Totul despre sanatatea sanilor

Actualizat: 01 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Multe dintre femei ar dori sa stie raspunsurile la diverse intrebari legate de sanatatea sanilor, cum ar fi: de ce in anumite perioade sanii se umfla, care sunt argumentele pro si contra maririi sanilor, cum pot deveni acestia mai fermi in urma exercitiilor, ce semnifica scurgerile mamelonare atunci cand o femeie nu este insarcinata, etc.

Scurgerile mamelonare nu sunt un lucru chiar atat de neobisnuit, pot avea diverse culori (de la galben, verde, gri, etc.), consistente (apoase, vascoase, etc.). Secretiile de la nivelul mameloanelor care nu au legatura cu prezenta unei sarcini pot avea loc ca urmare a stimularii (stoarcere sau supt) si sunt cel mai adesea rezultatul unui papilom benign, al unei infectii sau al unei reactii adverse la medicamente. In cazuri rare, scurgerea poate semnala un dezechilibru hormonal sau chiar cancer la san.

Este posibil alaptatul dupa marirea sanilor cu ajutorul implanturilor mamare?

De obicei, da. Cele mai multe dintre implanturile mamare nu interfera cu alimentatia naturala, la san. Cu toate acestea 20% dintre implanturi necesita corectare chirurgicala in primul an, iar aproximativ 30% se fisureaza dupa un deceniu. Daca dupa procedura initiala nu se poate alapta, se pot face si alte interventii chirurgicale pentru ca alaptatul sa fie posibil. Totusi, in cazul in care se fac anumite tipuri de operatii ductele galactofore ar putea fi deteriorate. De aceea, trebuie sa se discute cu medicul toate aspectele legate de acest subiect.

De ce sanii devin durerosi inainte si in timpul ciclului menstrual?

Tesutul mamar este in mod natural sensibil si se poate inflama ca urmare a unor modificari hormonale, in apropierea ciclului menstrual. In timpul ovulatiei nivelurile de estrogen si progesteron cresc si apoi scad, fapt ce poate determina dureri de cap, modificari de dispozitie, pofte alimentare, crampe si sani inflamati si durerosi. Pentru diminuarea durerii se recomanda sa se administreze urmatorul amestec de substante nutritive in timpul menstruatiei pentru a reduce retentia de apa si inflamatia: 100-200 grame de vitamina B6, 200-400 UI de vitamina E si doua capsule a cate 500 UI de ulei de primula.

Este adevarat ca unele femei au un al treilea sfarc?

Unele femei (si barbati) au pana la sase sfarcuri. Atunci cand se formeaza un fat se formeaza o linie verticala care porneste din mamelonul normal si merge spre subrat in partea de sus si vintre in partea de jos a organismului. Ar fi vorba despre aceeasi constitutie anatomica intalnita la caini si pisici care la oameni dispare inainte de nastere. Exista si mici exceptii: mameloanele supranumerare care au tesuturi suplimentare si se dezvolta ca si sanii normali, desi de obicei apar la nivelul pielii fara areole si seamana mai degraba cu alunitele decat cu sanii. Cei care doresc, pot sa inlature sanii suplimentari cu ajutorul chirurgiei.

Este mai dificil de detectat cancerul de san daca aveti implanturi?

Da. Implanturile pot face dificila depistarea tumorilor mici, in timpul examinarilor sau in urma interpretarii mamografiei.

As dori sa pierd in greutate dar sa nu mi se micsoreze sanii

In realitate acest lucru nu este posibil. Sanii sunt alcatuiti din grasime, iar pierderea in greutate inseamna diminuarea cantitatii de grasime. Iar sanii vor fi cei care se vor micsora cand se vor diminua kilogramele. Corpul unei persoane castiga si pierde tesutul de grasime sistematic, astfel incat proportiile la modul global vor ramane neschimbate, asa ca diferenta nu va fi majora.


Citeste si despre:

7 informatii pe care le transmite parul despre sanatatea ta Informatii de baza despre sanatatea sexuala Sanatatea sanilor – importanta controalelor medicale Adevarul din spatele miturilor despre sanatate Despre sanatatea pielii si dermatomicoze Totul despre mamografie Totul despre efectuarea corecta a tatuajelor Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare La ce femei sunt cel mai des diagnosticati polipii endometriali? Totul despre liposuctie Totul despre soia si beneficiile sale asupra sanatatii Totul despre scabie (raie) Totul despre sindromul Bloom Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Cum sa ai sani sanatosi de-a lungul anilor Durerea sanilor la adolescenti (cresterea sanilor atat la baieti cat si la fete, insotita de durere si noduli)
Cere sfatul medicului ×