Greseli care va afecteaza rinichii si cum le puteti evita

Actualizat: 05 August 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Rinichii sunt foarte importanti pentru sanatate. Ei filtreaza sangele, produc hormoni, absorb mineralele, elimina toxinele si neutralizeaza acizii. Fiind unele dintre organele cele mai importante ale corpului, rinichii merita sa fie ingrijiti mai bine.

Deteriorarile constante ale rinichilor dumneavoastra trec de cele mai multe ori neobservate de-a lungul anilor, pentru ca acestia pot functiona cu doar 20% din capacitatea lor.

De aceea bolile renale se numesc ”boli tacute”. Acesta este motivul pentru care este important sa aveti grija de ei pana nu este prea tarziu.

Obiceiuri pe care le repetati zilnic si care va pot distruge rinichii

Consumati prea putina apa

Cate pahare cu apa beti in medie in fiecare zi? Nu trebuie sa uitati ca o hidratare insuficienta a rinichilor poate genera probleme pe termen lung. Principala lor functie este de a drena deseurile metabolice ale organismului, echilibrand astfel numarul de eritrocite (globule rosii) din corp.

Daca nu beti suficienta apa, fluxul renal va scadea si toxinele se vor acumula in sange. Puteti evita aceasta problema band intre un litru si jumatate si doi litri pe zi. Daca va este greu sa faceti acest lucru, adaugati o felie de lamaie, care sa ii dea un gust mai placut.

Va retineti sa urinati

Retinerea aceasta se petrece din simpla lipsa de timp, de cele mai multe ori. Dar cat timp v-ati retinut cel mai mult? O ora, doua ore? Si se mai pune problema evitarii toaletelor publice. Trebuie sa stiti ca atunci cand vezica este plina cu urina un timp indelungat, pot aparea complicatii la nivelul cailor urinare. Hipertrofia, hidronefroza (cresterea presiunii urinei in rinichi) si alte boli ale rinichilor sunt consecinta unei hidratari defectuoase. Este mai bine sa le evitati.

Obiceiuri alimentare nepotrivite

Consumul prea mare de sodiu – principala sursa de sodiu este extrem de cunoscuta, si anume sarea. Dar de ce este atat de daunatoare pentru organism? Pentru ca obliga rinichii sa lucreze excesiv. Rinichii trebuie sa elimine sarea, insa acest lucru le cere prea multa energie care, pe termen lung, poate conduce la numeroase probleme. Reduceti deci, ba chiar eliminati, cantitatea de sare pe care sa o asezati in farfurie.

Prea multe proteine animaleproteinele animale sunt nefaste pentru rinichi, de fapt ca toate alimentele care contin prea multe grasimi. Putin cate putin, rinichilor le este din ce in ce mai greu sa isi indeplineasca corespunzator functia: acestia filtreaza foarte greu sangele. Incercati sa limitati sau sa inlocuiti, pe cat posibil, proteinele de origine animala prin proteinele vegetale.

Bauturile carbogazoasebauturile carbogazoase sunt foarte daunatoare pentru sanatatea rinichilor. Din pacate, acestea sunt foarte consumate, mai ales de tineri. Este recomandat sa le limitati sau chiar sa le evitati complet. Pe termen lung, bauturile carbogazoase dau nastere insuficientei renale cronice sau calculilor renali.

Tutunul – toxic pentru organism, este substanta care aduce boli rinichilor si care ii impiedica sa functioneze corect. De recomandat este sa il evitati la maximum, mai ales daca suferiti de hipertensiune arteriala sau de diabet.

Consumul de alcool – desi nu este nimic rau in a degusta un pahar cu vin sau cu bere din cand in cand, unele persoane nu se mai pot opri la un singur pahar. Alcoolul este de fapt o toxina care pune presiune asupra rinichilor si a ficatului.

Obisnuinta de a bea cafea – la fel ca sarea, cafeina poate ridica presiunea arteriala si sa puna o presiune suplimentara asupra rinichilor. De-a lungul timpului, consumul excesiv de cafea va poate afecta rinichii.

Alimentele modificate genetic – toata lumea stie ca nu se cunoaste exact originea a tot ceea ce consumati: fructele si legumele produse in laboratoare, porumbul transgenic, carnea animalelor hranite cu produse modificate genetic pentru a creste mai rapid sunt elemente periculoase despre care nu stiti prea multe si care va pot distruge rinichii. Incercati intotdeauna sa va procurati alimente eco sau hrana sanatoasa si naturala, ale carei origini o cunoasteti. Aceasta o sa va fereasca de surprizele neplacute.

Carentele de vitamine si de minerale – sa aveti o alimentatie sanatoasa si echilibrata cu fructe si legume proaspete este important pentru sanatatea dumneavoastra generala si o buna functionare renala. Numeroasele carente pot creste riscul de calculi renali sau de insuficienta renala. Vitamina B6 si magneziul, spre exemplu, sunt foarte importante pentru a reduce riscul de calculi renali. Se estimeaza ca intre 70%-80% dintre oameni nu au destul magneziu, deci puteti fi unul dintre ei.

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea provoaca daune foarte importante in ceea ce priveste buna functionare a rinichilor. Sangele curge intr-un fel diferit, filtrarea toxinelor nu se face la fel de usor si, incetul cu incetul, rinichii se atrofiaza pana ce o problema mai importanta va surveni. Nu este complicat sa va controlati regulat presiunea arteriala si astfel puteti evita problemele. Medicul dumneavoastra v-ar putea informa asupra acestor aspecte mentionate.

Consumul de medicamente

In cea mai mare masura posibila, trebuie sa va controlati consumul de medicamente, pentru ca acestea pot fi foarte periculoase pentru rinichi. Ele impiedica functionarea corecta si provoaca efecte negative pe termen lung. Este evident ca nu este nicio placere in a lua un medicament, insa reprezinta o necesitate.

Este totusi important ca intotdeauna sa alegeti medicamentele cele mai putin agresive pentru rinichi. Multe persoane iau medicamente analgezice pentru micile dureri, chiar daca exista remedii eficiente disponibile si care sunt 100% naturale. Nu doar rinichii sunt afectati de consumul abuziv de medicamente, ci si ficatul. Cereti regulat doctorului sa va controleze aceste organe vitale.

Viata sedentara

Cate ore pe zi stati asezat? Ganditi-va la acest lucru. Sedentarismul afecteaza nu doar sanatatea rinichilor, ci si a altor functii de baza care se modifica si care va pot imbolnavi. Este usor sa va lipsiti de activitatea fizica, insa ar trebui sa va plimbati, sa mergeti pe jos, sa va plimbati cu bicicleta. Daca faceti sport cu un prieten sau cu un apropiat, aceasta va face activitatea mai usoara. Si rinichii vor functiona normal. Si, mai ales, nu uitati: luati cu dumneavoastra o sticla cu apa.

Lipsa de somn

Toata lumea stie cat este de importanta o noapte buna de odihna. Lipsa cronica de somn este legata de numeroase boli, iar bolile renale fac si ele parte din lista. In timpul noptii, corpul repara tesuturile deteriorate, astfel, oferiti-i corpului timp sa se vindece si sa se repare.

Cum puteti sa va ingrijiti rinichii si cum ii puteti detoxifia?

Este normal sa va intrebati daca un tratament de detoxifiere pentru rinichi este neaparat necesar, pentru ca nu exista niciun procedeu care permite sa afirmati acest lucru, dar sunt unele semne care pot sa alerteze asupra existentei unei probleme care sa justifice realizarea acestui tratament: calculi renali, retentie de apa, infectii renale sau diabet de tip 2, iata cateva motive pentru a efectua o detoxifiere a rinichilor.

Aceasta curatare trebuie sa se faca dupa prescriptia si sub supervizarea unui specialist care sa va sfatuiasca sa beti multe lichide, mai ales apa, pentru a facilita eliminarea reziduurilor toxice care se gasesc in rinichi. Aceasta este o modalitate de a garanta o buna functionare a organismului. Trebuie sa beti 8 pahare cu apa pe zi care echivaleaza cu 2 litri, ceea ce reprezinta cantitatea zilnica optima.

Pentru ca detoxifierea sa fie completa si ca ea sa va permita sa obtineti cele mai bune rezultate posibile, trebuie sa urmati o dieta saraca in proteine, eliminand toate produsele lactate, puiul, pestele si fructele de mare.

Este important totodata sa evitati cafeina, ciocolata si toate alimentele care maresc doza de oxalat de calciu sau de acid uric din rinichi, care stau la baza formarii calculilor renali.

Cand vine vorba despre bolile renale, apa este fara indoiala cea mai buna optiune, pentru ca este foarte important ca organismul sa fie hidratat; astfel, se reduce probabilitatea infectiilor rinichilor.

Este important sa va amintiti ca exista un numar mare de plante care sunt excelente pentru sanatate si mai ales pentru a purifica rinichii; printre aceasta mare varietate de plante foarte eficiente pentru a trata afectiunile renale, iata cateva:
-coada-calului: puteti face ceai pentru stimularea functiei renale si curatarea cailor urinare;
-ienuparul, papadia, ghimbirul, urzica, patrunjelul, trifoiul, splinuta si radacina de nalba dau rezultate excelente in tratamentul tulburarilor renale, toate consumandu-se sub forma de ceai. De aceea, eficienta lor va fi mai rapida.
-alte alimente care pastreaza buna functionare a rinichilor: telina, cresonul, sucurile de fructe, castravetii, cartofii, papaya, bananele, pepenele rosu.

Fiecare dintre aceste alimente realizeaza o functie foarte importanta in organism, contribuind astfel la pastrarea sanatatii multor organe si mai ales a rinichilor.
In ciuda importantei tratamentelor de curatare a rinichilor, acestea nu trebuie facute prea des, pentru ca, pe termen lung, ele pot aduce mai multe prejudicii decat beneficii. Inainte de a realiza acest tip de tratament, trebuie sa consultati un specialist care sa va indice felul dietei de detoxifiere pe care ar trebui sa o urmati.

Dupa cum am precizat, pepenele rosu este unul dintre alimentele care va poate ajuta sa va pastrati rinichii sanatosi, pentru ca acest fruct delicios este un diuretic recomandat pentru a preveni bolile renale.

De asemenea, pentru a preveni in special calculii renali, trebuie sa evitati consumul de alcool, soia, germenii de grau, prajiturile cu ciocolata, deoarece sunt alimente nepotrivite pentru rinichi.

Remedii de a scapa de calculii renali

Amestecati putin ulei de masline cu suc de lamaie si cu otet de mere; consumand o lingura, durerea va disparea imediat. Daca durerea revine, repetati procedeul la orice ora;

Sucul de rodie este la fel de util pentru a elimina calculii renali;

Ceaiul din radacina de papadie este un remediu eficient consumat de 2 sau de 3 ori pe zi;

Magneziul va poate ajuta sa evitati formarea calculilor renali, evitand de asemenea durerile simptomatice ale acestora; 300 de miligrame zilnice constituie cantitatea suficienta. Este important sa cunoasteti alimentele care contin magneziu pentru a le include in alimentatie. Puteti astfel sa evitati calculii renali printr-o modalitate simpla.

Incercati sa va ameliorati obisnuintele de viata si de alimentatie cat se poate. Micile schimbari in regimul dumneavoastra pot face mult bine pentru sanatatea rinichilor: consumati multa apa, evitati sarea, mesele cu grasimi sau alimentele prea dulci. De asemenea, consumati multe alimente proaspete. Si, mai ales, consultati medicul pentru a interveni cat mai repede posibil in cazul unor probleme.


Citeste si despre:

Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi? Dieta recomandata in cazul afectiunilor renale Bolile renale (de rinichi) Afectiuni genetice rare Simptome ale afectiunilor mamare Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Indicatiile aspirinei in afectiunile cardiovasculare 10 afectiuni sexuale neobisnuite Cum se formeaza pietrele la rinichi 6 semne si simptome ale pietrelor la rinichi Cum puteti sa preveniti boala cronica de rinichi
Cere sfatul medicului ×