Cat de periculos este sa folosesti betisoare de urechi?

Publicat: 15 Mai 2018 | Actualizat: 15 Mai 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Atat adultii, cat si copiii au obiceiul de a-si curata urechile cu ajutorul betisoarelor de urechi. Acest lucru nu este deloc sanatos, ci din contra, poate face rau.

Explicatia consta in faptul ca betisoarele cu vata sau orice alt tip de betisoare pot sa impinga cerumenul mai adanc, afectand timpanul. In unele cazuri, se poate ajunge chiar si la pierderea auzului.

Datele statistice arata ca peste jumatate din populatia globului se confrunta cu ameteli si chiar cu pierderea auzului, unul dintre vinovati fiind chiar betisoarele de urechi folosite zilnic pentru curatare.

Ceara care se formeaza in interiorul urechii are un rol benefic, fiindca aceasta nu permite bacteriilor sa intre in aparatul auditiv. Mai mult, ceara prezinta si anumite proprietati care pot mentine pH-ul optim in interiorul urechii, in felul acesta avand rol de prevenire a dezvoltarii otitelor.

De aceea, este indicat sa indepartezi ceara care se formeaza si care este vizibila cu ajutorul unui prosop curat din hartie sau cu ajutorul unei dischete demachiante.

In consecinta, cerumenul este practic un sistem de autoaparare. Acesta impiedica agentii patogeni sa patrunda in interiorul urechii. Mai mult, cerumenul protejeaza urechea in doua feluri: mecanic, prin impingerea particulelor straine spre exteriorul urechii si chimic, prin actiunea sa antibacteriana.

Totodata, ceara nu este deloc nociva cum se crede, ea avand chiar rolul de autocuratare, odata cu scurgerea ei eliminandu-se si resturile de piele moarta rezultate din procesul de regenerare al pielii care captuseste urechea.

Cu alte cuvinte, ceara din ureche nu poate sa fie considerata o dovada a iginei precare. Intr-adevar, cea care este vizibila la suprafata trebuie inlaturata, dar cu mare grija, fara a se ajunge in interior si a aduce neplaceri timpanului, ci numai la suprafata, cu ajutorul unui prosop putin umed.

Betisoarele de urechi trebuie folosite doar pentru a curata partea externa a urechii: pavilionul si intrarea in canalul auditiv.

Pentru siguranta ta, ca adult, foloseste de maximum doua ori betisoarele pentru curatarea urechilor. In cazul copiilor insa aceasta metoda ar trebui eliminata, fiindca acestia au structura urechii mult mai sensibila decat adultii.

Betisoarele pot cauza aparitia micozelor

Folosirea incorecta si frecventa a acestor betisoare poate determina aparitia unor ciuperci, a unor micoze, care necesita timp indelungat de tratament. In primul rand, acestea nu sunt sterile si, in plus, utilizarea lor duce si la iritarea pielii din profunzimea urechii.

Cum igienizam urechile corect?

Cel mai bine pentru igiena urechilor este sa utilizam fie dischete demachiante cu care efectiv sa spalam partea de la suprafata, cea vizibila, fie sa utilizam un prosop umed. Inainte, urechea se spala cu apa si sapun, insa nu trebuie sa permitem ca apa sa intre in profunzime, in conductul auditiv.

Metode de curatarea a urechilor

Se pot folosi pentru igiena zilnica a urechilor spray-uri speciale, care contin apa purificata si clorura de sodiu. Spray-urile curata canalul auditiv si ajuta la eliminarea impuritatilor. Utile sunt si spray-urile care au la baza apa de mare, care dizolva cerumenul si il elimina.
In cazul in care ai un dop, trebuie sa mergi la un medic ORL care te va ajuta sa scapi de aceasta problema.

Dopul de ceara se formeaza atunci cand glandele ceruminoase secreta prea mult cerumen. Acesta se combina cu resturile de piele moarta, se intareste si formeaza o substanta solida, care blocheaza canalul auditiv, afectand auzul.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Aparate Auditive -Audio Alfa
Tel: 0770617707
Bucuresti, B-dul Tineretului, Nr. 21, Bloc Z6, Scara A, Parter, Sector 4
Sante Vera-Med
Tel: 723263950
Bucuresti, Str Smaranda Braescu 47A Bloc T1 Apt 4 Interfon 4OK Nivel 0

Medici

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Citeste si despre:

Cat de periculos este plasticul pentru sanatatea noastra?

10 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre Tratatul de fiziologie al lui Guyton

Jamieson, alegerea potrivita pentru o imunitate de fier!

Vesti bune pentru cei care sufera de LUPUS

Surditatea - Pierderea auzului