara fie dobandita.

In primul rand, medicul va incepe un examen fizic in care va verifica limba dumneavoastra sau a copilului dumneavoastra, precum si alte structuri invecinate de la nivelul capului si gatului.

Mai apoi se pot utiliza combinatii intre teste precum:
• Computer Tomograf (CT). Testele imagistice CT sunt utilizate pentru a obtine imagini amanuntite, tridimensionale, ale cavitatii bucale, capului si gatului.
• RMN. Un test imagistic la fel de eficient ca si computerul tomograf, in care se utilizeaza unde magnetice pentru a obtine imagini clare ale organelor.

Optiuni de tratament

In unele cazuri, nou-nascutii si copiii diagnosticati cu macroglosie se vor vindeca fara vreun tratament, datorita cresterii oaselor si musculaturii fetei.

Atunci cand medicii trateaza macroglosia, acestia incep cu diagnosticul si tratamentul patologiei de fond. In paralel cu acestea, macroglosia beneficiaza de tratamente specifice precum:
• Medicamente precum corticosteroizii, pentru a reduce inflamatia
• Tratament din sfera ortodontica si stomatologica
• Interventie chirurgicala. Aproximativ 10% din cazurile de macroglosie necesita tratament chirurgical pentru reducerea dimensiunii.

Macroglosia la copii

Macroglosia este de cele mai multe ori un semn al patologiilor ereditare. Daca observati macroglosia la copil, nu ezitati sa apelati la un medic specialist pediatru si/sau la un medic specialist genetician pentru a identifica afectiunea ereditara de fond.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra dezvolta macroglosie si este deja in desfasurare un tratament, prioritar este tratamentul pentru patologia de fond. Daca sunteti totusi ingrijorat cu privire la aparitia macroglosiei, nu ezitati sa contactati medicul.

Metode de preventie

De cele mai multe ori, macroglosia este asociata patologiilor cu caracter ereditar care nu pot fi prevenite. In alte cazuri, macroglosia poate acompania boli infectioase sau afectiuni dobandite. Pentru a preveni acestea din urma, asigurati-va ca respectati masurile igienico-sanitare si ca faceti controale medicale regulate, pentru a identifica problemele medicale din timp.

Concluzie

Macroglosia este un semn prezent in diverse boli ereditare sau dobandite, aparand foarte rar la pacientii sanatosi. Tratamentul poate fi farmacologic sau chirurgical, insa tratamentul bolii de fond este prioritar.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22544-macroglossia
https://rarediseases.org/rare-diseases/macroglossia/

Sectiune sustinuta de:Sectiune sustinuta de Clarfon

Citeste si despre:

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Tot ce trebuie stiut despre apneea in somn la copii Cum se manifesta hipotiroidismul la copii? Ce este sindromul Costello? Tumora Wilms afecteaza preponderent copiii Infectiile glandelor salivare Aparate auditive vivante Importanta protezarii auditive bilaterale Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie Keratoconjunctivita sicca Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod) Cum sa iti dai seama daca transpiri mai mult decat este normal Afectiuni ale sistemului digestiv
Cere sfatul medicului ×