Embolia cerebrala

Publicat: 26 Iunie 2008 | Actualizat: 09 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Embolia cerebrala reprezinta obstructia unei artere cerebrale importante, produse de un asa numit embol, situatie care duce la un deficit cognitiv, motor sau senzorial, cu caracter tranzitoriu sau permanent.

Embolul care realizeaza blocarea segmentului arterial poate fi aer, grasime sau un fragment de tromb aflat in circulatia sangvina. Pe departe insa, cauza cea mai frecventa a emboliei o reprezinta trombii rupti si migrati in circulatia creierului.

Categoria de persoane cel mai frecvent afectate este reprezentata de femeile tinere, inima fiind sursa cea mai comuna de material embolic. Aria cerebrala afectata depinde de importanta arterei obstruate.

Dincolo de locul obstructiei, creierul nu mai primeste sange prin artera respectiva, stiut fiind faptul ca celulele nervoase au nevoie de sange pentru a-si primi necesarul de oxigen si substante nutritive si pentru a-si elimina produsii de catabolism. In acest fel, o zona a creierului sufera prin leziunile nervoase care se instaleaza.

Chiar daca aceasta obstructie este rezolvata, reluarea circulatiei la acest nivel va determina eliminarea brusca in circulatie a unor mediatori chimici secretati de catre celulele nervoase in perioada de ischemie a acestora, deversare care este extrem de nociva pentru celulele din jur. In functie de regiunea de creier afectata, simptomele emboliei cerebrale sunt variabile: paralizie, tulburari de vedere, tulburari de vorbire, tulburari de memorie, iar in cazuri mai grave, coma sau chiar moarte.

Debutul emboliei cerebrale este de cele mai multe ori brusc. O treime din totalitatea emboliilor cerebrale sunt precedate de asa-numitul atac ischemic tranzitoriu, care reprezinta o intrerupere temporara, reversibila a circulatiei sangvine la nivel cerebral.

Aceasta forma usoara de suferinta cerebrala se remite intr-un interval de cateva minute pana la cateva ore.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauzele emboliei cerebrale

Cele mai frecvente cauze ale emboliei cerebrale sunt:

- diversele tipuri de tumori canceroase: cancerul de san, cancerele cu punct de plecare de la nivelul bazinului sau al stomacului;

- bule de aer introduse in mod accidental in circulatia sangvina, prin anumite manopere medicale invazive – administrarea unor medicamente pe cale intravenoasa sau transfuzia – facute in conditii de tehnica deficitara;

- sarcina;

- utilizarea de medicamente cu continut estrogenic, de pilda, anumite anticonceptionale orale;

- interventii chirurgicale facute mai ales pe pancreas sau pe plamani;

- proceduri medicale din sfera ortopedica sau de la nivelul aparatelor genital si urinar;

- desprinderea unei placi aterosclerotice de pe peretele unei artere cerebrale si pozitionarea acesteia de-a curmezisul lumenului vascular.

Simptomele emboliei cerebrale

Chiar daca exista o mare variabilitate a semnelor care apar in embolia cerebrala, de fiecare data simptomele apar brusc si sunt precedate de o cefalee intensa. Spre deosebire de accidentele vasculare cerebrale, in embolia cerebrala rareori intalnim crize de hipertensiune arteriala premergatoare instalarii bolii.

Simptomele cele mai frecvente sunt: cresterea frecventei cardiace, durere toracica, greturi severe insotite sau nu de varsaturi, senzatia de furnicaturi sau chiar de pareza sau paralizie, afectarea vederii in mod specific la un singur ochi, senzatia de frig, piele palida, convulsii, alterarea starii de constienta, care poate merge pana la coma.

Diagnosticul de certitudine este dificil si se pune prin examinari imagistice ale creierului (examen CT sau RMN), precum si prin injectarea in sistemul vascular cerebral, prin metode angiografice, a unei substante de contrast care opacifiaza sistemul vascular pana la nivelul obstructiei cerebrale.

Modalitati de tratament in embolia cerebrala

Tratamentul specific al unei embolii cerebrale constituite in urma unui cheag de sange migrat in circulatie este asa-numita embolectomie, adica indepartarea pe cale chirurgicala a trombului respectiv. Este insa o procedura laborioasa, riscanta si depinde intr-o mare masura de pozitia trombului – acesta trebuie sa fie abordabil pe cale chirurgicala.

Situatia mai fericita este atunci cand boala este prinsa in primele 4-6 ore de la debut si bolnavul are acces la un serviciu medical capabil, prin dotarea si personalul specializat pe care il are, sa realizeze in timp util o „dizolvare” prin metode medicamentoase a acelui tromb care inca nu s-a structurat definitiv.

Daca acest interval de timp este ratat, un asemenea tratament nu doar ca devine inutil, dar este chiar periculos prin riscurile de hemoragie pe care le induce.

De cele mai multe ori, embolia cerebrala este o boala extrem de grava, care necesita suportul functiilor vitale (respiratia, circulatia). Bolnavii trebuie sa fie internati si tratati in sectii de terapie intensiva, iar prognosticul ei este extrem de rezervat.

Autor: Conf. Univ. Dr. Leonard Azamfirei

Sursa: Revista Viata + sanatate


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NEUROAXIS
Tel: 0219965
Sectorul 1, Str. Iordache Golescu Nr. 17
Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Asigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidantAsigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidant

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Cum putem recunoaste un accident vascular cerebral ?

Accidentul vascular cerebral si incontinenta

Abcesul cerebral

Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral

Catalin Radu, general manager companie farmaceutica: “Principalul obiectiv al companiei noastre este acela de a folosi stiinta si cercetarea pentru a salva vieti”

Zincul - aliatul tau in lupta cu raceala si gripa

Primele semne ale menopauzei asupra pielii: sfaturi si remedii

Accidentul vascular cerebral ischemic si cel hemoragic

Complicatiile sarcinii - embolia cu lichid amniotic

Embolismul pulmonar

Viata + sanatate

Stenoza mitrala