Durerea mamara (mastalgia)

Publicat: 13 Iulie 2007 | Actualizat: 31 Octombrie 2012
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiMulte femei au sanii sensibili sau durerosi sau mastalgie. Aceasta poate aparea sau disparea in functie de perioadele lunii (ciclice) sau pot fi atipice (nonciclice).

- durerea ciclica este cel mai des intalnita si poate fi cauzata de modificarile hormonale normale lunare. De obicei, durerea este bilaterala. In general, este descrisa ca si greutate sau durere ce iradiaza in axila sau de-a lungul bratului. Durerea este mai severa inaintea perioadei menstruale si se amelioreaza la sfarsitul acesteia. Durerea mamara ciclica apare mai frecvent la femei tinere, nu necesita tratament si dispare la menopauza.

- durerea non-ciclica este mai frecvent intalnita la femeile intre 40 si 50 de ani. De obicei este unilaterala. Este perceputa ca o intepatura sau arsura intr-o zona a sanului. Uneori, durerea non-ciclica poate fi cauzata de chisturi sau fibroadenoame. Tratarea cauzei (daca poate fi identificata) amelioreza durerea.

Durerea mamara se poate agrava in functie de nivelul hormonilor sau de medicatie. Stresul poate influenta acest tip de durere. Este mai probabila aparitia durerii inaintea menopauzei decat dupa instalarea ei.

Durerea mamara sugereaza existenta unui cancer mamar? Durerea mamara este un simptom rar intalnit in cancerul mamar. Cu toate acestea, unele formatiuni dureroase pot fi canceroase.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Tratament


Durerea mamara se poate ameliora folosind medicamente ce nu necesita reteta, ce includ:
- acetaminofen:de exemplu Tylenol sau Panadol
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) ca si Ibuprofen (Advil sau Motrin), Naproxen (Aleve sau Naprosyn), Ketoprofen (Actron sau Orudis) sau Aspirina (Anacin sau Bayer)

Este necesara citirea etichetelor si a instructiunilor. In cazul femeilor gravide sau pe cale de a deveni este util sfatul medicului inainte de a folosi aceste medicamente. Este indicat sa nu se administreze Aspirina la tinerii sun 20 de ani deoarece exista riscul aparitiei sindromului Reye. Danazolul, bromcriptina sau citratul de tamoxifen sunt medicamente ce se prescriu in cazul durerii mamare ciclice, dar sunt rar utilizate datorita efectelor adverse semnificative. Este important sa se determine daca beneficiile compenseaza riscurile administrarii acestor medicamente.

Ameliorarea durerii se mai poate realiza prin:
- folosirea anticonceptionalelor. Acestea pot ameliora durerea si reduce dimensiunile sanilor inaintea ciclului menstrual. Cu toate acestea, exista femei care sustin ca simptomele se agraveaza daca folosesc anticonceptionale
- administrarea magneziului. Suplimentele de magneziu, administrate in a doua parte a ciclului menstrual (de obicei, cu 2 saptamani inainte de ciclul urmator) amelioreaza durerea mamara ciclica, precum si alte simptome premenstruale
- reducerea cantitatii de grasimi din dieta la un aport de 15% sau mai putin. Cu toate acestea, ar trebui suprimate grasimile timp de cateva luni pentru a observa o diferenta semnificativa. Este necesar sfatul medicului in cazul modificarilor alimentare extreme.

Studiile nu au demonstrat daca evitarea cofeinei amelioreaza durerea mamara. Cu toate acestea, unele femei au observat o relatie intre ameliorarea durerii si scaderea consumului de cofeina.

Profilaxie


Durerea mamara, sensibilitatea sau disconfortul pot fi prevenite prin utilizarea sutienului potrivit in timpul exercitiilor fizice. Este important ca sanii sa ramana imobili si sa permita miscarea lor doar o data cu toracele si nu separat. Este importanta schimbarea sutienului daca materialul se deterioreaza si nu mai sustine sanii. O femeie tanara ai carei sani sunt in crestere trebuie sa-si inlocuiasca sutienul la fiecare 6 luni.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic primar obstetrică-ginecologie Dr. Laura Leonte
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Mentine starea de sanatate si creste calitatea vietiiMentine starea de sanatate si creste calitatea vietii

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Cauzele durerii de sani

Durerile de sani. Cand ar trebui sa te ingrijoreze

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Nu lasa ficatul sa duca tot greul!

Cauzele aparitiei durerilor de sani

Durerile de san - mastalgia