Hemoragia subarahnoidiana

Actualizat: 01 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hemoragia subarahnoidiana este sangerarea prezenta in zona dintre creier si tesuturile subtiri care acopera creierul sau spatiul subarahnoidian. In mod normal, acest spatiu este umplut cu lichid cefalorahidian care actioneaza ca o perna umpluta cu apa, in scopul protectiei creierului.

Atunci cand sangele ajunge in spatiul subarahnoidian, se irita mucoasa creierului, creste presiunea asupra creierului si celulele acestuia vor fi lezate. In acelasi timp, aceasta zona a creierului va fi privata de oxigen, intrucat artera afectata nu ii va mai furniza oxigen, iar rezultatul va fi accidentul vascular cerebral.

Cheagurile de sange si fluidul acumulate in spatiul subarahnoidian cresc presiunea asupra creierului, situatii care vor afecta sanatatea creierului. Blocarea circulatiei sanguine la nivelul creierului poate provoca extinderea ventriculilor, hidrocefalie, vasospasm sau alte complicatii.

Conditia este grava si poate pune in pericol viata unei persoane.

Cauze

Hemoragia subarahnoidiana poate fi cauzata de:

Leziunile care duc la hemoragie subarahnoidiana sunt cel mai frecvent intalnite la persoanele in varsta care au cazut si s-au lovit la cap.

Factori de risc

Printre cei mai frecventi intalniti factori de risc care ar putea determina aparitia hemoragiei subarahnoidiene se numara:

Semne si simptome

Principalul simptom al conditiei este o durere severa de cap care debuteaza brusc si este mai accentuata in partea din spate a capului. Alte manifestari specifice sunt:

Se va contacta de urgenta medicul cand apar simptomele specifice hemoragiei subarahnoidiene.

Diagnostic

In urma examenului fizic, medicul va incerca sa constate daca pacientul are gatul intepenit, daca semnalele nervilor sunt scazute si daca functiile creierului sunt diminuate (deficit focal neurologic).

Daca medicul va banui ca pacientul ar putea suferi o hemoragie subarahnoidiana, va recomanda de urgenta ca acesta sa faca un CT (computer tomograf) fara substanta de contrast. In cazul in care rezultatele acestei investigatii sunt normale, se va face o punctie lombara. Alte teste care pot fi efectuate ar putea fi:

Tratament

Tratamentul pentru hemoragia subarahnoidiana variaza in functie de cauzele acesteia si de gradul de deteriorare a creierului.

Principalele scopuri ale tratamentului sunt: salvarea vietii bolnavului, tratarea cauzei care sta la baza sangerarii, ameliorarea simptomelor si prevenirea complicatiilor (cum ar fi lezarea permanenta a creierului).

Tratamentul medicamentos presupune utilizarea de calmante, laxative, anticonvulsivante, dar si medicamente pentru mentinerea sub control a tensiunii arteriale. Medicamentele ar putea fi administrare printr-o linie intravenoasa.

Tratamentul chirurgical se va face pentru:

Interventia chirugiala necesara in cazul ruperii unui anevrism se va face prin:

Alte masuri care se pot lua pentru tratarea hemoragiei subarahnoidiane sunt:

Expectativa vigilenta terapeutica presupune:

Este foarte important repausul strict la pat si evitarea activitatilor care pot creste presiunea intracraniana, inclusiv actiunile care implica aplecarea corpului, incordarea sau modificarea brusca a pozitiei.

Prognostic si complicatii

Evolutia starii de sanatate a unei persoane care a suferit o hemoragie subarahnoidiana depinde de locul amplasarii, cantitatea sangerarii si de complicatiile care ar putea sa apara. Cu cat varsta bolnavului este mai inaintata, cu atat simptomele ar putea fi mai severe, crescand riscul aparitiei complicatiilor. Unii oameni se pot recupera complet dupa tratament, dar altii este posibil sa-si piarda viata, chiar si in urma unui tratament complex.

Sangerarea este cea mai frecvent intalnita complicatie. Daca o persoana sufera a doua oara de hemoragie subarahnoidiana, perpectivele sunt mult mai sumbre. Alte complicatii ale conditiei sunt:


Citeste si despre:

Anevrismul cerebral Accidentul vascular cerebal la copii (AVC) Accidentul vascular cerebral (AVC) Mituri despre accidentul vascular cerebral Principalele cauze ale pierderii mirosului si a gustului Tipuri de cefalee si tratament Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Ce inseamna hidrocefalie si ventriculomegalie Hematomielia poate duce la paralizie daca nu este tratata la timp Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament Tumorile hipofizare Simptomele leziunilor cerebrale Exercitiile fizice: beneficii asupra inimii si creierului
Cere sfatul medicului ×