10 simptome ale problemelor renale

Actualizat: 18 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Milioane de adulti americani traiesc cu boli de rinichi si majoritatea nu stiu asta. „Exista o serie de semne fizice ale bolii de rinichi, dar uneori oamenii le atribuie altor afectiuni. De asemenea, cei cu boli de rinichi au tendinta de a nu prezenta simptome decat in stadiile foarte tarzii, cand rinichii sunt afectati sau cand exista cantitati mari de proteine in urina. Acesta este unul dintre motivele pentru care doar 10% dintre persoanele cu boala cronica de rinichi stiu ca o au”, spune dr. Joseph Vassalotti, director medical la Fundatia Nationala a Rinichiului.

Desi singura modalitate de a sti cu siguranta daca aveti o boala de rinichi este sa va testati. Daca sunteti expus riscului de boala renala din cauza tensiunii arteriale crescute, diabet zaharat, antecedente familiale de insuficienta renala sau daca aveti mai mult de 60 de ani, este important sa va testati anual pentru boli de rinichi. Asigurati-va ca mentionati medicului dumneavoastra orice simptome pe care le aveti.

Rinichii sunt o pereche de organe situate in partea inferioara a spatelui, cate unul de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Acestia filtreaza sangele si elimina toxinele din organism. Insuficienta renala apare atunci cand rinichii isi pierd capacitatea de a filtra indeajuns de bine deseurile din sange.

Simptome

1. Modificari ale urinei

Rinichii produc urina, astfel ca atunci cand acestia cedeaza, pot fi observate schimbari esentiale la nivelul acesteia. Printre acestea se numara cresterea frecventei de urinare, dificultati la urinare, urina spumoasa si tulbure. Uneori, aceasta poate contine si urme de sange. Simti nevoia sa urinezi mai des. Daca simtiti nevoia sa urinati mai des, mai ales noaptea, acesta poate fi un semn de boala de rinichi. Atunci cand filtrele rinichilor sunt deteriorate, poate provoca o crestere a nevoii de a urina. Uneori, acesta poate fi, de asemenea, un semn al unei infectii urinare sau al prostatei marite la barbati.

Rinichii sanatosi pastreaza in mod obisnuit celulele sanguine in organism atunci cand filtreaza deseurile din sange pentru a crea urina, dar atunci cand filtrele rinichilor au fost deteriorate, aceste celule sanguine pot incepe sa „se scurga” in urina. Pe langa semnalarea bolii renale, sangele din urina poate indica tumori, pietre la rinichi sau o infectie.

Bulele excesive in urina – in special cele care necesita spalarea de mai multe ori inainte ca acestea sa dispara – indica proteinele in urina. Aceasta spuma poate arata ca spuma pe care o vedeti atunci cand amestecati ouale, deoarece proteina comuna gasita in urina, albumina, este aceeasi proteina care se gaseste in oua.


2. Retentie de lichide

Cand rinichii nu indeparteaza excesul de lichide din corp, acesta se acumuleaza provocand umflarea picioarelor, a gleznelor, a mainilor si a fetei. Aceste zone pot deveni dureroase.

Proteinele din urina sunt un semn precoce ca filtrele rinichilor au fost deteriorate, permitand proteinelor sa se scurga in urina. Aceasta umflare in jurul ochilor se poate datora faptului ca rinichii tai scurg o cantitate mare de proteine in urina, mai degraba decat o pastreaza in organism. Scaderea functiei renale poate duce la retentia de sodiu, cauzand umflarea picioarelor si gleznelor. Umflarea extremitatilor inferioare poate fi, de asemenea, un semn de boli de inima, boli hepatice si probleme cronice ale venelor picioarelor.


3. Oboseala

Rinichii sanatosi produc o proteina hormonala numita eritropoietina (EPO). Eliberata in sange, aceasta stimuleaza productia de celule rosii si odata cu acestea, capacitatea de oxigenare a organismului. In momentul in care celulele rosii scad, apare anemia, resimtita ca o stare constanta de epuizare. O scadere severa a functiei rinichilor poate duce la acumularea de toxine si impuritati in sange. Acest lucru poate face ca oamenii sa se simta obositi, slabiti si poate ingreuna concentrarea.


4. Eruptie cutanata, mancarimi

Rinichii indeparteaza reziduurile din fluxul sanguin. In cazul in care rinichii nu functioneaza la capacitate maxima, acumularea de toxine in sange poate provoca mancarimi severe, pe care pacientii le descriu ca fiind in profunzimea tesutului, pana la os.

Pielea uscata si mancarime poate fi un semn al bolii minerale si osoase care insoteste adesea boala avansata de rinichi, atunci cand rinichii nu mai sunt capabili sa pastreze echilibrul corect de minerale si nutrienti din sange.

5. Gust metalic in gura

In paralel cu deteriorarea functiei renale, apar dezechilibre electrolitice, hormonale si metabolice. Acestea poarta denumirea de uremie. Aceasta presupune existenta in sange a unor produsi metabolici care se elimina de obicei pe cale renala, cum ar fi, in principal, ureea.

Prezenta ureei in sange poate modifica perceptia gustului alimentelor si poate provoca o respiratie urat mirositoare. Asadar, daca aveti un gust rau sau metalic in gura sau un mod schimbator in care respiratia iti miroase, fii atent. Consultati-va medicul. Acesta ar putea fi un semn de insuficienta renala.

6. Greata si voma

Acumularile de toxine la nivel sangvin pot duce si la aparitia senzatiei de greata si varsaturi. Pierderea poftei de mancare poate duce la pierderea in greutate. In etapele avansate ale insuficientei renale, va puteti pierde pofta de mancare din cauza toxinelor crescute care nu sunt filtrate de rinichi.

Poate cauza ca mancarea sa aiba un gust urat in gura sau pur si simplu nu ai pofta sa mananci nimic si incepi sa slabesti. Deci, daca aveti o pierdere neintentionata in greutate sau o pierdere a poftei de mancare, acesta ar putea fi un semn al insuficientei renale.

7. Probleme de respiratie

Respiratia poate fi influentata in doua moduri de afectiunile renale. In primul rand, excesul de lichide din organism se poate localiza la plamani. In al doilea rand, anemia poate lasa corpul fara oxigen. Din aceasta cauza, pacientii manifesta panica, insomnie.

8. Senzatie de rece

Anemia poate provoca o senzatie de rece, indiferent daca pacientul se afla intr-o incapere incalzita sau este bine imbracat, reclamand chiar frisoane.

9. Ameteli si probleme de concentrare

Anemia aflata in legatura cu insuficienta renala se traduce si printr-un aport insuficient de oxigen la nivel cerebral. Acest lucru poate duce la probleme de memorie, probleme de concentrare si ameteli.

10. Dureri de spate

Problemele renale sunt uneori insotite de durere in partea inferioara a spatelui, de regula, pe partea aferenta rinichiului afectat.

Concluzie

Acestea sunt doar cateva dintre simptomele insuficientei renale. Sunt multe, altele, inclusiv pierderea memoriei. La inceputul bolii renale, este posibil sa nu aveti deloc simptome. De aceea este atat de important sa contactati medicul dumneavoastra, sa cereti sa fiti testat pentru boli renale si sa aflati care sunt factorii dumneavoastra de risc.

Multe persoane sufera de o boala renala cronica si nici nu stiu. Simptomele afectiunilor renale pot parea banale si de aceea sunt ignorate adesea de catre pacienti. Orice simptom ce apare, nu trebuie ignorat.


Citeste si despre:

Afectiuni renale fara simptome Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Infectii ale tractului urinar 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Bolile renale cronice Cancerul renal Litiaza renala Raceala si gripa - simptome detaliate Principalele cauze ale durerilor cronice si tratamentele necesare Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi
Cere sfatul medicului ×