Obiceiuri surprinzatoare care iti pot afecta rinichii

Actualizat: 22 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


O serie de obiceiuri pot dauna sanatatii rinichilor. Astfel, pe langa consumul de alcool sau aportul insuficient de lichide, consumul crescut de proteine, lipsa exercitiilor fizice, deficitul de vitamine si de minerale pot afecta rinichii.

Rinichii au rolul de a filtra sangele, a produce hormoni, a absorbi mineralele, a neutraliza acizii si a elimina toxinele si excesul de apa din organism. In mod surprinzator, o multime dintre comportamentele de zi cu zi afecteaza in realitate buna functionare a rinichilor.

Obiceiuri ce pot dauna rinichilor

1. Consumul exagerat de analgezice- Medicamentele folosite impotriva durerilor, precum antiinflamatoarele nesteroidiene, pot dauna rinichilor, in special in cazul persoanelor care sufera deja de boli renale. De aceea, este recomandat sa nu se depaseasca niciodata doza maxima recomandata.

2. Consumul crescut de sare- Sarea poate creste tensiunea arteriala si, la randul sau, poate afecta rinichii. Alimentele procesate sunt surse importante de sodiu si de fosfor. Nu trebuie consumate mai mult de 5,8 grame de sare zilnic.

3. Aportul insuficient de lichide- Rinichii nostri trebuie sa se hidrateze corespunzator pentru a-si indeplini functiile. Daca nu bem suficient, toxinele pot incepe sa se acumuleze in sange, deoarece nu exista suficient lichid pentru a le drena prin rinichi. Hidratarea corespunzatoare ajuta rinichii sa curete organismul de toxine. Consumul de apa din abundenta este, de asemenea, una dintre cele mai bune metode de a evita formarea calculilor renali. O dieta sanatoasa este considerata cea in care aportul de apa se ridica la doi litri pe zi.

4. Lipsa somnului- Odihna pe timpul noptii este foarte importanta pentru bunastarea generala si inclusiv pentru rinichi. Functionarea rinichilor este reglementata de ciclul de somn-trezire, care ajuta la coordonarea actiunii acestora pe parcursul celor 24 de ore. Lipsa somnului provoaca dereglari ale functionarii rinichilor.

5. Consumul ridicat de carne- Proteina animala genereaza cantitati mari de acid in sange, care pot fi daunatoare pentru rinichi, determinand proteinurie. Produsul secundar al digestiei proteinelor este amoniacul – o toxina pe care rinichii trebuie sa o neutralizeze. Mai multe proteine inseamna mai mult efort pentru rinichi, ceea ce poate duce, in timp, la scaderea functiei.

6. Alimentele bogate in zahar- Zaharul contribuie la obezitate, ceea ce creste riscul aparitiei hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat, doua dintre principalele cauze ale bolii renale. Dincolo de deserturi, zaharul este adesea adaugat in alimente si bauturi care nu sunt considerate dulci. Cerealele pentru micul-dejun si painea contin cantitati importante de glucide.

7. Fumatul- Persoanele care fumeaza sunt mai susceptibile de a avea proteine in urina, ceea ce reprezinta un semn de afectare a rinichilor. Bolile care afecteaza rinichii, precum diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala sunt, de asemenea, exacerbate de fumat, iar fumatorii prezinta un risc mai ridicat de a necesita transplanturi renale si dializa.

8. Consumul excesiv de alcool- Rinichii ajuta organismul sa filtreze substantele nocive, inclusiv alcoolul. Rinichii unei persoane care consuma mult alcool sunt supusi unei presiuni foarte mari, care poate provoca leziuni ale sistemului renal. Consumul crescut de alcool – peste patru portii pe zi – dubleaza riscul bolilor renale. Alcoolul este un deshidratant si interfereaza cu reglementarea fluxului sanguin catre rinichi.

9. Consumul de cafea- Cafeaua creste tensiunea arteriala, acest lucru putand declansa o boala renala. De asemenea, consumata in cantitati mari, aceasta creste nivelul de calciu in urina. Adesea consumam mai multa cofeina decat credem ca o facem. Se regaseste in multe bauturi racoritoare si sucuri si o consumam fara sa ne dam seama si sa tinem cont de doza pe zi.

10. Infectii netratate- Nu tratam rapid si corect infectiile obisnuite. Cu totii suntem vinovati ca ignoram uneori simple raceli si gripa si ne impingem corpul pana la pragul epuizarii. Dar asta poate provoca leziuni renale. Studiile au aratat ca persoanele care sunt reticente sa se odihneasca si sa se vindece in mod corespunzator, ajung adesea cu boli de rinichi.

11. Vezica urinara plina- Retinerea urinei in vezica este o idee proasta. Daca se face in mod regulat, poate creste presiunea urinei in rinichi si poate duce la insuficienta renala sau incontinenta.

12. Deficienta de magneziu- Daca nu avem suficient magneziu in organism, calciul nu poate fi absorbit si asimilat corespunzator, ceea ce poate duce la supraincarcare cu calciu si formarea de pietre la rinichi. Pentru a preveni acest lucru, consumati legume cu frunze verzi, fasole, seminte si nuci. Avocado este o sursa buna de magneziu.

13. Deficit de vitamina B6 – O dieta sanatoasa este importanta pentru buna functionare a rinichilor. Conform studiilor efectuate la Universitatea din Maryland Medical Center, deficienta de vitamina B6 creste riscul de a face pietre la rinichi. Pentru o functionare optima a rinichilor, ar trebui sa consumati cel putin 1,3 miligrame de vitamina B6 pe zi. Cele mai bogate surse ale acestei vitamine includ pestele, nautul, ficatul de vita, cartofii si legumele cu amidon si fructele non-citrice.

14. Lipsa de exercitiu – Exercitiul este o alta modalitate buna de a va proteja rinichii. Un studiu amplu publicat in 2013 in Jurnalul Societatii Americane de Nefrologie a sugerat ca femeile in postmenopauza care faceau exercitii fizice aveau un risc cu 31% mai mic de a dezvolta pietre la rinichi. In general, mentinerea unei greutati sanatoase va reduce sansele de a face pietre la rinichi, asa ca faceti miscare.

Concluzie

Stiati ca puteti duce o viata destul de normala cu doar 20% din functionarea rinichilor? De aceea, o scadere constanta si o deteriorare treptata a functiilor rinichilor pot trece adesea neobservate pentru o lunga perioada de timp. Uneori, chiar si obiceiurile obisnuite va pot afecta rinichii, iar cand problemele sunt descoperite in sfarsit, poate fi prea tarziu.

Rinichii nostri sunt un organe uimitore. Ei produc hormoni, filtreaza sangele, absorb mineralele, produc urina si mentin un echilibru acido-alcalin sanatos. Nu exista viata fara rinichi, iar chinezii ii vad ca sediul energiei vitale esentiale.Ingrijirea rinichilor dumneavoastra merge mana in mana cu ingrijirea sanatatii si bunastarii dumneavoastra.


Citeste si despre:

Bolile renale (de rinichi) Ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi (calculi renali) Cum sa va protejati rinichii Cum se formeaza pietrele la rinichi 6 semne si simptome ale pietrelor la rinichi Cum puteti sa preveniti boala cronica de rinichi Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Obiceiuri care iti afecteaza rinichii Sfaturi pentru sanatatea rinichilor Pietrele la rinichi - cauzele aparitiei, preventie si tratament Ai pietre la rinichi? Afla cum pot fi eliminate Bolile renale cronice Boli renale ereditare
Cere sfatul medicului ×