Strategii de prevenire a consumului de drogurilor si alcool la adolescenti

Actualizat: 21 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Uneori este dificil de spus daca adolescentul din famile consuma droguri sau alcool. Parintii isi pot face griji legate de acest lucru in cazul in care acesta devine retras sau negativist, desi acestea sunt comportamente obisnuite pentru adolescenti. Este important sa nu se acuze pe nedrept un adolescent ci mai degraba sa se incerce sa se descopere de ce comportamentul sau s-a schimbat, printr-o discutie directa cu acesta in care parintii sa ii comunice ingrijorarile.

Specialistii recomanda ca atunci cand se suspecteaza ca un adolescent poate consuma droguri sau alcool, parintii sa observe daca exista schimbari constante si specifice de comportament si atitudine, nu doar modificari in aparenta. Abuzul de substante poate fi o explicatie plauzibila in cazul in care sunt prezente oricare din urmatoarele semne:
- adolescentul acorda mai putina atentie aspectului sau exterior si devine mai neglijent
- adolescentul are un apetit alimentar diminuat si scade inexplicabil in greutate
- ochii adolescentului sunt rosii, foloseste in mod constant picaturi pentru ochi si isi improspateaza frecvent respiratia ajutorul bomboanelor sau a gumei de mestecat mentolate
- adolescentul isi pierde interesul pentru scoala, sport sau alte activitati
- adolescentul are un nivel scazut de performanta scolara
- adolescentul are noi prieteni pe care ezita sa-i prezinte parintilor
- adolescentu minte sau fura
- apare lipsa de respect in compotamentul adolescentului
- adolesentul are o stare sau atitudine negativa care tinde sa se inrautateasca
- adolescentul este dezinteresat de viitor.

Strategii de prevenire

Adolescentii care nu fumeaza, nu beau alcool si nici nu utilizeaza droguri au mai putine sanse sa manifeste aceste obiceiuri ca adulti. Eforturile de a preveni abuzul de substante de catre un adolescent ar trebui sa inceapa inca din copilarie, prin educatie si informare legata de consumul de droguri, incurajarea unor comportamente sanatoase si o comunicare solida cu parintii.

In timp ce adolescentii au mai multe sanse sa agreeze consumul de droguri si alcool decat adultii, totusi si comportamentul acestora ii poate influenta. In aceste cazuri, crezand ca parintii vor permite utilizarea drogurilor si alcoolului (intrucat ei au aceste obiceiuri) exista probabilitati mai mari ca adolescentul sa incerce sa fumeze, sa consume alcool si medicamente interzise.

Existenta unor modele pozitive in familie, sustinerea familiei precum si o comunicare buna cu parintii, pot ajuta adolescentul sa aiba un nivel ridicat de incredere de sine si sa faca alergeri potrivite. Pana la varsta de noua ani, copilul va avea deja formata o atitudine fata de consumul de diferite substante. Asa ca, orice parinte ar trebui sa isi influenteze copilul si sa-i insufle atitudinea corecta fata de abuzul de orice fel de substante.

I se vor expune adolescentului efectele substantelor asupra dezvoltarii sale fizice, emotionale, asupra performantei scolare si asupra sanatatii (mai ales in cazul in care exista un istoric familial care presupune abuzul de substante toxice).

- Mentinerea unei bune relatii cu adolescentul din familie. A avea o relatie buna si a comunica bine cu un adolescent poate fi destul de dificil, deoarece adolescentii doresc intimitate si independenta. Totusi, acestia trebuie supravegheati fara sa fie deranjati, sa li se cunoasca grupul de prieteni si indicat ar fi sa se stie unde este adolescentul in orice moment.

Se vor stabili perioade din zi cand intreaga familie se va reuni, cum ar fi timpul meselor. Se vor planifica activitati distractive si excursii in familie. Adolescentul trebuie sa se simta valorizat si sa contribuie la sarcinile din familie.

- Corectitudine si consecventa. Aplicarea extremista a masurilor disciplinare la adolescenti sunt un factor de risc pentru abuzul de substante. Se vor stabili consecinte rezonabile pentru comportamentele inacceptabile, iar pedepsele vor fi puse in practica in mod consecvent. Se va lauda adolescentul pentru realizarile sale si se va incerca implicarea acestuia inclusiv in treburile casnice.

- Incurajarea activitatilor. Ar fi util ca adolescentul sa aiba diverse activitati care sa ii ocupe timpul liber, precum sportul sau activitati de voluntariat sau participarea la diverse cluburi. Exista mai putine sanse ca adolescentii care au o autostima crescuta sa consume alcool sau droguri.

- Fiti informati! Nu va bazati doar pe propriile experiente sau pe ceea ce auziti. Informati-va cu privire la substantele pe care le folosesc abuziv adolescentii. Multe substante pot sa para inofensive, intr-un mod eronat. Se va discuta cu un medic despre informatiile cu privire la substantele folosite frecvent de cei care utilizeaza droguri, legat de denumirea acestora, care ar putea fi manifestarile in cazul unei supradoze, care ar fi masurile de prim ajutor in cazul unei supradoze si despre modul in care drogurile afecteaza dezvoltarea adolescentilor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Mincu Cornel Laurenţiu
Tel: 0767283595
Sectorul 3, Cabinet: Splaiul Independentei,nr.1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Mituri legate de tulburarea bipolara Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD) Ciclotimia Controlul natural al emotiilor inaintea examenelor si testelor Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Depresia - tristetea patologica Bullying in scoli - efecte asupra copilului, la ce trebuie sa fie atenti parintii, ce este de facut? Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta Abuzul si dependenta de medicamente eliberate cu prescriptie medicala Tot ce trebuie sa stii despre droguri: de la alcool, la cele mai periculoase stupefiante Abuzul de narcotice Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos
Cere sfatul medicului ×