Guma de mestecat cu nicotina creste riscul cancerului bucal

Publicat: 23 Aprilie 2009 | Actualizat: 29 Iulie 2009

Guma de mestecat cu nicotina poate cauza cancer bucal, avertizeaza oamenii de stiinta. Substituentii nicotinei, inclusiv pastilele si inhalatorii, de asemenea, cresc riscul aparitiei acestei forme de cancer daca sunt folositi pe o perioada indelungata.

Inlocuitorii nicotinei nu au fost ganditi ca factori cancerigeni, dar potrivit unui studiu realizat la Universitatea de Stiinta Muy-Teck din Londra, acestia pot determina declansarea cancerului.

Studiul a fost focalizat pe importanta unei gene, FOXM1, in dezvoltarea cancerului bucal. Astfel, cercetatorile au descoperit mutatii genetice majore in cazul persoanelor care foloseau inlocuitori nicotinici, mai ales in cazul persoanelor care prezentau leziuni in interiorul cavitatii bucale.

Dr. Teh sustine ca "acest studiu avertizeaza asupra potentialului efect cancerigen ale terapiei cu ajutorul inlocuitorilor de nicotina". "Desi este recunoascuta importanta renuntarii la fumat, cercetatorile noastre sugereaza ca nicotina din pastile sau guma de mestecat creste riscul aparitiei cancerului bucal".

In general, substituentii nicotini trebuie folositi timp de cateva luni, insa, practic, majoritatea ex-fumatorilor folosesc aceste produse ani de zile dupa ce au renunta la fumat.

Studii anterioare au demonstrat ca nicotina contribuie la dezvoltarea formatiunilor tumorale.


Email

Citeste si despre:

Ghid medical de abandonare a fumatului

Cum ingrijim o rana infectata?

Ai urmat un tratament medicamentos? Ficatul are urgent nevoie de protectie si regenerare!

3 solutii naturale pentru starile de stres si anxietate cauzate de Covid-19

Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat?

Fumul de tigara si fumatul: mituri