Tulburarile endocrine si sarcina

Actualizat: 07 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Un numar destul de mare de femei experimenteaza tulburari endocrine in timpul sarcinii. Printre aceste afectiuni, cel mai des intalnit este diabetul zaharat gestational si apoi, bolile tiroidiene. Alte tulburari endocrine, cum ar fi disfunctia glandei pituitare si a celor suprarenale se manifesta intr-un procent mai mic la femeile insarcinate.

Femeile ale caror sarcini sunt complicate de tulburarile endocrine au un risc major de aparitie a complicatiilor materne si fetale. Totusi, aceste complicatii pot fi minimizate cu ajutorul unui management si control corespunzatoare.

Tipuri de tulburari endocrine

- Diabetul zaharat gestational este o forma de diabet care se poate dezvolta odata cu sarcina, in timpul trimestrului al doilea sau al treilea. Diabetul poate determina cresterea nivelurilor de zahar din sange. Acest lucru poate fi daunator pentru mama si copilul nenascut. Valorile de zahar din sange revin la normal, in cazul multor femei insarcinate, dupa nastere. Scopul tratamentului, diabetului zaharat gestational, este mentinerea sub control a nivelurilor de glucoza din sange.

- Hipotiroidismul sau productia insuficienta de hormoni tiroidieni este o alta tulburare endocrina care ar putea fi intalnita la femeile gravide. Pana in saptamana 20 de dezvoltare, glanda tiroida a copilului nu produce hormoni. De aceea, copilul depinde de hormonii tiroidieni ai mamei, in prima jumatate a sarcinii.

Femeile cu hipotiroidism au nevoie de o monitorizare atenta (care va include masurarea valorilor TSH-ului din sange) inainte, dar si in timpul sarcinii. Femeile care au un risc crescut de dezvoltare a bolilor tiroidiene sunt cele care sufera de glanda tiroida anormal de marita sau cele care au un istoric de boli tiroidiene in familie.

- Hipertiroidismul sau tiroida hiperactiva este o afectiune in care glanda tiroida produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni. Hipertiroidismul accelereaza in mod semnificativ metabolismul organismului, cauzand pierderea brusca in greutate, batai rapide si neregulate ale inimii, transpiratie si anxietate.

Hipertiroidismul care apare in timpul sarcinii poate fi daunator, atat pentru mama, cat si pentru copil. In cazul in care femeia insarcinata a fost diagnosticata cu hipertiroidism, poate fi tratata cu medicamente care vor bloca productia de hormoni tiroidieni.

- Tulburari ale glandelor suprarenale, cum ar fi hiperplazia congenitala de glande suprarenale, boala Addison, sindromul Cushing, feocromocitomul si hiperaldosteronismul primar pot avea un impact grav asupra sanatatii femeii insarcinate, dar si asupra sanatatii fatului. Insuficienta glandelor suprarenale, de exemplu, a fost asociata cu o rata a mortalitatii materne de 35-45% inainte de introducerea terapiei de substitutie cu glucocorticosteroizi, in timp ce feocromocitomul a fost asociat cu o rata de 48% a mortalitatii materne si de 55% a mortalitatii fetale.

Totusi, tratarea corespunzatoare a disfunctiei glandelor suprarenale, inclusiv terapia cu steroizi sau chiar interventia chirurgicala, asigura sanatatea mamei si dezvoltarea si nasterea in siguranta a copilului.


Citeste si despre:

Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine Tulburarile endocrine la copii Sarcina molara Sarcina (normala, patologica si extrauterina) Tulburari ale ciclului menstrual Analiza hormonilor (hormonul de sarcina, hormonii glandei tiroide, hormonii glandelor suprarenale, frotiu citohormonal) 11 factori neobisnuiti care cauzeaza tulburari menstruale Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Tot ce trebuie stiut despre sarcina imaginara (pseudocieza) Tulburarile de crestere - cum le identifici si cand te adresezi medicului Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Fumatul si sarcina. Pericole si riscuri Terapia stomatologica la femeia gravida Senzatia de foame excesiva Importanta nutritionistului in perioada de sarcina
Cere sfatul medicului ×