Femeile sunt mai prost informate decat barbatii cu privire la bolile cu transmitere sexuala

Actualizat: 29 Martie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Femeile sunt mai prost informate decat barbatii cu privire la bolile cu transmitere sexuala (BTS), iar doar o treime dintre romani stiu ca nici o metoda contraceptiva nu te apara de contractarea unei boli cu transmitere sexuala si nu este 100% sigura, potrivit unui studiu GfK .

Aproape jumatate dintre barbati cunosc faptul ca bolile cu transmitere sexuala pot fi contractate si prin cavitatea bucala, in timp ce 30 la suta dintre femei femei sunt mai prost informate privind acest aspect, iar o treime dintre adultii intervievati stiu ca atingerea pielii infectate poate produce contaminarea cu BTS, se mai arata in studiu. Categoria cu cel mai mare risc de a contacta BTS sunt prostituatele (mentionate de 90% din respondenti), persoanele care nu au un partener stabil (78%) si persoanele care traiesc in conditii precare de igiena (65%).

Tot acest studiu mai precizeaza ca, in general, cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuala sunt SIDA, sifilisul si hepatita, recunoscute de aproape toti respondentii. Doi din trei adulti cu varsta intre 18 si 50 ani din mediul urban afirma ca pot sa spuna multe lucruri despre SIDA, iar tinerii pana in 25 de ani declara ca sunt foarte bine informati despre aceasta.

Studiul mai arata ca exista un grad de familiarizare relativ scazut in ceea ce priveste multe dintre bolile cu transmitere sexuala care afecteaza in special femeile – candidoza, HPV, chlamidia, condiloame, vaginoza, tricomonaza. Sub 25% dintre cei chestionati cunosc detalii despre aceste boli.

Trei din patru respondenti afirma ca nu au avut niciodata o boala cu transmitere sexuala. Dintre cei care au avut o boala cu transmitere sexuala, jumatate dintre ei au fost diagnosticati macar o data cu candidoza urovaginala de cand si-au inceput viata sexuala. Alte boli mentionate ca fiind contractate in urma unui act sexual au fost tricomonaza, gonoreea, hepatita, chlamidia si herpesul genital.

Mai mult de jumatate dintre persoanele intervievate au in prezent o relatie stabila si locuiesc cu partenerul, iar 20% au o relatie cu cineva, fara a locui impreuna, se mai arata in studiu.

Studiul a fost realizat de GfK Healthcare Romania prin intervievarea a 600 de persoane cu varsta intre 18 si 50 de ani din mediul urban.


Citeste si despre:

Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS) BTS Sexul protejat Depistarea si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala Sarcina si bolile cu transmitere sexuala Chlamydia trachomatis - Boala cu transmitere sexuala Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Conjunctivita - cauze, simptome, tratament Sexul oral si bolile cu transmitere sexuala Cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala 4 intrebari pe care sa le puneti partenerului sexual Menopauza si sexualitatea Despre spermicide Cum sa vorbim cu adolescentii despre sex?
Cere sfatul medicului ×